Nem véletlen, hogy szinte ezer éve játszunk velük - mit tudnak a fajátékok?

Forrás:freepik -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Játékok már a kezdetek kezdete óta léteznek, ugyanakkor a fából készült játékszerek csak a 19. és a 20. század körül lettek nagyon népszerűek. Ezek a játékok elsősorban az adott térségben növő fákból készülnek. A tölgyből, bükkből, fűzből előállított fajátékok mindig kézzel készülnek. Így igazi kuriózumnak számítanak a játékok között, annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedek rohamos fejlődése háttérbe szorította őket a piacon.
Forrás:freepik

A mobiltelefonok, az okos eszközök és a műanyagból készült termékek szinte teljesen átvették az „uralmat”, holott a fából készült daraboknak megszámlálhatatlan előnye van. A fa könnyen megmunkálható anyag, amelynek nagyon jó a tapintása, ugyanakkor kifejezetten masszív, strapabíró játékok készülnek belőle. De természetesen ennél jóval több ok van amellett, hogy 2021-ben is beszerezzünk néhány fajátékot a csemeténknek!

Miért kortalanok a fából készült játékok?

A fajátékok készítésének hagyománya, tradíciója a horvátoktól indult el, akik generációról generációra adták át ennek a művészetét és technikáját. A csodaszép, kézzel festett és faragott darabokat óriási becsben tartották és tartják a mai napig, amelynek a gyermekek kreativitására gyakorolt hatását már akkor is felismerték.

Időtállóságuk, remek minőségük, és persze hasznosságuk miatt is kortalanok. Hiába a technológia és a digitalizáció, érdekes módon néha pont a legegyszerűbbnek tartott dolgok tudják a legnagyobb változást elindítani a gyermekek fejlődésében.

Mely fajátékok kedveltek a gyerekek körében, és miért?

Bár sokan azt hihetnék, hogy a fajátékok választéka jelentősen megcsappant, napjainkban mégis számtalan különböző fajtából válogathatunk. A legnépszerűbbek között az ABC betű kirakósok és a számolós szivárvány játékok, illetve az építőjátékok szerepelnek. Ahogy fentebb is említettük, ezeknek a játékoknak az a legnagyobb előnye, hogy finom tapintásuk mellett időtálló és minőségi anyagból készülnek. Így nemcsak pár évig, hanem akár a következő generáció számára is nagy értékük lehet.

Miért fontos a kreatív képességek fejlesztése?

A kreativitás fejlesztése már egészen kicsi korban lényeges, ugyanis ennek köszönhetően fejlődik egy gyermek tudása, problémamegoldó képessége, empátiája és például a művészeti ágak iránti érdeklődése is. Egy precízen megmunkált és gyönyörűen kidolgozott, kreativitást fejlesztő fajáték a gyermeket könnyen és egyszerűen vonja be az interaktív játékba, hiszen gondolkodásra ösztönöz és a képzelőerőt is igénybe veszi. A gyermekre bízza, hogy egy-egy darab hogyan nézzen ki, és milyen funkciót töltsön be a játék során.

A matematikai készségek is nagyszerűen fejleszthetőek a fajátékokkal, amelyek már az egészen kicsiket is képesek megtanítani a számolásra, összeadásra és kivonásra. De, ahogy említettük, a türelmet és a logikai megoldásokat is erősíti, formálja. Ha ennél tovább szeretnénk menni, a szem és kéz koordinációja is jól fejleszthető kisebb-nagyobb tornyok építésével. Fagyöngy fűzéssel pedig a finommotoros képesség még gyorsabban és hatékonyabban fejlődhet.

A környezetet is kíméljük vele!

A fajátékok számos személyiségre gyakorolt hatásuk mellett a környezetet is kímélik, hiszen nem tartalmaznak kémiai méreganyagokat, mint a fém és műanyag játékok. Mindezek mellett pedig kevesebb környezeti terhelést idéznek elő, hiszen a fajátékok előállításához fára, ragasztóra és némi festékre van csupán szükség. Lebomlási idejük pedig mindössze pár év, míg a műanyagból készült termékek csak több száz év után lesznek egyenlőek a földdel.

Mikor ajánlott először fajátékot adni a gyermeknek?

Akár már egy éves korban érdemes megismertetni a gyermekeket a fajátékokkal, de nincs életkorhoz kötve. Akár kirakóshoz, akár építőjátékokhoz alkalmazzuk őket, hosszútávon nagyszerű eredményeket érhetünk el a gyermekünk tanulási folyamataiban. Tehát bármilyen életkorról is beszéljünk, a fajátékok minden kicsi vagy nagyobb gyerek számára nagyszerű lehetőséget nyújtanak a játékra, a tanulásra és a kommunikációs vagy logikai képességek fejlesztésére is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.