A divat és az intimegészség kapcsolata (szponzorált tartalom)

divat, nyári ruha, fiatal nő
fehérnemű intim
A nyári divat minden évben újabb és újabb trendeket hoz, amelyek követése során azonban fontos figyelembe venni az intimegészségünket is. A szoros, nem lélegző anyagok, különösen a szintetikus textíliák növelhetik a hüvelygomba kialakulásának kockázatát.

Természetes, hogy az emberek szeretnének csinosan, az aktuális divat szerint felöltözni, de az egészségünk szempontjából nem biztos, hogy az a legjobb, ha mindig az éppen népszerű irányzatot követjük. A ruhák szabása és anyaga nagy hatással van az egészségünkre, különös tekintettel az intimegészségünkre. A túlságosan szoros, nem lélegző fehérneműk rengeteg problémát okozhatnak, különösen a nyári hónapokban. A meleg és nedves környezet ugyanis – ami a műszálas anyagok viselésének egyenes következménye – a nemkívánatos mikroorganizmusok szaporodását segíti elő. Egészségesnek lenni a legtrendibb, a ruháink kiválasztásánál tehát legyen ez az elsődleges szempont!

Forrás: Hirdetés

A mikrokörnyezet hatása a hüvelyflóra egyensúlyára és a hüvely kémhatására

Az egészséges hüvelyi pH enyhén savas (3,8-4,2), amelyet a védő hatású Lactobacillusok tartanak fenn. Minden nőnek egyedi hüvelyflórája van, amelyet a szervezetünk igyekszik egyensúlyban tartani, de ez a rendszer különböző külső és belső hatások miatt is felborulhat. A szoros ruházat által okozott meleg és nedves környezet például megzavarhatja ezt az egyensúlyt. A nedves, párás környezet kedvez a gombák szaporodásának, és ha megváltozik a pH-érték, lehetővé válik a Candida gombák elszaporodása, ami hüvelygomba kialakulásához vezethet. Ezért nem mindegy tehát, hogy milyen alsóneműt viselünk, ugyanis az anyaga, a szabása, de még a színe is kedvezőtlen hatással lehet az intimegészségünkre.

Nem mindegy, miből készült

Hiába csinos egy ruha, ha szintetikus anyagból, például poliészterből készült, azonnal tegyük vissza a polcra, különösen, ha fehérneműről van szó. Ez a szabály akkor is érvényes, ha az a bizonyos termék mondjuk műanyagszemét újrahasznosításával készül. 

divat, nyári ruha, fiatal nő
Forrás: Shutterstock

Bár a szándék nemes, az egészségünknek sajnos akkor sem tesz jót a kőolajszármazékok viselése. 

Ruházzunk be inkább jó minőségű, pamutból készült alsóneműkre, amelyek megfelelő szellőzést biztosítanak, de választhatunk bambuszból vagy lenből készült darabokat is, amelyek kiválóan elvezetik a nedvességet.

Ne legyen szoros!

Bármennyire is divatosak a szoros tangák, ezek a darabok ellehetetlenítik az intimterület megfelelő szellőzését különösen akkor, ha még ráadásul műszálas anyagból is készült az alsónemű. A nyári melegben ezek az anyagok fokozzák az izzadást, az így kialakult nedves és meleg környezet pedig kedvez a Candida gombák szaporodásának, amelyek hüvelygombás fertőzést okozhatnak. Maradjunk a klasszikus, kényelmes szabású pamut alsóneműknél.

Nemcsak az anyag, a színe is számít

A textíliák többségét nem természetes anyagokkal színezik, és minél sötétebb egy anyag, annál tovább ázott ezekben a szerekben. Válasszunk minél világosabb színű fehérneműket, ami a nyári melegben egyébként is tanácsos és más ruhadarabokra is érvényes.

Cseréljük gyakran!

Ahhoz, hogy a hüvelyi egészségünket megőrizzük a nyári hónapokban, fontos, hogy amilyen gyakran csak szükséges, cseréljük a fehérneműnket. Ha pedig a strandon vagyunk, akkor a fürdőruhánkat.

A megfelelő méret kulcsfontosságú

Az az ideális, ha szinte észre sem vesszük, hogy a fehérnemű rajtunk van. Vagyis, ha bevág, elcsúszkál, folyton igazgatni kell, akkor nem a megfelelő méretű vagy szabású darab van rajtunk. Mivel ezek higiéniai okokból nem visszacserélhetők, érdemes minden gyártó mérettáblázatát alaposan megvizsgálni vásárlás előtt, lemérni a derék- és csípőbőségünket, hogy az eladótól is segítséget kérhessünk. Ha nincs bejáratott márkánk, vagy váltani szeretnénk, akkor ne vegyünk hirtelen több darabot, egyszerre csak egyet vásároljunk, ha az nem megfelelő méret, már legalább van viszonyítási alapunk.

A divatipar is változik

Egyre többen ismerik fel a divat világában is, hogy az emberek már nemcsak az elfogyasztott élelmiszerekkel, hanem a ruhaválasztásaikkal is tudatosak. Stella McCartney divattervező például organikus pamutból készíti darabjait, amely olyan gazdaságokból származik, ahol nem használnak mérgező vegyi anyagokat. Nem ő az egyetlen, aki másképp gondolkozik erről az ágazatról. 

Stella McCartney
Stella McCartney divattervező
Forrás: AFP or licensors

A New York-i tervező, Nia Thomas egyenesen divatipar-ellenesként jellemezte magát, mivel szakított a nagy márkák által kialakított hagyományokkal: nem dob piacra sorra új kollekciókat, mivel szerinte az a fontos, hogy a darabok stílusosak és időtállóak legyenek.

Attól, hogy divatos, nem kell, hogy kényelmetlen vagy egészségtelen legyen

A nyári hónapokban nemcsak a fehérneműk esetében érdemes tartózkodni a szűk darabok viselésétől, hanem általánosságban is. Szerencsére ma már nemcsak a szoros farmer rövidnadrágok, hanem a laza, természetes anyagokból készült darabok is divatosak. Amellett, hogy ezek kényelmesebbek is, megfelelő szellőzést biztosítanak az egész testnek, így elkerülhető a túlzott izzadás és az ezzel járó intimfertőzések kialakulása. Ezeket a darabokat egy egyszerű toppal, valamint egy szalmakalappal kombinálva divatos és még elegáns hatást is érhetünk el. A hosszú szoknyáktól sem kell tartózkodnunk, de ebben az esetben is különösen fontos, hogy légáteresztő pamutból vagy lenből készült darabot válasszunk. Így a nap káros sugaraitól is védjük magunkat, mégsem lesz melegünk.

 

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Micovag Plus patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.