Nigella Lawson felfedi a világ legfinomabb omlós desszertjének titkos hozzávalóját

Nigella Lawson különleges crumble-jénak titkos hozzávalója nem más, mint a rebarbara, de nem akármilyen! Ez a különleges összetevő a yorkshire-i rebarbara, amelynek minden januárban és márciusban van szezonja. Ez a fajta rebarbara egy igazi különlegesség, édesebb, rózsaszínesebb és puhább, mint a szabadban termesztett változat. Nigella az elkészítés módját is közzé tette, olvass tovább a receptért!
Ez a különleges rebarbarafajta Yorkshire régióban, Angliában termesztett, kényszerítéses módszerrel, sötét, meleg környezetben nevelve, amitől rózsaszínűbb és édesebb ízű, mint a szabadban termesztett változatoknak.
Természetesen készíthetsz crumble-t a keményebb, szabadban termesztett rebarbarából, sőt, ez az általános módja a készítésének, de Nigella Lawson szerint semmi sem hasonlítható ahhoz a crumble-höz, ami a korai, lágy rebarbarából készül.
Hozzátette: „Ha ez megkönnyíti az életed, előre is elkészítheted a crumble-keveréket, és egy fedett edényben akár egy hétig is tárolhatod a hűtőben, vagy akár a fagyasztóba is teheted 3 hónapig. Ebben az esetben nem szükséges kiengedni, mielőtt a megpuhult rebarbarára szórnád a tésztát. Egyébként a rebarbarát is előre megpuhíthatod, és át is helyezheted a táljába pár órával a sütés előtt, de a crumble-keveréket csak akkor add hozzá, amikor már a sütőbe készül."
A sütéshez Nigella azt tanácsolja, hogy amikor kivetted a sütőből, hagyd pihenni körülbelül 15 percig, mielőtt tálalod, de ha tovább áll, az sem baj. Ehhez a desszerthez csodálatosan passzol a vaníliasodó, vanília fagylalt, tejszínhab, vagy akár a görög joghurt is.
800 g rebarbara (vagy 1 kg a nem tisztított súly) – 1 cm-es darabokra vágva
50 g finomított cukor
20 g vaj
2½ teáskanál vanília kivonat
1 ek. kukoricakeményítő
150 g sima liszt
1 tk. sütőpor
110 g sótlan vaj (hidegen, kb. 1 cm-es kockákra vágva)
45 g finomított cukor (vagy kristálycukor)
45 g demerara cukor (világosbarna, durvára kristályosított nádcukor)
- Előmelegítjük a sütőt 190°C-ra (170°C légkeveréses), és tegyünk a rácsra egy sütőpapírt (hogy a pitetálat rátehessük és felfogja a lecsöpögő levet).
- A felkockázott rebarbarát egy serpenyőben elkeverjük a cukorral, vajjal, vaníliával és kukoricakeményítővel, és kb. 5 percig melegítjük, amíg a vaj elolvad és minden összekeveredik. A végeredmény egy fényes, rózsaszín, csodálatos állagú keverék lesz.
- Átöntjük egy piteformába (kb. 21 cm átmérőjű és 4 cm mély).
- A lisztet és a sütőport tegyük egy tálba, és dörzsöljük bele a hideg, felkockázott vajat. A végeredménynek durva zabpehely állagúnak kell lennie.
- Egy villával keverjük hozzá a cukrokat, majd szórjuk a rebarbarás piteformára, ügyelve arra, hogy jól befedje a gyümölcsöt, egészen a forma széléig, hogy sütés közben ne bugyogjon fel túlzottan a morzsa. Süssük 35-40 percig a sütőpapíron. Ahogy sül a rebarbarás crumble egy kevés rózsaszín lé ki fog csöpögni belőle, és a teteje részben meg fog barnulni, de ettől csak még kívánatosabb lesz a végeredmény.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.