„A tapasztalat és a kihívás volt az a két fő szempont, ami engem megfogott. Szeretem az építő jellegű kritikát is, egyszerűen tudni akartam, a zsűritagok szerint jelenleg hol tartok a szakmámban.” - mesélte nekünk Dömös Fanni (amatőr kategória, I.helyezett), akitől azt is megtudtuk, ő maga vegetáriánus, emellett imád kísérletezni a konyhában, és sokkal könnyebb számára elkészíteni egy mentes ételt, mint egy óriási nagy fazék csirkepörköltet.
„Annak ellenére, hogy vezettem már vegetáriánus konyhát, nagyon kíváncsi voltam, hogy versenyhelyzetben mennyire vagyok ura a serpenyőnek, és egyáltalán önmagamnak. Kihívásként tekintettem erre a lehetőségre, tanulni akartam.” - nyilatkozta Molnár Dávid (profi kategória, I.helyezett), aki még azt is elárulta nekünk, nem feltétlenül éli teljesen mentes alapanyagok társaságában az életét, de tény, hogy manapság nagy szükség van arra, hogy kiálljunk a jóért, és egészségünk védelméért.
Mint azt tudjuk, két óra hossza állt a résztvevők rendelkezésére, ezért úgy kellett összeállítani a menüsort, hogy ennyi idő alatt profin elkészített ételeket tudjanak feltálalni a versenyzők – mondta Fanni. Az ő választott ételei: Pho leves, polentából és kukoricadarából készült desszert narancs és cékla- krémmel, illetve szintén cékla gyümölcszselével.
„Az érdekessége a desszertnek, hogy senki nem jött rá a zsűritagok közül, a zselé miből van. Találgattak mindenféle pirosbogyós gyümölcs alapanyagot, majd amikor kiderült, hogy cékláról van szó, nagyon meglepődtek.” - mesélte Fanni mosolyogva.
Dávid gesztenyés babsalátával készült, vietnámi palacsintával, desszertként pedig feltálalt banánfagylaltot, cramble-t, melyeket citrusos vinaigrettel locsolt meg.
„A séfek nagyon kifogásolták a tálalást, ugyanis a vietnámi tálak elég mélyek, szerintük éppen ezért a babsaláta kissé elsüllyedt, de szerencsére még így is nyerhettem.”- osztotta meg velünk az értékelés egyik izgalmas és izzasztó részletét.
„Én vegetáriánus vagyok, tehát állati tejtermékeket, illetve tojást sem fogyasztok. Ellenben tanyán élünk, ahol vannak kecskéink, a kecskesajtot szeretem. Szoktam készíteni belőle különböző ételeket, még szendvics alapként is tökéletes.” – árulta el Fanni, aki már nem is tudná elképzelni az életét nem vegaként.
„Példát szeretnék statuálni séfként erre a szegmensre is, mert nap mint nap észrevesszük a társadalomban azokat a problémákat, amelyek megkövetelik az éttermek mentes ételeinek változatát is. Nem mondom, hogy teljesen mentesen fogok élni, de elmondhatom, hogy nyitott vagyok, és törekszem az egyensúlyra.” - hallhattuk Dávidtól, aki úgy érzi, volt vegán étterem vezetőként is még sokat kell tanulnia az egészséges életmódról.
Fanni elmondása szerint sokkal könnyebb egy mentes ételt elkészíteni, körülbelül fél óra alatt is szuper menüt lehet katyvasztani, ha igazán kreatív az ember. Ő kifejezetten a leveseket kedveli, de nagy kedvencei még a vega pörköltek is, amelyek alapja lehet csicseriborsó, vagy tofu is egy kg hús helyett.
„Régen vegetáriánus konyhát vezettem, ezért úgy érzem, van már tapasztalatom a témában. Szeretek néha mentes ételeket készíteni, előhozza a nem létező kreativitásomat, illetve azt hiszem, az éttermek étlapjain kivétel nélkül ma már szerepelnie kell ilyenfajta ételeknek is. Ami számomra nehezebb lehet, az a legmegfelelőbb alternatív alapanyagok megtalálása, de nagyon igyekszem, hogy ebben is fejlődni tudjak, és ha valaki megkérdezi tőlem, mit ajánlok a bocitej helyett, tökéletesen tudjam rá a választ.” – hallhattuk Dávidtól.
„Nem számítottam, én már az előző versenyre is jelentkeztem, be is jutottam a döntőbe, de akkor még nem sikerült nyernem. Kíváncsi voltam, a zsűritagok szerint azóta mennyit fejlődtem, de azt gondolom, az első hely habár jelzi a változást, ettől függetlenül mindig van feljebb. Szerettem volna nyerni, de nem számítottam az aranyéremre.” - mondta Fanni, akinek nagyon fontos az elismerés, és az, hogy megfelelő emberektől tudjon tanulni, fejlődni.
Nem mondom, hogy számítottam rá, de nagyon reménykedtem az első helyben. Bízom magamban annyira, hogy tudom, képes vagyok rá.” - nyilatkozta Dávid, aki nagyon örült a nyertes első helynek, azonban a verseny vége felé már érezte, hogy itt az ideje a jól megérdemelt pihenésnek.
„Ha engem kérdeztek, számomra a legfontosabb mindig is az volt, hogy az alternatív alapanyagok, amiket kiválasztok, nem más, hanem sokkal egészségesebb legyen, mint a hagyományos párja. Gondolok itt a fehér lisztes kifli és a köleslisztes zsömle esetére. Ne higgyük azt, hogy minden vegán étel egészségesebb, mint a „normál” termékek a boltok polcain. Gondosan és odafigyeléssel válogassuk meg az alapokat, amikből tudunk építkezni. Például stevia-val remekül lehet édesíteni, hajdinalisztből klassz palacsintát sütni, vagy tofuval húst helyettesíteni. Ha sikerül megugranunk az első lépcsőfokot, onnastól már gyerekjáték.”- nyilatkozta nekünk Fanni, akinek más emberekkel ellentétben sosem volt nehéz átállni egy egészségesebb életmódra.
Dávid tanácsa az volt, merjünk sokkal színesebben főzni. Ha úgy érezzük, elsőre még nem tudjuk teljesen átadni magunkat a mentes életmódnak, érdemes kísérletezni egy-két alapanyag lecserélésével. Beszélhetünk itt a kristálycukorról, az olajokról, vagy épp a lisztről. Keressük meg a boltok mentes részlegeit, s bátran próbáljunk ki újdonságokat, mint a tejföl helyetti vegaföl, vagy a jó minőségű gluténmentes lisztek. Már ez is hatalmas lépés egy olyan ember számára, aki egész életében rossz minőségű tápanyagot vitt be a szervezetébe.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.