Gyászol Hollywood, elhunyt a Ragyogás sztárja: Shelley Duvall utolsó évei szomorúan teltek

Shining, Shelley Duvall
AFP - Collection ChristopheL via AFP
ikon Ragyogás Shelley Duvall
A színésznőt texasi otthonában, álmában érte a halál. Shelley Duvall, a Ragyogás Wendyje a diabétesz okozta komplikációk miatt vesztette életét.

Shelley Duvallra a hetvenes években figyeltek fel, olyan rendezők filmjében játszott mint Robert Altman és Woody Allen. Az igazi sikert viszont Stanley Kubrick horrorfilmje, a Ragyogás hozta meg számára 1980-ban, amiben Wendyt, Jack Nicholson karakterének feleségét alakította. A színésznő 75 éves volt.

Shining, Shelley Duvall
Shelley Duvall a Ragyogásban
Forrás: AFP

Shelley Duvall 2002-ben szállt ki a színészetből, ám tavaly még visszatért egy munka erejéig. A The Forest Hills című horrorban vállalt szerepet. A film egy férfit követ, aki egy kempingezés során fejsérülést szenvedett, majd látomásai lesznek. Duvall játszotta a férfi édesanyját, ő volt a “belső hangja”. Ezt leszámítva az elmúlt 20 évet Texasban töltötte: a világtól elzártan, szerény körülmények között élt. Gyakran aludt a kocsijában, és a kesztyűtartóban őrzött régi filmes fotóit nézegette. Egyre súlyosbodó egészségügyi problémái ellenére sok zenét hallgatott.

A színésznő áprilisban adta utolsó interjúját, melyben elárulta, azért hagyta ott Hollywoodot, mert nagyon megbántották.

„Sztár voltam, főszerepeket játszottam. Az emberek azt hiszik, hogy ez csak az öregség, de nem így van. Ez erőszak" - mondta, de ezt nem részletezte, hogy milyen erőszakot szenvedett el. Utalt arra, hogy valamiért a szakmában egy pillanat alatt ellene fordultak. Az idős színésznő az interjú alatt többször is hirtelen témát váltott, és többször dalszövegekből idézett.

Shelley Duvall életét egy földrengés változtatta meg

Duvall élettársa, Dan Gilroy - akivel 1989 óta volt együtt - azt mondta, a színésznő paranoiás lett, téveszméi voltak. Előfordult, hogy azt hitte, megtámadták, és még az FBI-t is felhívta segítségért. A férfi azt is elmesélte, hogy 1994-ben, a Texasba költözésük után fordultak rosszra a dolgok. Egy jobb élet reményében mentek oda, miután az 1994-es Northridge-i földrengésben megsemmisült az otthonuk. Duvall ettől kezdve mindentől félt.

A színésznő azonban korábban azt nyilatkozta, hogy családi okok vezettek a költözéshez. Igaz, hogy egyre kevesebb szerepet kapott, de a bátyjánál gerincrákot diagnosztizáltak 2002-ben, és vele akart lenni, segíteni szeretett volna a családjának.

Ez is érdekelhet: 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.