A csoki segíthet elkerülni az elhízást?

Forrás: Thinkstock -
csoki szántó daniella új élet projekt hízás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindannyian szeretjük a csokoládét nagyszerű íze miatt, de valószínűleg nem sokan tudják, hogy a csokinak ráadásul kimagasló egészségvédő hatása is van. Az amerikai lakosság több mint 30%-a túlsúlyos, és ez egyre nagyobb aggodalomra ad okot - nemcsak Amerikában, de az egész világon. 

Egy friss kutatás arra mutatott rá, hogy a csokiban jelen lévő egyik kulcsösszetevő egyszerre csökkenti az elhízást és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – mindkettő a 21. század leggyakoribb és egyben legveszélyesebb problémái közé tartozik. Ezen kívül a rendszeres és mértékletes csokifogyasztás meggátolja a magas vérnyomás és az étvágytalanság kialakulását, valamint javítja a kognitív kapacitást is.

Forrás: Thinkstock

A jótékony vegyület, az ún. flavanol a kakaóban található, mely a csokoládé és az étcsokoládé legfőbb alkotóeleme. A flavanol hosszú távon jelentősen csökkenti a súlynövekedés kockázatát. Az értékes vegyület megtalálható a teában, szőlőben és számos más élelmiszerben is, amelyek kiváló választások fogyókúra esetén. A flavonoidok nemcsak az elhízás és a cukorbetegség elkerülését segítik, de antioxidáns hatásuk is van, ami azt jelenti, hogy megvédik a test sejtjeit a szabadgyökök káros hatásaitól és egyben a sejtek oxidációját is lassítják. A hatásfok persze a csokoládé típusától és az elfogyasztott mennyiségtől egyaránt függ, de a legtöbbet mégis a flavonoid antioxidánsok nyomnak a latban. Ha szeretnénk élvezni a csokoládé jótékony hatásait, érdemes magasabb kakaótartalmú termékeket választanunk, legalább 75%-os étcsokit.

Azt is felfedezték már, hogy a kakaóban található antioxidánsok még a bőr öregedési folyamatait is lassítják. Tehát a csokoládé is azon ételek közé tartozik, amelyek fogyasztása szépíti a bőrt.

Forrás: Thinkstock

Az évek során számos más tanulmány is született, amely ugyanazt támasztotta alá: a csokoládéfogyasztás kis mennyiségben gátolja az elhízást és a magas vérnyomás kialakulását. Egy másik tanulmány rávilágított, hogy nemcsak a csokoládénak van jótékony hatása a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással szemben, de a bornak és a bogyós gyümölcsöknek is.

Egyes kutatások a kakaó kiváló memóriajavító, súlycsökkentő és cukorbetegséget megelőző hatását mutatták ki, míg mások azt fedték fel, hogy a forró csoki meggátolja a memória romlását. Ez egy természetes folyamat, ami jellemzően a kor előrehaladtával jár – úgy tűnik azonban, hogy a rendszeres csokifogyasztás jelentősen lassíthatja még a memória gyengülését is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.