A te lurkód is túlsúlyos? Ezek az ételek kerüljenek tiltólistára!
Sokszor még magunknak sem könnyű összeállítani a megfelelő étrendet, de talán még nehezebb helyzetbe kerülünk, ha a gyerekek menüjét álmodjuk meg. ITT dietetikust kérdeztünk arról, mik azok, amiket érdemes figyelembe venni az ételek és italok kiválasztásánál.
Fontos, hogy a fiatalok már az iskolában hozzászokjanak az egészséges táplálkozáshoz, és ennek köszönhetően felnőttként elkerülnék őket például a szív- és érrendszeri betegségek - vallotta korábban Novák Katalin, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin emellett azt kérte, a pedagógusok biztassák a gyerekeket arra, hogy kóstolják meg az új ízeket.
A változásokkal semmi jót nem akarnak ugyanis kiűzni az iskolai konyhák kínálatából, de szeretnék, ha az étrendben több zöldség és gyümölcs lenne,
továbbá kevesebb sót és cukrot használnának az ételek elkészítésénél. Meg akarják mutatni, hogy az egészséges ételek is lehetnek finomak. Az államtitkár úg
nem lehet egészségtelen adalékanyagokat hozzátenni az ételekhezÍme, a 2015 szeptemberétől érvénybe lépő változtatások:
Az új előírások azért készültek, hogy már gyermekkorban a helyes étkezésre tanítsák a kicsiket, illetve hogy csökkentsék a már gyermekkorban is előforduló elhízás, szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
De vajon azzal, hogy a sófogyasztást drasztikusan korlátozzák, és mostantól a kicsik naponta több deci tejet kapnak, biztosan elérik, amit szeretnének?
Ihász Katalin, dietetikus
Minden kezdet nehéz; természetesen eleinte idegennek fogják érezni a gyerekek az új, nem olyan intenzív ízeket. Hosszú átfutási időre számíthatunk, nem elegendő a közétkeztetést megváltoztatni, a szülőkre is figyelmet kell fordítani. A megfelelő prevenciós tevékenység idővel meghozhatja a várt eredményt. Az emberekkel egy új ízvilágot kellene megismertetni - a sóhasználat mennyiségét például jelentősen csökkenthetjük, ha gazdagabban használjuk a többi fűszert (pl.: zöld fűszerek: borsikafű, bazsalikom, majoránna, rozmaring vagy különböző keleti fűszerek, például a szegfűszeg, szegfűbors, curry).
Ezt nem lehet elég korán elkezdeni! A gyerekekkel játékos formában lehet megismertetni az újdonságokat, vonjuk be őket a konyhai tevékenységekbe! A közös főzés remek program, a kicsiknek sikerélményt ad, és sokkal szívesebben megkóstolják azokat az ételeket, amelyek elkészítésében ők is részt vettek.
Változtatni, kreatívan
A szülői példa a legfontosabb útmutató a gyermek számára.
Ha a család is egészségesen táplálkozik, nincs szükség trükkökre.
Nagyon fontos, hogy legyen íze az ételnek, remélem, ezt a menzai étkezésnél a friss zöldfűszerek, vagy egyáltalán a változatosabb fűszerek használatával kompenzálják."
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.