„Meg voltunk döbbenve” — Elizabeth Taylor fia anyja drog- és alkoholfüggőségéről vallott

Elizabeth Taylor (Liz Taylor)
Photo12 via AFP/Archives du 7e Art/DR - Photo12 via AFP
sztár alkoholfüggőség Elizabeth Taylor drogfüggőség
Családja meg volt rémülve a drog- és alkoholproblémái miatt, ezért döntöttek úgy, hogy közbelépnek. Elizabeth Taylort váratlanul érte a szembesítés, a színésznő szóhoz sem jutott, amikor számonkérték kábítószerrel való visszaélés miatt.

Elizabeth Taylornak komoly nehézségekkel kellett szembenéznie, miután 1982-ben véget ért a John Warner szenátorral kötött házassága. Az életéről készült sorozat utolsó, Lázadó szupersztár című epizódjában szerettei visszatekintenek az ikonikus színésznő drogokkal és az alkohollal folytatott küzdelmeire.

Elizabeth Taylor (Liz Taylor)
Ki hinné, hogy a gyönyörű Elizabeth Taylor függőségekkel küzdött?
 Forrás: Photo12 via AFP/Archives du 7e Art/DR

Elizabeth Taylor családja tudta, hogy a sztár„visszaél az alkohollal és a fájdalomcsillapítókkal”

Fizikai betegségei voltak, különösen súlyos hátproblémái, amelyekre a fájdalomcsillapítók használata volt a törvényes megoldás. Rendszeresen szedte ezeket  tablettákat, azt vallotta: jobb életet élni a tudomány segítségével” — magyarázta fia, Christopher Wilding, hogyan szokott rá anyja a legális drogokra. De Liz Taylor családja tudta, hogy a világsztár „visszaélt az alkohollal és a fájdalomcsillapítókkal, beleértve az injekciókat is”.

„Sokat beszélgettünk vele, de egy idő után a függősége eljutott arra a pontra, amikor úgy döntöttünk, hogy beavatkozásra van szükség” — emlékszik vissza Wilding, hozzátéve: „Csak azt akartuk, hogy segítséget kapjon. Nehéz volt”.

Dame Elizabeth Taylor Diamond Jubilee Birthday, Elizabeth Taylor és a  gyerekei
Elizabeth Taylor és a gyerekei: a szűk család szembesítette a sztárt az alkohol- és drogfüggőségével
Forrás: Getty Images/Dame Elizabeth Taylor Diamond Jubilee Birthday

A családi beavatkozásról maga a színésznő is beszélt egy felvételen. Elizabeth Taylor így emlékezett vissza az ominózus beszélgetésre: 

„A családi beavatkozás teljesen megdöbbentett. Szóhoz sem jutottam, annyira őszinte volt, és olyan szeretettel történt, amiből tudtam, hogy ez biztos gyötrelmes lehet számukra”.

Egy másik felvételen Taylor így emlékszik vissza: „Olyan volt, mintha arcon csapott volna a valóság. És azt gondoltam: Istenem, azt hittem, jó anya vagyok. Hogy engedhettem meg magamnak, hogy ezt tegyem azokkal az emberekkel, akiket a világon a legjobban szeretek?”

A beszélgetés úgy tűnt, sikeres, még fiát is meglepte Taylor válasza, amelyben beleegyezett, hogy segítséget kér, elvonókúrára megy, de csak akkor, ha másnap reggelig várhat az indulással.

A Betty Ford klinikán töltött idő alatt Liz Taylornak sok olyan dolgot kellett vállalnia, amit felnőttkorában soha nem kellett megtennie.

„Meg kellett osztania egy szobát egy idegennel. Mindenkire kiosztották, milyen házimunkát kell végeznie. A feladatok mellett terápiába is bekapcsolódott, és nagyon komolyan vette, a múltjából eredő fájdalmakkal foglalkozott” — mesélte el a színésznő fia. 

Elizabeth Taylor a rehabilitáció után így nyilatkozott: „Életemben először éreztem igazán úgy, hogy nem használ ki senki. Elfogadtak önmagamért. Kénytelen voltam őszintén szembenézni az igazsággal és azzal, hogy ki vagyok”.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.