33 éve debütált a Família Kft. - A 90-es évek Magyarországának egyik szimbóluma volt

Baranyi László;  Xantus Barbara; Spáh Károly ; Kárász Zénó; Esztergályos Cecília; Nagy Sándor, Família Kft.
MTI - Arnold Éva
esztergályos cecília Spáh Dávid Família Kft. Spáh Károly
A Magyar Televízió 2-es csatornáján láthattuk először a Szép családot. A Família Kft. 1991. október 13-án ültette először a tévé képernyője elé a nézőket. A sorozatot azóta sem feledtük, poénjai sokaságából szállóige lett, karakterei szerethető és emlékezetes figurák voltak.

1991. október 13-án debütált a Família Kft. A sorozat újszerű humorával és színes karaktereivel gyorsan a magyar nézők kedvence lett: sokan a mai napig szívesen visszanéznek egy-egy epizódot belőle. Az Esztergályos Cecília által megformált Szép anyuka "Eddig, eddig, eddig vagyok" - mondása pedig az aktív szókincsünk részévé vált. 

Família Kft. középpontjában a Szép család tagjai álltak
Família Kft. középpontjában a Szép család tagjai álltak
Forrás: MTI 

Família Kft. = Humor és könnyedség 

A Família Kft. ötletét az Egyesült Államokban népszerű Family Ties című sorozatból Szurdi Miklós adaptálta hazai viszonyokra. Szurdi a sorozatnak nem csak a rendezője volt, de sok epizódban színészként is feltűnt, a produceri feladatokat Gát György látta el. A Família Kft. a  szituációs komédia műfaját hozta be a magyar televíziózásba, ráadásul nem akármilyen szereplőgárdával. Kezdetben Szombathy Gyula és Balázs Péter játszottak benne, később átadták helyüket a két családfőt alakító Ádám Tamásnak (Szép Károly) és -  a 2021-ben elhunyt - Nagy Zoltánnak (Kövér Lajos). A sorozat írói kreatív humorral és könnyedséggel jelenítették meg a 90-es évek elejét, a családokat érintő társadalmi és gazdasági változásokat, de persze mindig jutott a nézőknek egy kis családi dráma vagy szerelmi szál is. 

A Szép család körül forgott a világ

A Família Kft. 385 epizódot élt meg, 1999-ig futott, a szemünk előtt nőttek fel a Spáh ikrek, érett nővé Xantus Barbara, a kamaszlányok pedig ha másért nem, biztos leütek a tévé elé, hogy Kárász Zénót, az ügyeletes szívtiprót láthassák és Csonka Andrást is a sorozat ideje alatt zárta szívébe az ország. A sorozat igazi szupersztárja Esztergályos Cecília, azaz "anyci" volt - karakterével, a gyereknevelés nehézségeivel, az anyagiakkal való zsonglőrködéssel sok magyar édesanya egy szempillantásra azonosulni tudott, ami hozzájárul a sorozat sikeréhez. 

Tudtad? 

A Família Kft. forgatókönyve eredetileg nem ikrekre íródott. A Spáh-ikrekre a szereplőválogatáson figyeltek föl, amikor búcsúzáskor az egyik iker jóindulatúan figyelmeztette a válogatókat, hogy ne lepődjenek meg, ha újra ő jönne be. Végül annyira megtetszettek, hogy hozzájuk igazították a forgatókönyvet.

Híres vendégszereplők

A Família Kft. sikere nemcsak a főszereplők népszerűségének volt köszönhető, hanem annak is, hogy a sorozatban gyakran tűntek fel vendégszereplők is, akik szintén igazi közönségmágnesek voltak. Több híres magyar színész tűnt fel vendégként, így például Bajor Imre, Lorán Lenke, Kautzky Armand, Bárdy György, Hernádi Judit, Bodrogi Gyula vagy Hirtling István. A sorozatot még különlegesebbé tette, hogy a vendégszereplők is gond nélkül belesimultak a családi közegbe, mégis új humorforrást teremtettek és színesítették az amúgy is pörgős cselekményt. 

Szponzoráció és termékhelyezés

A Família Kft. az egyik első magyar sorozat volt, amelyben bőven volt szerepe a szerepe a szponzorációnak és a termékelhelyezésnek. A család által gyakran használt bizonyos márkákat, például élelmiszereket, italokat, háztartási termékeket jól ismerték a nézők is. Ez egyfajta újdonságnak a magyar televíziózásban, mivel a korábbi években nem volt jellemző a reklámok ilyen szintű integrálása a műsorokba.

A popkultúra része maradt

Bár a Família Kft. 1999-ben véget ért, a sorozat továbbra is a magyar popkultúra szerves része maradt. Az ismétlések, DVD-kiadások, valamint a YouTube-ra feltöltött epizódok révén a mai napig sokan nézik a régi részeket. A szereplők közül sajnos már többen meghaltak, mások karrierje felfelé ívelt és vannak, akik azóta más pályát választottak. 

Csonka András, a sorozat Picije 2022-ben közös képet osztott meg egykori kollégáiról.

A Família Kft. színészei még mindig összejárnak. 10 évig dolgoztak együtt, szoros barátságok szövődtek köztük. A ma már 96(!) éves Baranyi László, Esztergályos Cecília, Dzsupin Ibolya, Csonka András, Spáh Dávid és ikertestvére, Spáh Károly a mai napig jóban vannak. 

A Szép család sosem járt a főcímben látható házban

A Szép család otthona egy impozáns villa volt, mely éveken át szerepelt a főcímben, ám ma már egyáltalán nem hasonlít egykori állapotára. Azt pedig talán csak kevesen tudják, hogy a színészek sosem jártak az ingatlanban. Az épület ugyanis csak látszólag volt a Szép család otthona. A sorozatot épített díszletben forgatták.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.