Elsősorban csökkentsd az olyan cukros ételek mennyiségét, mint a csokoládé, a sütemény, a péksütemény. Ehhez nem is kell különösebben agyalni, nem kell a címkéket nézegetni, ez egy egyértelmű tanács. Persze nem kell teljesen a nullára csökkenteni, hétvégén tarthatsz egy csalóétkezést egy jól megérdemelt tortaszelettel. Hidd el, sokkal jobban is fog esni, mintha mindennap ennél.
A szénhidrátok rendkívül fontosak a szervezet megfelelő működéséhez és egészségünk fenntartásához, de a finomított fajták sok cukrot is tartalmaznak. A fehér liszttel készült ételek, a fehér rizs, a fehér kenyér, a tészta mind-mind ilyenek, de például a pizza is. Ezt ugyanúgy bontja le a szervezetünk, mint egy szelet sütit. Ezek helyett válasszunk másféle gabonákat és egészségesebb liszteket, például hajdinát, zablisztet, süteményekhez mandula- vagy gesztenyelisztet.
A feldolgozott élelmiszerek a cukroknak egy rejtett forrása. Egészen egyszerűen nem gondolunk bele, hogy például egy üveges spagettiszószban vagy egy előre elkészített salátaöntetben, de akár csak egy konzervben is mennyi hozzáadott cukor van. Érdemes megismerkedni az élelmiszerek címkéivel, és kerülni a túlságosan sok cukrot tartalmazó ételeket. A legegyszerűbb pedig az, ha mindenből az egyszerűbbet veszed. Salátaöntet helyett sima joghurtot, fokhagymát és fűszereket, spagettiszósz helyett paradicsomot, hagymát, fokhagymát és szintén pár fűszert.
Újabb rejtett cukorforrásra bukkanunk az italok között. Kezdjük mindjárt az alkoholokkal, amit cukorként bont le a szervezetünk. Persze ebből is vannak jobbak és rosszabbak. Egy pohár vörösbor ennek ellenére igen egészséges, míg egy koktél, ami szirupokat, üdítőket is tartalmazhat, egyáltalán nem az. A legtöbb rostos üdítőben is sok a hozzáadott cukor, nem beszélve a szénsavas társaikról, amelyek végképp tele vannak cukorral. Jó tudni, hogy a zero vagy a light verziók sem sokkal jobbak, mert egyéb adalékanyagokból ezekben is rengeteg van.
A cukor természetesen kikerülhetetlen. Mindannyian szeretünk sütni otthon, de egy csésze kávéba is sokan szeretjük az édesítőt. Mindenesetre figyeljünk oda, hogy mibe mennyit teszünk. Kipróbálhatunk különböző édesítőszereket is, amelyeknek azonban sokszor mellékíze van. Így a legjobb választás, ha nem mondunk le teljesen a cukorról, de odafigyelünk arra, hogy mennyit fogyasztunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.