Sürgős figyelmeztetés! Életveszélyes is lehet ez a közkedvelt nyári ital

Egy pohár víz reggel, hogy jobb kedved legyen
Alliance Images/Shutterstock - Cozine
mérgező kókusz kókuszvíz
Lehet, hogy valami egészséges, de ha nem tároljuk megfelelően, mérgező is lehet. Ezt a saját bőrén tapasztalta az a nyugdíjas, aki meghalt, miután lejárt kókuszvízből ivott.

Sokak kedvenc nyári hűsítője a kókuszvíz, fogyasztása számos jótékony hatás mellett komoly kockázatot is magában hordoz, ha nem tároljuk megfelelően. Egy dán nyugdíjas esete intő példa mindenkinek, hogy tároljuk megfelelően az egzotikus gyümölcsöket. Halála elkerülhető lett volna.

Kókuszvíz mérgezést okozhat?
Kókuszvíz mérgezést okozhat? Ha nm tárolod megfelelően igen!
Forrás: Shutterstock

A kókuszvíz jótékony hatásai

Egészségtudatosság hívei már régóta előszeretettel fogyasztják az ínycsiklandó kókuszvizet, mely fantasztikus frissítő a nagy hőségben. Mivel bővelkedik káliumban, magnéziumban, kalciumban és nátriumban hozzájárul az izmok, valamint az idegrendszer megfelelő működéséhez és a csontok egészségéhez.

Magas antioxidáns tartalma távol tartja a szabadgyököket, és mivel csekély benne a kalória, igazi egészséges nasi.

Csakhogy igen romlékony italról van szó, mely megfelelő tárolás hiányában mérgezővé válhat.

Egy dán nyugdíjas és a romlott kókuszvíz esete

69 éves volt az a meg nem nevezett dán férfi, aki kókuszvíz fogyasztása után alig pár órával mérgezéses tünetekben elhalálozott. A nyugdíjas nyaralásán vásárolt egy kókuszdiót, csakhogy az ajánlásokkal ellentétben nem hűtőben, hanem a konyhapulton tárolta az egzotikus gyümölcsöt – ami  valójában mag.

Egy hónappal később döntött úgy, hogy megkóstolja a kókuszvizet, amit egy korty után félrelökött, mivel annak rossz íze volt.

Felnyitás után sokkolva tapasztalta, hogy a kókusz belsejét ellepte a szürke penész. Három órával később hányinger, szédülés, izzadság lett úrrá rajta, bőre élsápadt, nyirkos lett. Azonnal kórházba szállították, ahol az MRI súlyos agyduzzanatot mutatott ki. Noha intenzív osztályon kezelték, kórházba érkezése után három órával lekapcsolták a gépekről.

Miért vélt mérgezővé a kókuszvíz?

A boncolás és korábbi esettanulmányok alapján az arthrinium saccharicola penészgomba faj volt a mérgezésért felelős, mely 3-nitro-propionsav névre keresztelt, súlyos agykárosodást okozó toxint termel. Korábbi jelentések szerint már 1991-ben történtek Kínában és Afrikába ilyen mérgezéses esetek, ahol hasonló tüneteket produkáltak az áldozatok.

Hatékony gyógymód egyelőre nincs a méreganyag ellen elsősorban a tünetek enyhítésére szoktak koncentrálni.

Ez a friss orvos eset rávilágított, hogy milyen komoly fejlődésen ment át a penész által termelt toxin. Az egész történetben mégis az a legszomorúbb, hogy a kókuszvíz helyes tárolásával elkerülhető lett volna a tragédia.

Hogyan tároljuk a kókuszvizet?

Mivel a kókuszvíz romlandó élelmiszer, vásárlás után pár nappal szükséges elfogyasztani és kizárólag hűtőben tároljuk a hámozott terményt – javasolja az élelmiszer biztonsági szakértő. Kizárólag egész, hántatlan kókuszdió tárolható szobahőmérsékleten, de még azt sem érdemes sokáig őrizgeti, különben ételmérgezést kockáztatunk.

A tudósok szerint a csótánytej lesz a következő superfood: te meginnád?Öt méregtelenítő smoothie, ami feledteti testeddel az ünnepi menüt
Kókuszvíz-infúzió, herefa, mangóízű kivi - érdekességek kedvenc déligyümölcseidről

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.