A hüvelygomba a leggyakoribb intim fertőzések egyike, amely nemcsak a szexuális életünkre van hatással, de kellemetlen tüneteivel megkeserítheti a mindennapokat. A fertőzést a leggyakrabban az egészséges hüvelyflórában is jelen lévő Candida albicans gombafaj túlszaporodása okozza. Hajlamosíthat rá az antibiotikumok rendszeres vagy hosszan tartó szedése, a nem jól szellőző, műszálas alsóruházat, a gyakori partnerváltás, de akár az elhízással és a szénhidrátgazdag táplálkozással is összefügghet. Nem szabad megfeledkeznünk az egyéb rizikófaktorokról sem: a várandósság és a menopauza alatti hormonváltozások, továbbá az immunrendszer krónikus vagy átmeneti gyengesége is fogékonnyá tehet a hüvelygombára.
A gombás fertőzések kezelésének közismert módja a Candida-diéta. Sok szempontból hasznos lehet, önmagában azonban nem gyógyír a meglévő betegségre.
Az Amerikából származó Candida-diéta a gyorsan felszívódó szénhidrátok bevitelének visszaszorítására ösztönöz. Kitalálói ugyanis úgy vélték, hogy ezekkel az élelmiszerekkel a szervezetünkben élő gombákat „etetjük". Bár ez nem így van, attól még az egészségtelen táplálkozás más módon mégis oka lehet a hüvelygombának, elvégre gyengítheti az immunrendszerünket.
Így segít rajtad, ha csökkented a finomított szénhidrátok bevitelét
Habár a meglévő gombás fertőzéstől kizárólag diétával nem szabadulsz meg, mégis, ha felhagysz a korábbi egészségtelen étkezési szokásaiddal, köztük a sok cukrot tartalmazó ételek fogyasztásával, attól javulni fog a közérzeted. A táplálékkal bevitt egyszerű cukrok mennyiségének csökkentése nagyon kedvező hatású a kiegyensúlyozott vércukorszintre és a hormonháztartásra, és az immunrendszerünk is erősödik általa. A szénhidrátdús étkezés és a hüvelygomba kialakulása között valóban van összefüggés, ám a közhiedelemmel ellentétben nem úgy, hogy a gombát „megetetjük" az elfogyasztott cukorral.
Jótékony élelmiszerekkel megelőzheted a hüvelygombát
Ha visszatérő hüvelygombád van, az alábbi élelmiszereket iktasd be a táplálkozásodba: nyírfacukor, stevia, kókuszolaj, rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, barna rizs, köles, hajdina. Jótékonyak lehetnek az élőflórás natúr joghurtok, a szárnyasok, vadhúsok, halak és a tenger gyümölcsei. Zöldséget minden mennyiségben fogyaszthatsz. Ha gyümölcsöt ennél, válassz fanyar gyümölcsöket, nyári almát, ribizlit, meggyet, kivit.
Irány az orvos és a patika!
Ha hüvelygombára gyanakszol, de nem vagy biztos benne, hogy milyen fertőzésed van, fordulj nőgyógyászhoz, aki a pontos diagnózis alapján választja ki a számodra legmegfelelőbb terápiát. A hüvelygomba kezelésére a szokásos gombaellenes készítmények mellett számos kiegészítő kezelési lehetőség közül választhatunk a patikákban. Érdemes olyan helyi hatású patikaszert is beszereznünk, amely segít abban, hogy mielőbb megszabaduljunk a kellemetlen tünetektől, egyúttal helyreállítja a hüvelyflóra egyensúlyát, ezáltal gátolja a gombák szaporodását.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.