Párolva, sütve, főzve - Halkisokos haladóknak

PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutatások szerint (az OGYÉI-OÉTI táplálkozási vizsgálatai) az eddigi halfogyasztást népszerűsítő kampányok jó irányú változásokat hoztak, így hazánkban is egyre többen tudják, hogy a halból készült ételek fogyasztása az egészségre pozitívan hat.

Forrás: Agrármarketing Centrum

A hal nagyon egészséges, omega-3, -6 és -9 zsírsavban gazdag alapanyag. Segíti a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzését, csökkenti a szellemi leépülés és a szembetegségek kockázatát. Várandósság esetén pedig pozitív élettani hatása van a születendő gyermekek szellemi és egészségi állapotára, de ha ez mind nem elég, még finom is. Számtalan kutatás bizonyította már, hogy azokban az országokban, ahol a lakosság több halat fogyaszt, bizonyos betegségek sokkal ritkábbak. Ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, legalább hetente kétszer kellene halat fogyasztanunk.

A kormányzati törekvésekkel összhangban a „Kapj rá!” kampány hozzá kíván járulni a halfogyasztás serkentése mellett a halgazdálkodási szakma megbecsüléséhez és a halfogyasztást népszerűsítő fesztiválok sikeréhez. Cél a biztonságos, nyomonkövethető és fenntartható forrásból származó hal- és akvakultúra termékek fogyasztásának ösztönzésével a hazai lakosság egészségtudatos táplálkozásának elősegítése.

Így kerüld el a szálkákat! Sokakat a halételek bonyolult elkészítési módja és a szálkák tartanak vissza attól, hogy belevágjanak egy halas étel elkészítésébe. Mutatjuk, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elbánni a szálkákkal!

A melegvérű állatok rostosabb, inasabb és zsírosabb húsával szemben a hal magas víztartalmának köszönhetően könnyen emészthető és az elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az emlősállatok húsának, ugyanakkor magas fehérje tartalma gyorsabb romlandóságot is jelenthet.

Ahhoz, hogy halételünk készítésekor minél kisebb legyen a tápanyagveszteség, kerülni kell a túl sokáig és túl magas hőmérsékleten történő hőkezelést! A hal kiváló párolva, főzve, sütve, grillezve, posírozva, sütőpapírban sütve, konfitálva, füstölve vagy marinálva egyaránt. Készíthetünk belőlük krémeket, leveseket, gazdag salátákat, de egybensült, pörkölt, paprikás vagy rakott formában is kiváló.

A magyar hal minősége nagyon jó, ezt is bizonyítja, hogy a 2017-es Bocuse d'or világverseny európai döntőjén magyar kecsegét készítettek. Mivel a hal frissen a legfinomabb, a rövid élelmiszer ellátási lánc megvalósítása ebben az ágazatban különösen is fontos.

A „Kapj rá! ”honlapon is fellelhető haltermelőink számos halfajból kiváló minőségű, friss termékekkel látják el a piacokat, érdemes tehát kipróbálni a különféle halboltokban kapható halakat és recepteket, mert végtelen a lehetőségek tárháza, mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

KAPJ RÁ 2018-2019

A Kapj rá! halfogyasztást népszerűsítő kampány 2018-as állomásai:

  • 2018-ban a „Kapj rá!” kóstoltató roadshow keretében eddig összesen 34 budapesti és vidéki helyszínen, köztük országos hírű rendezvényeken, fesztiválokon, mint a Sziget Fesztivál, a VOLT, a Nemzeti Vágta, a Bajai Halászléfőző Fesztivál vagy a Halbazár, valamint két belföldi kiállításon szerveztek megjelenést.
  • A Budapesti Adventi Vásáron is megtalálható a „Kapj rá!” kampány standja a Szent István Bazilika előtti téren 2018. november 24 és 2019. január 1. között, hétfőtől csütörtökig 10 és 21 óra között, péntektől vasárnapig pedig 10 és 22 óra között tart nyitva a stand.
  • Látványkonyha csalogatja a látogatókat. Minden szombaton és vasárnap tematikus halas napok keretében harcsából, busából és pontyból készült ételek szerepelnek majd az ételsorban. A kampány standjának látványkonyhájában, Csesznegi István séf jóvoltából készülő halas falatok elkészítését követően meg is kóstolhatják az érdeklődők.
  • Még több kóstolnivaló! A látványfőzéseken kívül is kóstoltatnak majd halas falatokat (füstölt busa pástétom bagetten, zöldfűszeres halgolyók remulade mártással, pontyropogós bazsalikomos paradicsomszósszal).
  • Receptek, halas ételekkel kapcsolatos konyhai tippek a kampány honlapján, a www.kapjra.hu oldalon találhatók.

A „Kapj rá!” kampányról:

Az Agrármarketing Centrum az Agrárminisztérium MAHOP Irányító Hatóság megbízásából hét éven át tartó kommunikációs és promóciós kampányt folytat a halfogyasztás népszerűsítéséért (MAHOP-5.3.2-2016-2017-00001 azonosító számú projekt). A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarországnak a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.