Napi 5000 kalória hízás nélkül
Dr. Judith Rowbotham, a Plymouth Egyetem munkatársa szerint a viktoriánus kor közepe, az 1850-es és 1870-es évek közti időszak táplálkozás szempontjából egyfajta aranykornak számított.
Az ekkor élő emberek ugyanis egészségesebbek voltak, és erősebb volt az immunrendszerük, dacára annak, hogy akár napi 5000 kalóriát is képesek voltak elfogyasztani.
De vajon ez hogyan volt lehetséges? Úgy, hogy a szakember szerint az emberek akkoriban rengeteg zöldséget fogyasztottak, sok teljes kiőrlésű gabona szerepelt az étrendjükben, ellenben lényegesen kevesebb cukrot és erős alkoholtartalmú italt iktattak be a mindennapjaikba. Előnyben részesítették a hagymaféléket, sok tormát, káposztát, céklát, articsókát, almát, cseresznyét ettek. A húsokat is másként készítették:
a csontot például addig főzték, amíg az összes hús le nem főtt róla,
így az összes tápanyagot kinyerték belőle. Hal is gyakran került az asztalra, főleg makréla, hering és tőkehal.
A szakértő úgy gondolja, számos előnye lenne, ha az emberek visszatérnének a viktoriánus korabeli étkezési szokásokhoz,
készételek helyett inkább otthon főznének, és a fő hangsúly a zöldség-gyümölcs fogyasztására kerülne.
Tudtad?
Az akkori férfiak átlagéletkora 75, a nőké 73 év volt, ám a többség még időskorában is jó egészségnek örvendett, sőt a férfiak életük végéig dolgoztak a földeken, a nők pedig a mosodákban. Ezzel szemben ma a férfiak átlagosan 7,7, a nők pedig átlagosan 10 éven át szorulnak orvosi ellátásra, mielőtt meghalnának.
Meglepő lehet ezek után a tény, hogy a viktoriánus kor embere mennyiségre jóval többet evett a mai embernél.
A férfiak 4-5000 kalóriát, a nők nagyjából 3000 kalóriát fogyasztottak, az elhízás mégsem volt jellemző, inkább csak a gazdagabb rétegek körében.
Hiába ettek ugyanis többet, ebből 8-10 adagot naponta zöldségek és gyümölcsök tettek ki, sót, cukrot, alkoholt kevesebbet vettek magukhoz, és a dohányzás sem volt ennyire elterjedt.
Az élesztőben az erő
Erős immunrendszerük titka az élesztőben rejlett, ez segített nekik legyőzni számos baktériumot és vírust.
Az akkori élesztő ugyanis még tartalmazott béta-glükánokat, amit ma már kivonnak belőle a feldolgozás során.
Emiatt, valamint az agyonfertőtlenített környezet miatt a mai ember már jóval sebezhetőbbé vált mindenfajta fertőzéssel szemben, mint az elődei.
Alkalmazkodni kell a körülményekhez
Ihász Katalin dietetikus szerint azonban fontos megjegyezni, hogy ahogy a világ változik, úgy a táplálkozási szokások sem ugyanazok már. „A 19. században az élelmiszerek minősége, az emberek életmódja, fizikai aktivitása, az őket ért külső hatások is mások voltak, mint most, a 21. században. Szerintem lényeges, hogy az aktuális élethelyzethez, életvitelhez igazodjon a táplálkozás. A változatos, vegyes étrend, minőségi élelmiszerek fogyasztása, a mértékletesség és a mozgásban gazdag élet járul hozzá az egészséghez és az attraktív alakhoz" - vallja a Life.hu szakértője.
5 dolog, amit elleshetsz a viktoriánus diétából
1. Fogyassz kevesebb cukrot! ITT korábban összeszedtük, hogyan próbálj meg lemondani hosszabb időre az édességfüggőségről!Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.