A hal nagyon egészséges, omega-3, -6 és -9 zsírsavban gazdag alapanyag. Segíti a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzését, csökkenti a szellemi leépülés és a szembetegségek kockázatát. Várandósság esetén pedig pozitív élettani hatása van a születendő gyermekek szellemi és egészségi állapotára, de ha ez mind nem elég, még finom is. Számtalan kutatás bizonyította már, hogy azokban az országokban, ahol a lakosság több halat fogyaszt, bizonyos betegségek sokkal ritkábbak. Ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, legalább hetente kétszer kellene halat fogyasztanunk.
A kormányzati törekvésekkel összhangban a „Kapj rá!” kampány hozzá kíván járulni a halfogyasztás serkentése mellett a halgazdálkodási szakma megbecsüléséhez és a halfogyasztást népszerűsítő fesztiválok sikeréhez. Cél a biztonságos, nyomonkövethető és fenntartható forrásból származó hal- és akvakultúra termékek fogyasztásának ösztönzésével a hazai lakosság egészségtudatos táplálkozásának elősegítése.
Így kerüld el a szálkákat! Sokakat a halételek bonyolult elkészítési módja és a szálkák tartanak vissza attól, hogy belevágjanak egy halas étel elkészítésébe. Mutatjuk, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elbánni a szálkákkal!
A melegvérű állatok rostosabb, inasabb és zsírosabb húsával szemben a hal magas víztartalmának köszönhetően könnyen emészthető és az elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az emlősállatok húsának, ugyanakkor magas fehérje tartalma gyorsabb romlandóságot is jelenthet.
Ahhoz, hogy halételünk készítésekor minél kisebb legyen a tápanyagveszteség, kerülni kell a túl sokáig és túl magas hőmérsékleten történő hőkezelést! A hal kiváló párolva, főzve, sütve, grillezve, posírozva, sütőpapírban sütve, konfitálva, füstölve vagy marinálva egyaránt. Készíthetünk belőlük krémeket, leveseket, gazdag salátákat, de egybensült, pörkölt, paprikás vagy rakott formában is kiváló.
A magyar hal minősége nagyon jó, ezt is bizonyítja, hogy a 2017-es Bocuse d'or világverseny európai döntőjén magyar kecsegét készítettek. Mivel a hal frissen a legfinomabb, a rövid élelmiszer ellátási lánc megvalósítása ebben az ágazatban különösen is fontos.
A „Kapj rá! ”honlapon is fellelhető haltermelőink számos halfajból kiváló minőségű, friss termékekkel látják el a piacokat, érdemes tehát kipróbálni a különféle halboltokban kapható halakat és recepteket, mert végtelen a lehetőségek tárháza, mindenki megtalálhatja a kedvére valót.
KAPJ RÁ 2018-2019
A Kapj rá! halfogyasztást népszerűsítő kampány 2018-as állomásai:
A „Kapj rá!” kampányról:
Az Agrármarketing Centrum az Agrárminisztérium MAHOP Irányító Hatóság megbízásából hét éven át tartó kommunikációs és promóciós kampányt folytat a halfogyasztás népszerűsítéséért (MAHOP-5.3.2-2016-2017-00001 azonosító számú projekt). A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarországnak a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.