Rágózás: a természetes védelem erősítése már az első alkalommal is

pr-cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rágózni jó, mert eltünteti a kellemetlen leheletet, mert csökkenti a fogszuvasodás veszélyét, mert elfoglalja a helyet a nassolás elől, így segít a karcsúság megőrzésében. Ráadásul segít megőrizni a memória állapotát. De miért fontos, hogy ne száradjon ki a szánk – és hogyan segít ebben a rágózás? 

A lepedék (más szóval plakk) baktériumokból álló, puha, ragacsos anyag, amely folyamatosan képződik a fog teljes felületén, de különösen az íny peremén és a fogak közötti résekben. Ez nem feltétlenül káros, csak akkor, ha cukros vagy keményítőben gazdag ételt fogyasztottunk. A cukor és keményítő hatására ugyanis a lepedékben élő baktériumok veszettül nekiállnak plakksavat termelni. Innen már csak egy lépés a fogszuvasodás.

Van azonban egy saját, természetes védővonal a szájban, mégpedig a nyál. A nyálban lévő ásványok ugyanis egészen pontosan megegyeznek a fogakban lévő anyagokkal. A nyál így önmagában mindent megold, ha elegendő van belőle. Képes például leöblíteni a letapadt, fogak közé szorult kis ételdarabokat, semlegesíti a lepedékben található baktériumok által képződő savakat, és még a fogak ásványianyag-tartalmát is segít megőrizni. Ezért fontos, hogy ne száradjon ki a száj – pláne étkezés után. A nyál fontos szerepet játszik a cukros és savas ételek és italok káros hatásainak csökkentésében is. A benne lévő kalciumot megkötő fehérjék védőbevonatot képeznek a fogakon. Sőt, fertőtlenítő hatása is van. Ezen kívül pedig elengedhetetlen fontosságú az evéshez, a beszédhez, a nyeléshez és az íny védelméhez is.

Ergo figyelmet kell fordítanunk arra, hogy elegendő nyál termelődjön a nap folyamán a szánkban. Ami elsőre talán szokatlan felvetés, mégis sokakat érint, hiszen a szájszárazság – azaz a súlyosan csökkent nyálképződés – körülbelül minden negyedik ember életét megnehezíti. A szájszárazságot okozhatják bizonyos gyógyszerek is, de tulajdonképpen bármikor, többféle okból kialakulhat. Szerencsére ez az állapot sok esetben javítható, sőt, teljesen megszüntethető. A cukormentes ORBIT® rágása például növeli a nyálmennyiséget, ezáltal elősegítve a nyálképződést a szájszárazságban szenvedők számára – s így instant segítséget nyújt a probléma kezelésében.

Bizonyított tény, hogy az ORBIT® cukormentes rágógumi fogyasztása akár tízszeresére fokozhatja a nyálképződést, azaz erősíti a szervezet természetes védővonalait. Igazolták azt is, hogy a plakksavak semlegesítését és a fogak ásványianyag-tartalmának megőrzését szintén elősegíti, ha étkezés vagy ivás után 20 percig cukormentes ORBIT® rágógumit rágunk.

Persze a magas cukor- és szénhidráttartalmú ételek egyéb káros hatásaitól nem ment meg, de a cukormentes ORBIT® – ami cukorka formában is elérhető annak, aki nem szereti a rágógumit – legalább a fogszuvasodás megelőzésében segít. Így nassolás helyett egyértelműen adódik egy jobb választás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.