Olvadt sajt és finom kolbász, na meg a magunk gyúrta tészta garantálja, hogy ez a melegszendvics az egész család kedvence lesz. Kálci, a gasztroblogger anyuka bevált receptjét hozta el azoknak, akik kedvet éreznek egy kis otthoni sütögetésre.
- 350 g liszt
- 7 g só
- 1 dl (100 g) tej
- 0,75 dl (75 g) víz
- 50 g (kb 2 ek) tejföl
- 1,2 dkg (12 g) friss élesztő VAGY egy zacskó szárított
- 1 ek (10-15 g) olaj
- Tölteléknek: Sajt, felvágott, kolbász
- A tejet és a vizet összeöntjük, majd elkeverjük benne a tejfölt, és meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen, de ne forró.
- A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.
- Hagyjuk az élesztőt felfutni, vagyis addig várunk, amíg egy picit habos nem lesz a tej teteje. Szárított élesztőnél ezt a lépést kihagyhatjuk.
- Beleöntjük az olajat.
- Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. A dagasztást végezhetjük kézzel, kézi robotgép csavar alakú karjával, kenyérsütő géppel vagy robotgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát, amíg sima nem lesz a felülete, és már nem ragad a kezünkhöz.
- 40 percig kelni hagyjuk.
- 6 db-ba vágjuk (kb. 100 g) és gombócokat formázunk belőle.
- Picit lisztezett felületen kb. 15 cm-es kört nyújtunk belőle.
- Egyik negyedére felvágottat vagy kolbászt rakunk, a másik negyedére a felvágott mellé reszelt sajtot.
- Félbehajtjuk, és a szélét lenyomkodjuk, majd megint félbe úgy hogy a sajtos negyed legyen felül, így egy háromszöget kapunk.
- Sütőpapíros tepsire tesszük.
- A tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal, vagy magvakkal. Ha szép fényesre szeretnénk, akkor kenjük le felvert tojással, de nem szükséges.
- 15 percet kelesztjük tepsin a zsemléket.
- Közben előmelegítjük a sütőt 210 fokra alul és felül sütésen.
- Szép pirosra sütjük, kb. 20-25 perc alatt.