Egy legendás díva legemlékezetesebb szerepei: ezeket a filmeket látnod kell Sophia Lorennel

Arabesque (1966) usa
Photo12 via AFP/Arabesque Arabesque Year: 1966 - usa Sophia Loren Director : Stanley Donen (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP) - Photo12 via AFP
születésnap színésznő Sophia Loren filmek
90. születésnapját ünnepli a XX. századi mozi egyik legnagyobb sztár színésznője, aki szegény sorsú olasz kislányból lett szépségkirálynő, majd itáliai és hollywoodi filmcsillag. A jeles alkalomból videós összeállításban elevenítünk fel egy csokorra valót a legemlékezetesebb filmszerepeiből.

Összegyűjtöttük Sophia Loren ikonikus filmjeit, amiket mindenképpen érdemes megnézni.

Sophia Loren at 'Gala' anniversary party
Sophia Loren ikonikus filmjelenetei
Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit

Sophia Loren ikonikus filmjelenetei

Nápoly aranya (1954)

Sophia Loren az első filmjeiben még más művésznéven, Sofia Lazzaro-ként szerepelt: ez a név onnan jött, hogy a rajongói szerint a szépsége ugyanúgy feltámasztaná Lázárt, ahogyan Jézus tette azt. Az első főszerepét az Aida opera filmváltozatában már Sophia Lorenként játszotta, de az igazi áttörést a Nápoly aranya hozta el számára. Ebben nápolyi utcai történeteket összegyűjtő Vittoria De Sica-filmben pizzaáruslányt alakított olyan megkapóan, hogy az olasz filmrendező nagysággal aztán évtizedeken át dolgoztak közösen.
 


Magányos apuka megosztaná (1958)

Sophia Loren gyorsan külföldön sztárrá is vált az Itáliában forgatott nagyszabású nemzetközi produkcióknak köszönhetően, Hollywoodot pedig azután hódította meg, hogy a Paramount stúdió ötéves szerződést kötött vele amerikai filmekre. Ezek egyik sikerdarabja a Magányos apuka megosztaná, amiben Loren egy olasz nevelőnőt alakít, aki egy özvegy férfi és annak három gyerekének életét változtatja meg. Nem mellesleg ebben szerepelt együtt Cary Granttel, akivel nem csak viszonyba kezdtek, de az örök nőcsábász hollywoodi sztár a kezét is megkérte. De Loren végül örök szerelme, az őt felfedező olasz producer, Carlo Ponti mellett döntött.
 


Egy asszony meg a lánya (1960)

Az olasz és egyetemes filmművészet egyik klasszikusában Sophia Lorent eredetileg a lány szerepére akarták szerződtetni őt, a forgatás idején 25 éves Loren viszont ragaszkodott hozzá, hogy az anyát akarja eljátszani. A saját sanyarú gyerekkori élményeire is támaszkodó alakítása olyan erejű lett, hogy minden idők első, nem angol nyelvű szerepért odaadott színészi Oscar-díját is megkapta érte. A film története a 2. világháború legdrámaibb eseményei között játszódik, ahol az egyedül maradt anyának életveszély, szegénység és megszálló csapatok között kell megpróbálnia gondoskodni a lányáról.
 


Házasság olasz módra (1966)

Voltak évtizedek, amikor egy tipikus olasz sikerfilmben Sophia Loren volt a női, és Marcello Mastroianni a férfi főszereplő. Ők ketten nem kevesebb, mint 14 mozifilmben szerepeltek együtt, köztük a legkülönfélébb zsánerekkel és szereptípusokkal. Mind közül talán a legemlékezetesebb örömjátékot a Házasság olasz módra című tipikus olasz komédiában nyújtották a biztonságát gyáván védő, vagyonos, házas férfi és a kitartott életmód ellen hosszú évek után fellázadó szerető szerepében.
 


Sophia Loren: Az Ő története (1980)

Az olasz díva a nyolcvanas éveket lényegében kihagyta a karrierjében, egyetlen mozifilmben sem szerepelt ez idő alatt. Ekkor voltak kicsik a gyerekei, és inkább velük akarta tölteni az időt. Egy-két tévés munkát azért elvállalt, például a Sophia Loren: Her Own Story című dokumentumfilmet, amiből a saját életét ismerhetjük meg, és aminek különlegessége, hogy a dramatizált jelenetekben önmaga mellett az édesanyját is eljátszotta.


Még zöldebb a szomszéd nője (1995)

Sophia Loren kései színésznői munkásságának egyik gyöngyszeme ez a rendkívül szerethető komédia, amiben az amerikai színjátszás két korszakos komikusa, Walter Matthau és Jack Lemmon oldalán bonyolódott öregkori szerelmi bonyodalmakba. A két vetélkedő öregúr szomszédságába költöző itáliai szépasszonyt pedig nem is játszhatta volna más, mint a születésnaposunk.


Előttem az élet (2020)

A színésznő 2009-ben, a Kilenc című mozi után vonult vissza a filmezéstől, amin aztán csak egyetlen alkotás kedvéért volt hajlandó változtatni. Romain Gary (Émile Ajar álnéven publikált) világhírű regényéből, az Előttem az életből már a hetvenes években is készült egy feldolgozás, akkor Simone Signoret-val az egyik főszerepben. Az újabb változatban pedig a mozitörténelem másik színésznő legendája, Sophia Loren nagy utolsó szerepét hozta el.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.