A mézeskalács mennyei karácsonyi süti, és az íze mellett más csodás tulajdonságai is vannak: például hetekig eláll, miközben semmit sem csökken az élvezeti értéke. Mi egy isteni kakaós verziót tanultunk, amit szerecsendióval és szegfűszeggel is kiegészíthettek. Próbáljátok ki ti is ezt a receptet, a siker nem maradhat el! :-)
A tészta
250 g méz
125 g sertészsír
1 db tojás
500 g liszt
125 g cukor
30 g kakaó
1 tk fahéj
1 tk szódabikarbóna
1 ek rumaroma
A tojást beleütjük egy tálba, hozzáadjuk a zsírt és a cukrot, jól kikeverjük robotgéppel. Utána belerakjuk a lisztet, a kakaót, a fahéjat, a szódabikarbónát, a rumaromát és a mézet. Jól összegyúrjuk kézzel. Egy tálba rakjuk, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe a tésztát. Másnap lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt kisütjük a sütiket. (Ebből az adagból három tepsinyi sütit sütöttünk.) A sütőből kivéve tálcára tesszük, és hagyjuk kihűlni, majd cukormázzal díszítjük. A megszáradt mázas sütiket fémdobozba rakjuk, hogy néhány nap alatt visszapuhuljanak. TIPP: Érdemes almahéjat jó vastagon levágni, és a sütik közé tenni, ez is segíti a visszapuhulást.
A máz:
1 db tojás fehérje
1-2 ek porcukor
pár csepp citrom leve
színező anyag (elhagyható)
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Belekeverjük a porcukrot. (Tejföl állagúnak kell lennie.) Belecsepegtetünk pár csepp citromlevet és adunk hozzá színező anyagot (ha színes mázas sütiket szeretnénk). Egy zacskóba rakjuk, minimális lyukat vágunk rá, és így díszítjük a mézeskalácsainkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.