Egyszerű, de nagyszerű: A minimalista élet egyenlő a boldog élettel manapság

boldogság egyszerű élet minimalista magazin
A minimalista élet nemcsak alternatívát jelent a rohanó, fogyasztásra és teljesítményre orientált társadalmunkkal szemben, hanem boldogabbá és elégedettebbé is tehet bennünket. Ezt a kutatók is megerősítették egy tanulmányban.

A mostani bizonytalan időkben, a világjárványok, háborúk és a klímaválság között sokan vágynak egyszerűbb életre. Nem csoda tehát, hogy a minimalizmus az utóbbi években jelentős mozgalommá vált. Arról szól, hogy a dolgokat a legszükségesebbekre kell redukálni, hogy ne akarjunk mindig többet, hanem inkább arra koncentráljunk, amire valóban szükségünk van.

 

A minimalizmus ezért egyértelműen a fogyasztóközpontú társadalmunk és az egyre növekvő törekvéseknek az ellenpólusaként is felfogható.

 

A minimalisták felteszik maguknak és a világnak a kérdést: valóban kell-e egyre több és több? Szükségünk van-e állandó fogyasztásra és bőségre? Ellenkezőleg: nem lennénk-e még boldogabbak is kevesebbel, egyszerűbb élettel?

A minimalisták beérik kevesebbel is Forrás: Shutterstock

Az egyszerű élet valóban boldogabbá tesz

Számos kutató is vizsgálta ezt a kérdést. A Journal of Positive Psychology című folyóirat 23 tanulmány metaanalízisét tette közzé a minimalizmusról és a jólétről. Az Észak-Texasi Egyetemen Joshua Hook kutatócsoportjának tanulmánya pedig tulajdonképpen ezt igazolja: a vizsgált tanulmányok több mint 80 százaléka pozitív kapcsolatot tudott kimutatni a tudatosan egyszerű élet és a fokozott jóllét között – derült ki a Brigitte cikkéből.

A kutatók szerint ez az összefüggés azon alapul, hogy az egyszerű életmódot előnyben részesítő emberek másoknál jobban kontrollálni tudják fogyasztási vágyukat. Ők automatikusan jobban törődnek a pszichológiai szükségleteikkel, mint például a függetlenséggel vagy a kompetenciával.

A gazdag nem feltétlenül boldog is

A tanulmány másik megállapítása azonban az, hogy ez az egyértelmű kapcsolat a minimalizmus és az élettel való elégedettség között elsősorban az alacsony jövedelmű emberek körében figyelhető meg. A nagyobb anyagi lehetőségekkel rendelkező emberek nem feltétlenül találnak nagyobb elégedettséget a "kevesebb több" megközelítésben.

A magasabb jövedelemmel rendelkező emberek hamar hozzászoknak egy életszínvonalhoz és ha ennél lejjebb adnak, nem érzik magukat komfortosan.

A gazdagság nem elég a boldogsághoz Forrás: Shutterstock

A kevesebb több: Akkor ez a jövő?

Úgy gondolom, ezek a kutatási eredmények ellene hatnak a társadalmunk általános tendenciájának, hogy mindig többet akarunk. Korunk egyik legnagyobb hazugsága, hogy egyszerűen több pénzre, több anyagi javakra és általában többre van szükségünk ahhoz, hogy boldogok legyünk. Ehelyett inkább más módokat kellene keresnünk a boldogságunk növelésére - és az egyszerűbb életmódot érdemes lenne kipróbálni

A minimalista élethez az mindenképpen hozzásegíthet, ha megkérdezzük magunktól, mire van valójában szükségünk.

Amikor olyan életre szóló döntéseket hozunk, mint egy nagyobb lakás, egy új autó vagy egy újabb kézitáska, legalább kérdezzük meg magunktól, hogy valójában szükségünk van-e rá. Gyakran a teljesítmény- és növekedési társadalmunk nyomása az, ami elhiteti velünk, hogy terjeszkednünk kell, és feltétlenül többet akarunk. Ha egy kicsit körültekintőbben állunk hozzá a fogyasztáshoz, azzal nemcsak a bolygót védjük, hanem hosszú távon boldogabbak is leszünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.