Nepo babyk: gyerekek, akiknek a legnagyobb tehetsége, hogy jó helyre születtek

sztárutód nepotizmus tehetség
Ha körülnézünk a sztárvilágban, nem nehéz észrevenni, hogy a hírességek gyerekei sokszor jutnak olyan lehetőségekhez, amelyekhez hétköznapi szülők gyermekeként esélyük sem lenne. Mi a baj a nepotizmussal, és miért haragszanak olyan sokan az úgynevezett nepo babykre?

Viszonylag új kifejezés, amely arra utal, amikor valaki a hírnevét a szüleinek köszönheti. A nepo babyk speciális helyzetben vannak, ők azok, akikre azt szokták mondani, csak megszületniük volt nehéz.  

74th National Book Awards Cndy Crawford, Kaia Gerber nepo baby
Cindí Crawford és lánya, a nepo baby, Kaia Gerber 
Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images

Mi az a nepotizmus, és kik azok nepo babyk? 

Nepotizmus az, amikor döntéshozó helyzetben lévő emberek, a hozzájuk közelálló rokonaikat, barátaikat juttatják előnyhöz, annak ellenére, hogy azok nem vagy kevésbé tehetségesek, mint az adott helyre pályázó felkészültebb, kompetensebb jelentkezők. A nepo baby kifejezés hivatalosan 2023 őszén került be az ameriai szótárakba, és az olyan gyerekekre alkalmazzák, akik nem a tehetségüknek, tudásuknak, szorgalmuknak köszönhetően kerülnek egy bizonyos pozícióba, hanem csupán azért, mert a szülei sztárok, ismert emberek. A nepo baby-státusz sokak szerint azért sértő, mert nem tesz különbséget sztárgyerek és sztárgyerek között, hiszen vannak valóban tehetséges sztárutódok, ugyanakkor a nemrég az Oroszlánkirály jubileumi hollywoodi előadásában fellépő North Westről — Kim Kardashian és Kanye West 10 éves lányáról — nem ez volt a kritikusok, nézők és kommentelők véleménye. 

Bár sok a nepotizmus adta lehetőségekkel élő sztárcsemete felülmúlta szülei hírnevét vagy önmagában is ünnepelték tehetségéért, vita tárgya, hogy tisztességes-e vagy sem, hogy szüleik révén többletlehetőségekhez jutottak. 

Lássuk, kik a sztárvilág legismertebb „nepobabái”, és mi a véleményük a rájuk aggatott címkével!

Gwyneth Paltrow

Gwyneth Paltrow nepo baby
Gwyneth Paltrow is nepo baby
Forrás: Getty Images via AFP/2024 Getty Images

Saját jogán szeretjük, de az ismertséghez híres szüleinek köszönhetően vezetett az útja. Blythe Danner színésznő és Bruce Paltrow rendező lányának megvan a véleménye a sztárutódokat kritizálókról: 

„Senki nem áll bele egy gyerekbe, ha azt mondja, orvos akar lenni, mint az apja és a nagyapja. Az igazság az, hogy ha olyan közegben nősz fel, ahol sok a művész, és folyton zenéről, színházról, képzőművészetről beszélnek, akkor ez lesz az a terület, amelyhez jobban értesz, ahogy a jogászcsaládokban a vacsoraasztalnál törvényekről, jogról esik a legtöbb szó. Szerintem a nepo baby csúnya gúnynév, és csak remélem, hogy a gyermekeim mindig azt csinálják majd, amit akarnak, függetlenül attól, hogy mit gondolnak vagy mondanak róluk mások.”

Kaia Gerber

Apple TV+ "Palm Royale" Official Emmy FYC Event - Arrivals Kaia Gerber
Kaia Gerber modell
Forrás: Getty Images via AFP/2024 Getty Images

 

A 90-es évek szupermodelljének, Cindy Crawfordnak és Rande Gerber üzletembernek a lánya tudja, hogy a lehetőségeit híres szüleinek köszönheti. Kaia karrierje 10 évesen egy Versace-forgatással kezdődött, és különösen az elmúlt néhány évben kapta fel a szépség- és divatipar. A fiatal modell azzal egyetért, hogy karrierjét segítette beindítani a szülei státusza, de ez hosszú távon nem elég, ma már csak tanácsokkal információkkal látja el édesanyja, aminek ő mindig nagy hasznát veszi. A szépség újabban színész karrierbe is kezdett, ahol szerinte a nepotizmus nem érvényesül. 

„Nem tagadom hogy kiváltságos helyzetben vagyok. A színészettel egészen más a helyzet. Egyetlen művész sem fogja feláldozni elképzelését valaki gyerekéért. Egyszerűen nem így születik a művészet” — nyilatkozta, amire felbolydult a Twitter:

„Kaia Gerber még mindig nem egészen érti a nepotizmust. Nem érti, hogy azonnali hozzáférést kapott a modellkedés legmagasabb szintjéhez, és azonnali hozzáférést kapott olyan emberekhez, mint Ryan Murphy. Fogalma nincs az iparág szintjeiről, mivel a csúcson született.”

Hailey Bieber

Hailey Bieber
Hailey Bieber a Baldwin színészdinasztia sarja
Forrás: AFP 

A férjével, Justin Bieberrel az első gyermekét váró Hailey Bieber apja Stephen Baldwin és három nagybátyja – Alec, Daniel és William – jól ismert színészek. A modell úgy tűnik, nem a szavak embere, inkább tettekkel fejezi ki a véleményét. A kismama egy alkalommal egy fehér haspólóban lépett utcára, amelyen „Nepo Baby” felirat volt olvasható.

Maya Hawke

Dior, Cinema Society & Oscilloscope Laboratories Host A Screening Of "Wildcat"
Maya Hawke, Ethan Hawke és Uma Thurmann lánya
Forrás: Getty Images via AFP/2024 Getty Images

Ethan Hawke és Uma Thurmann lánya a Stranger Things Robinjaként tűnt fel, és karakterével azonnal hatalmas rajongótáborra tett szert. Arról, hogynepo baby azt mondja, hogy az, hogy megérdemli-e a helyzetét, olyan kérdés, amire teljesen mindegy, mi a ász, mit gondol róla, mert ez van. Élt a lehetőséggel, és ha nem tette volna sem hiszi, hogy azzal bárkinek jobb lett volna. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.