A jelenlegi helyzetben sokan vannak, akik inkább megpróbálkoznak a péksütemények otthoni elkészítésével, hogy azért se kelljen boltba menni, mégis legyen friss kenyér az asztalon. Aki ilyesmivel próbálkozik, annak ajánlott kipróbálni Kálci, a gasztroblogger anyuka receptjét. Ezt a kenyeret ugyanis bárki el tudja készíteni, ráadásul dagasztani sem kell!
Ha reggelire készítjük, akkor este keverjük ki a tésztát.Ha vacsorára pedig vacsorára, akkor reggel.
Hozzávalók:
• fél kg búzafinomliszt (500 g) BL55
• 2 teáskanál só (10 g)
• 12 g friss élesztő VAGY 3 g szárított élesztő
• 4 dl hideg víz
• 2 ek olaj (elhagyható, de vele tovább puha marad a kenyér)
Recept:
A lisztbe belekeverjük a sót. A közepére szórjuk az élesztőt, és ráöntjük a vizet majd egy falkanállal összekeverjük.
Az elkészült tésztát a HŰTŐBEN kelesztjük, méghozzá egy magas falú edényben nehogy kimásszon.
MINIMUM 6 órát, MAXIMUM 12 órát töltsön bent a hidegben.
Hűtőből kivéve jól megszórjuk liszttel, és lisztes kézzel kikapargatjuk a bőven lisztezett pultra.
Elfelezzük a tésztát. Az egyik felét félrerakjuk, a másikat pedig kilapogatjuk bőven lisztezve, lisztes kézzel.
TIPP: Ha szeretnénk, akkor ilyenkor mehet rá az olívabogyó vagy egyéb finomság (szárított paradicsom, pirított hagyma, tökmag).
Feltekerjük és megtekerjük, majd LISZTEZETT szilikonos sütőpapírra tesszük (ha nem lisztezzük meg akkor félő, hogy ráragad).
A tetejét is megszórjuk liszttel, majd a másik adag tésztával is ugyanígy járunk el.
Egy konyharuhával letakarjuk, és 40 percig a tepsin kelesztjük.
A kelesztés alatt előmelegítjük a sütőt 210 fokra, az alul és felül sütéses funkciót kapcsoljuk be úgy, hogy egy hőálló tálban vizet rakunk a sütő aljába.
Ha a tészta megkelt, akkor betoljuk a forró sütőbe és szép barnára megsütjük kb. 30 perc alatt
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.