Szerencsére már igen nagy a választék a gyümölcsös joghurtok területén, de a legtöbb közülük még mindig olyan minőségű, amit sem felnőtteknek, sem gyerekeknek nem ajánlanánk. Egyrészt az elképesztően sok hozzáadott cukor, másrészt pedig a különböző adalékanyagok miatt.
Pedig otthon is rendkívül egyszerű összedobni egy ilyen joghurtot, de egész egyszerűen ebbe bele se gondolunk, a 21. századra ugyanis rendkívül elkényelmesedtünk. Roskadásig állnak a boltok polcain az előre feldolgozott élelmiszerek, többek között az édességek, mint a csokoládék, kekszek, joghurtok, amiket egy mozdulattal máris tehetünk a kosárba. De nem gondolunk bele, hogy ez az egyszerű mozdulat egy komoly döntést eredményez. Igent mondunk az adalékanyagokra, a pálmaolajra, az agyoncukrozott ételekre. Ideje visszatérnünk a fogyasztói társadalom mértéktelenségéből a mértékletességhez, az egyszerűbb dolgokhoz, a házi készítésű ételekhez.
Legalábbis amennyire lehet. Azt például nem állítjuk, hogy mindenkinek magának kell otthon elkészítenie a joghurtot, de vegyünk inkább egyszerű változatot, és a gyümölcsös verziót keverjük be mi magunk. Tényleg nagyon könnyű elkészíteni, nem kell hozzá más, mint görög joghurt és gyümölcs. (Mi leginkább bogyós gyümölcsökből szeretjük, de barackkal is isteni.) Ebből természetesen a friss a legjobb, de az nem mindig áll rendelkezésünkre. A befőzések alkalmával érdemes erre is gondolni, és a fagyasztóba is tenni egy kevés gyümölcsöt. Egyébként mindkettővel ugyanúgy kell eljárni: pürésítsük botmixerrel, de ne túlságosan, jó, ha maradnak benne kisebb-nagyobb darabok. Nyáron érdemes pár levél mentával pürésíteni a gyümölcsöt.
Ehhez a valódi gyümölcsből készült püréhez mi magunk döntjük el, hogy mennyi és milyen cukrot adunk. Mehet bele akár méz is, ami kalóriaértékében ugyan megegyezik a cukoréval, mégis sokkal egészségesebb. Használhatsz nádcukrot is, vagy édesítőszereket. Természetesen az általunk megszokott cukor sem az ördögtől való, csak mértéket kell tudni tartani. Ha házi, de klasszikus cukorral befőzött gyümölcslekvárral keverjük be a joghurtot, az is egészségesebb lesz, mint a bolti verziók. Az édesített gyümölcsöt ezek után egyszerűen keverd hozzá a görög joghurthoz, tehetsz még bele egy késhegynyi friss vaníliát, és kész is.
5 tipp a cukorbevitel csökkentéséhez
A 20. század elején az egy főre jutó évi cukorfogyasztás nagyjából 3 kg volt, majd a század végére ez a szám drasztikusan megnőtt: 38 kg lett. 2018-ban pedig már a 40-et is meghaladta. Ez egész egyszerűen brutális mennyiség, nem beszélve arról, hogy mennyire egészségtelen. A számok tudatában érdemes odafigyelni arra, hogy mennyi cukrot fogyasztunk, és nemcsak abban az esetben, ha fogyni szeretnénk. Olvasd el a Life.hu cikkét!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.