Meg fogsz lepődni, hogy a fokhagymahéjnak mennyi jótékony hatása van, nemcsak az egészségre, hanem a tisztaságra is! Ahelyett, hogy a kukát etetnéd vele, használd okosan!
Hányszor hámoztad már meg a fokhagymát, és dobtad a héját egyenesen a szemétbe? Valószínűleg minden alkalommal, amikor megpucoltál egy-egy gerezdet. Pedig a fokhagyma héjában ott rejlik a természet ereje, amelyet őseink ismertek és értékeltek.
A fokhagyma évezredek óta ismert gyógyhatásairól, de sokan nem tudják, hogy a héja több antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint maga a szegfűszeg. Nagyanyáink tudták, hogy minden, amit a természet kínál, hasznos — miért dobnánk hát ki valamit, ami az egészségünktől a kertünkig mindenhol segít?
Tartsuk őket szárazon és tisztán! Csak a piszkos vagy sérült részeket vegyük ki, a többit pedig tároljuk üvegedényben, papírzacskóban vagy fagyasztóban. Így mindig kéznél lesznek használatra.
Egyszerűen adj egy maréknyi fokhagymahéjat a leveshez vagy pörkölthöz főzés közben. Gazdagítják az ízt és tápanyagokat szabadítanak fel. Tálalás előtt távolítsd el az ételből.
Ha különleges ízt szeretnél adni az ételeknek, főzd együtt a rizst, tésztát vagy burgonyát fokhagymahéjakkal. Az étel íze gazdagabb lesz, és tele lesz tápanyagokkal. Mielőtt tálalod, a kész ételből távolítsd el a héjakat.
Készítéskor adj a szószokhoz néhány gerezd fokhagymát héjastól. Főzés közben felszabadulnak az ízek és tápanyagok, a szósznak sokkal gazdagabb lesz az ízvilága. Ha kész a szósz, a héjas fokhagymára már nem lesz szükséged, vedd ki belőle.
Az fokhagyma héjából készült tea erősíti az immunrendszert, tisztítja a vért és javítja az emésztést.
Elkészítés: Forralj fel egy liter vizet, és adj hozzá egy maréknyi szárított fokhagymagerezdet. Fedd le, és hagyd 6-8 órán át állni. Szűrd le az italt, és egy hónapon keresztül naponta négyszer igyál belőle. Rendszeres fogyasztása javítja közérzetét és számos egészségügyi előnnyel jár.
Add a komposztkupachoz, ha van, hiszen a fokhagymahéj tápanyagokkal gazdagítja a talajt. Ha nincs kerted, de vannak szobanövényeid, akkor is fel tudod használni: áztasd a fokhagymahéjakat vízbe, és ezzel a folyadékkal öntözd a növényeidet. Virágaid gyorsabban nőnek majd, és a kártevők is elkerülik a növényeket.
A fokhagymahéj természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Ha forró vizet öntesz rá, a keletkező folyadékkal fertőtlenítheted a konyhai felületeket. Egyszerű és nagyszerű trükk, amivel vegyszerek nélkül, csupán a természet erejével tisztíthatod meg otthonodat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.