1. Alba - Kutyákkal a fehér szarvasgomba nyomában
Az északnyugat-olaszországi Piedmont tartományban minden ősszel szarvasgomba-vadászok és idomított kutyáik kutatják a buja erdőkben eltemetett kincseket. Alba városát sok ínyenc felkeresi, mivel e térségben terem a híres fehér szarvasgomba, ami a legdrágább ételek egyike a világon. A fehér szarvasgomba akkor jött igazán divatba, amikor 1949-ben az olasz üzletember, Giovanni Morra egy szép példányt küldött az amerikai filmcsillagnak, Rita Hayworth-nak, majd néhány évvel később Marilyn Monroe-nak. Morra a legenda szerint Harry Trumant is megajándékozta az illatos szarvasgombával, és nemsokára egy levelet kapott az elnöktől a következő sorokkal: "Köszönöm a burgonyát. Sajnos megromolhatott utazás közben, ezért ki kellett dobnunk." Alba városában október elejétől november közepéig tart a Nemzetközi Fehér Szarvasgomba Vásár, ahol ennek a különleges csemegének csodálatos friss aromája tölti be a levegőt. A vásárstandokon megízlelheted a legértékesebb "fehér gyémántot", emellett finom helyi borokat, édességeket, sajtokat és mézet is kóstolhatsz.
Bővebb infó: http://www.fieradeltartufo.org/
2. Angouleme - Lesd el a francia séfek titkait
Ha igazi ínyenc vagy, ezt nem hagyhatod ki, ha Franciaországban töltesz egy hosszú hétvégét! A Poitou-Charentes régióban lévő Angouleme város ad otthont a híres "Les Gastronomades" fesztiválnak, melyet minden évben turisták ezrei látogatnak - az érzéki élmény semmihez sem fogható. A vásáron a legínycsiklandóbb ízeken keresztül ismerkedhetsz meg a különleges, könnyed és leleményes francia konyhaművészettel, valamint nagyszerű lehetőséged van arra, hogy a közelgő karácsonyra finomságokkal töltsd meg az éléskamrádat. A rendezvény egyik legnépszerűbb programja a szakácsverseny, ahol a két séf egy kosárra való alapanyagot kap, és a helyszínen kell kitalálniuk, hogy az összetevőkből hogyan készítsék el a legjobb ételeket. A november 23-25. között megrendezett nagyszabású fesztivál a város öt különböző pontján zajlik, amit kézműves bemutatók, főzőtanfolyamok, gasztronómiai versenyek és termelői piacok színesítenek. Nyitva tartás: 10.00-19.00, a belépés mindenki számára ingyenes.
Bővebb infó: http://www.gastronomades.fr/
3. Clovelly - Heringlakoma a tenger partján
Tudtad, hogy a hering a tenger "Ezüst Kedvence"? Nos, ha nem, akkor az idei őszi programból ne hagyd ki a bájos és érdekes történelmi halászfalut az angliai Észak-Devon partjánál. Clovelly-ben egészen a 20. századig minden ember heringhalászattal foglalkozott, és a falu egyetlen utcáján - ahova nem lehet autóval behajtani - ma is találkozhatsz néhány szamárral, amelyek annak idején árufuvarozó "járművekként" szolgáltak. A tengerparti hangulat, a lenyűgöző panoráma és a falu békés nyugalma miatt érdemes legalább két éjszakát itt eltöltened. A 2012. november 18-án zajló rendezvény a fenntartható halászat hagyományos módszereivel ünnepli a tenger "Ezüst Kedvenceit". A programkínálat rendkívül változatos: téged is várnak a heringből készült ételkülönlegességek, megkóstolhatod a tradicionális cidert, vagy más néven almasört, amiből érdemes a csapolt változatot kipróbálnod. A rakparton kirakodóvásár, kézműves bemutató, helyi finomságokkal megrakott standok, utcai előadóművészek és egyéb interaktív élmények gondoskodnak a felhőtlen szórakozásról.
Bővebb infó: http://www.clovelly.co.uk/
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.