Örökzöld teljesítményfokozó

Forrás:Sanofi -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Végy egy tealevelet, szárítsd meg – máris kész a zöldtea alapanyaga. Az eljárás, ahogyan maga a teacserje is, évezredek óta ismert. A szárítás során a tealevélből csak annak víztartalma, illetve némi illóolaj távozik, de a legértékesebb beltartalmi elemek (vitaminok, antioxidánsok, flavonoidok) benne maradnak, így azokban a zöldtea meglehetősen gazdag. Legismertebb hatóanyaga, az L-teanin egyes feltételezések szerint képes lehet jótékonyan befolyásolni a szervezetben a GABA szintjét, hozzájárulva ezzel a stresszoldáshoz, a koncentrációhoz, a szellemi teljesítőképességhez.
Forrás:Sanofi

A zöldteát már az ókori keleti kultúrákban is használták, többek között a sportolók és a harcosok állóképességének fokozására is. Tudjuk, hogy azokban az országokban, ahol élő hagyománya van a zöldtea-fogyasztásnak – elsősorban szintén a Távol-Keleten –, az emberek tovább élnek, és ritkábban szenvednek daganatos, illetve szív- és érrendszeri betegségekben. A zöldteáról azt gyanítják, hogy védi az ereket, a szintén neki tulajdonított anyagcsere-fokozó, méregtelenítő tulajdonságai révén pedig akár szabadgyökök képződését, és ezzel az ún. oxidatív stressz káros hatásait is csökkentheti.

Egy friss hazai kutatás eredményei szerint a zöld tea pozitív élettani tulajdonságairól széleskörűen tájékozott a magyar lakosság. 59%-uk úgy tudja, hogy a zöld tea egészséges, 58% tisztában van vele, hogy javítja az anyagcserét, 15-15% ismeri a hangulatjavító, illetve a stresszoldó hatását. 28% fogyasztó hatást remél tőle (az alapanyagcsere fokozásával összefüggésben talán nem alaptalanul). Ugyancsak visszatérően felbukkan a válaszokban a sportteljesítményt javító hatás is. A válaszokból kitűnik, hogy a zöld teát többen kedvelik, mint a hagyományos (fekete) teát, mert szerintük egészségesebb (58%), természetes (57%), és jobb az íze (36%).

Hasonló hatásokat vélelmez a tudomány egy másik, évezredek óta ismert, de mégis ritkábban reflektorfénybe kerülő gyógynövénynek, a rózsagyökérnek is. A növényt Európában többek között krónikus fáradtság ellen, serkentőszerként, a teljesítmény javítására használják; az alkalmazását az ókori görögök, illetve a vikingek körében is történelmi források bizonyítják.

MAT-HU-2100710 (2021.07.04.)

A cikk támogatója a Magne B6

A kutatásről bővebb információ itt olvasható

Advertisement



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.