Ételstylist kulisszatitkok Marton Adri konyhájából

Forrás: Komáromi Annamária -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Marton Adrienn már a szakács iskolában iskolában sokat törődött azzal hogyan is tálalja az ételeket, míg a többiek már tűkön ülve várták, mikor ehetik meg az elkészült fogásokat, addig Adrienn a tálalással foglalkozott akár 1 órán át.  Mindezek után nem volt kérdés, hogy az ételstylist szakmát is szeretné elsajátítani. Nemrégiben a Baileyssel közösen készítettek íncsiklandó recepteket, ahol a fotókért és az ételstylingért is Adri felelt. A közös munkáról és a szakma fortélyairól mesélt nekünk egy kicsit.

„A legtöbb felkérésem, munkám során a főzés került előtérbe, de most végre egy kicsit a másik nagy szenvedélyem az ételstyling és –fotózás is teret kapott. A Baileys felkérésének köszönhetően, újra szabadjára engedhetem a kreativitásom és önfeledten „játszhatok” az ételekkel. – kezdte Adrienn.

Hogy kezdődött ez a bizonyos ételstylistkodás?

A kaliforniai tanulmányaim során elég hamar kiderült, hogy a főzés mellett engem a tálalás is legalább annyira érdekel. Míg a többiek alig várták, hogy megehessék az egész napos sütések-főzések eredményeit, addig én képes voltam akár 1 órát is az ételek csinosítgatásával tölteni. Először különféle magazinokból nyertem inspirációt, vettem fotós felszerelést is, sok-sok kellékeket, ám ez valahogy mégsem volt elég, több tudásra vágytam. A tanáraim azt mondták, mivel külön iskolában nem lehet ezt megtanulni, jelentkezzek egy profi mellé, ahol megtanulhatom a szakmai fogásokat. A diploma megszerzése után elkezdtem leveleket küldözgetni. 50 emberből végül 3 jelzett vissza, és köztük volt Denise Vivaldo is, aki igazi őstehetség, többek között olyan ismert embereknek készített nagyszerű ételeket, mint George H. W. Bush, Ronald Reagan és Károly walesi herceg. Az ő könyvéből tanultunk az iskolában, így hatalmas megtiszteltetésnek éreztem ezt a lehetőséget.

Egy két napos kurzussal kezdtük, ahol megtanultuk az ételstyling alapjait. Nagyon sok szakmabeli mű hozzávalókból dolgozik, hiszen egy-egy reklám, forgatás akár fél napig is eltarthat, az elkészült étel ennyi idő alatt pedig teljesen összeesne. Sok érdekes praktikát, trükköt tanultunk, hogyan tehetjük íncsiklandóan valódivá az étkeket. Például egy grillezett húst bekentünk cipőpasztával, majd hajsütővel rásütöttünk egy kicsit. Az amerikaiak nagy kedvencét a panírozott húsgolyókat, a meatballs-t pedig egy bepanírozott pingpong labdával imitáltuk.

Forrás: Komáromi Annamária

Te is szereted a hasonló trükköket alkalmazni?

Mivel a munkám során én készítem az ételeket és tisztelem is azokat, ezért sosem használok mű dolgokat a fotókhoz. Egyetlen trükköm az, hogy egy kis vízzel lespriccelem a fogásokat, hogy frissek és fényesek maradjanak.

Milyen ételstylist feladatot láttál el legutóbb?

Nemrégiben a Baileys felkérésének tettem eleget. Külön kihívásnak éreztem, hogy az italnak mindenképpen szerepelnie kell a fotókon, így az étel és a többi kellék színeivel is harmóniában kell lennie. Ilyenkor az ital az alap és ahhoz találom ki magát a látványt. Szerencsére csinos, dekoratív az üveg így tökéletesen fűszerezi az elkészült fotók hangulatát, ahogyan a videókat is feldobja.

Mivel desszerteket készítettünk, így nagy örömömre használhattunk kedves, színes kellékeket anélkül, hogy túlzás lett volna. Az édességeknél tényleg szinte bármi belefér és a fantáziánknak csak a képzeletünk szabhat határt.

Forrás: Komáromi Annamária

Van esetleg különbség egy desszert vagy egy főétel tálalása között?

A desszerteket talán könnyebb tálalni, sokkal kreatívabb lehet az ember. Bátrabban használhatunk cuki, színes kellékeket és mégsem lesz tőle giccses a végeredmény. Talán jobban is szeretek édességekkel dolgozni a stylingolás során, sokkal nagyobb teret kap az ember és a fantáziának szinte semmi sem szabhat határt. Ahogyan az egyik kedvencemnél a gofritortánál sem, ami akármelyik szülinapon megállná a helyét.

Ha jól tudom, nem is olyan régen, már egy szakmai workshopot tartottál az érdeklődőknek

Igen, ez már régóta az álmom volt, mely szeptember 1-jén valóra is vált a Baileys-zel szervezett közös workshop keretein belül, ahol is megtaníthattam az ételstyling és –fotózás trükkjeit a résztvevőknek. Jó érzés, hogy átadhattam a tudásomat. Már tűkön ülve vártam, nagyon sokat készültem rá és a visszajelzések alapján tényleg jól sikerül, mindenki szuperul érezte magát. Ígérem a tapasztalataimról, élményeimről beszámolok majd Nektek is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.