Az Allergiamentes Életért Alapítvány mindig is alapvető céljának tekintette, hogy segítséget nyújtson az allergiában szenvedőknek. Dr. Babai László, az alapítvány megalapítója, egyben a Budai Allergiaközpont igazgatója és ügyvezetője az idén összegyűlt pénzadományt táplálékallergiában szenvedő gyermekek élelmiszercsomaggal történő megsegítésére kívánta fordítani.
Meglévő kapcsolatainkat kihasználva kerestünk olyan rászoruló családokat, akik mindennapjait, illetve az ünnepek előtti időszakot megkönnyíthetnénk némi adománnyal. Babai László kapcsolatba lépett Szabó József atyával, a gyöngyösi ferencesek házfőnökével, az Autista Segítő Központ lelki igazgatójával.
Glutén- és tejmentes alapanyagokból, élelmiszerekből álló csomagot állítottunk össze a gyermeknek. Ezek között alapvető élelmiszerek (lisztek, lisztkeverékek, tészták, növényi tejhelyettesítők és tejszínek) és kényelmi termékek (például garantáltan gluténmentes pudingpor és sütőpor, süteménylisztkeverékek, ropi, készre sütött kekszek és sütemények) egyaránt megtalálhatók.
A bevásárlás és a csomag összeállítása során jómagam mint dietetikus is jelen voltam, mert bár első hallásra könnyűnek tűnhet a „mentes” alapanyagok beszerzése, valójában igen nagy felelősséget, körültekintést és figyelmet igényel mind a bevásárlás, mind maga az étrend összeállítása.
Szarka Dorottya, az alapítvány dietetikusa receptekkel és tanácsokkal is segítette Miklós szüleit. Az adomány átadásán ugyan készültek képek, de a szülők nem járultak hozzá ezek közzétételéhez.
Az autoimmun gluténérzékenységben és tejfehérje-allergiában szenvedő betegeknek élethosszig tartó diétát kell tartaniuk, az étrendnek nagy jelentősége van a betegség kimenetelére és az egészségmegőrzésre nézve. Az élelmiszerek összeválogatásánál törekedtem a sokszínűségre, változatosságra; arra, hogy megmutassuk, milyen színes is lehet a glutén- és tejmentes étrend, és hogy valójában semmiről nem kell lemondania a betegeknek.
Manapság sokan követnek gluténmentes étrendet, de aki autoimmun gluténérzékenységben szenved, annak minden apró morzsára, levegőben szálló lisztporszemre figyelnie kell. Az egyetlen kezelési lehetőség a szigorú, élethosszig tartó diéta.
A tejmentes étrend is precíz tájékozódást igényel: számos tejszármazék, adalékanyag van, melyet egy tejallergiásnak kerülnie kell.
Éppen ezért nagyon lényeges az élelmiszercímkék körültekintő olvasása, a „bevált” termékek időről időre történő ellenőrzése (valóban tejmentes-e még)!
A glutén és a tej elhagyását nagyban megnehezíti, hogy a gyakran fogyasztott, hagyományos élelmiszerek többsége az előállítás, csomagolás, tárolás során „szennyeződhet”, és „nyomokban tartalmazhat” glutént vagy tejet.
A glutén és a tej is jelölésköteles allergének, így az előre csomagolt élelmiszereken, a nem előre csomagolt, azaz a forgalmazás helyén csomagolt termékeken és a közétkeztetésben, vendéglátásban (pl. étlapokon) is fel kell tüntetni őket. Ennek megvalósulása egyelőre nem zökkenőmentes, de egyre több vendéglátóegység igyekszik pontos és helytálló tájékoztatást adni.
A táplálékallergiával való együttélés nemcsak az érintetteknek jelent nehézséget, hanem a családra, iskolára, munkahelyre, társadalomra nézve is teher.
Gondolok itt például az anyagi oldalára a problémának. A különféle előállítási, ipari technológiák és az alapanyag-szükséget miatt is drágábbak a „mentes” élelmiszerek, ételek hagyományos társaikhoz képest. Ez sajnos nem megkerülhető, és számos családnak ez okozza a legnagyobb gondot.
Megfelelő tájékozódással, szakértői (szakorvosi, dietetikusi) segítséggel könnyebbé tehetők a mindennapok, mert számos olyan praktika létezik, amelyekkel olcsóbb is lehet a glutén-, tejmentes, de mindamellett kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. Házilag készült növényi tejhelyettesítőkkel sokat spórolhatunk, és ha csak az olcsóbb gluténmentes gabonafélék, lisztfélék beszerzésére van lehetőség, akkor sincs baj. Ha az étrend zöldségben, gyümölcsben gazdag, biztosíthatjuk a napi szükséges rostbevitelt. A kulcs mindig az egyénre szabott, életkori sajátosságokhoz igazodó táplálkozásban van.
Az Allergiamentes Életért Alapítvány jóvoltából 2018. november elején egy autoimmun gluténérzékenységgel diagnosztizált 14 éves kisfiú és családja vehetett át speciális étrendet segítő élelmiszercsomagot Rozsályon.
Ez év decemberében továbbá több karton laktózmentes tejet adományoztunk az Autista Központnak és a Ferences Alapítványnak.
Az Allergiamentes Életért Alapítvány 2010-ben azzal a céllal alakult meg, hogy segítséget nyújtson az egyre nagyobb számban előforduló légúti és táplálékallergiás megbetegedések kialakulásának megelőzéséhez; a kialakult betegség gyógyításához, a tünetek csökkentéséhez; az allergia rizikótényezőinek felismeréséhez, valamint az allergiában szenvedő betegek mindennapjainak megkönnyítéséhez.
A jövőben még nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a rászoruló táplálékallergiások megsegítésére.
Az Alapítvány 8 éves fennállása óta számos allergiaszűrést és allergénszint-csökkentési programot szervezett, anyagi támogatást nyújtott oktatási intézményeknek. 2011 és 2014 között közel 50 allergiás felnőtt és gyermek részére biztosított immunterápiás kezelést Budapesten és vidéken egyaránt. 2016-ban az Alapítvány támogatásával a parlagfűallergiás gyermekek, felnőttek kedvezményesen vehettek igénybe immunterápiás kezelést.
2015-ben az Alapítvány szervezésében jött létre a Mentes és Finom védjegyprogram, melynek célja a táplálékallergiás, táplálékintoleranciás, autoimmun gluténérzékeny emberek biztonságos választásának megkönnyítése.
A védjegy szakmaiságát az érintett szakmák képviselőiből felállt Szakmai Bizottság garantálja, ahol többek között a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság, a Magyar Allergia Szövetség is képviselteti magát.
Szakmai hátterét az Allergiamentes Életért Alapítvány Kuratóriuma biztosítja. A Kuratórium elnöke Straub Dezső Jászai Mari-díjas színművész, tagjai között tudható Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, százszoros magyar bajnok úszó és Simon Erzsébet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.