A koktéloknak van valami dekadens bájuk. Színes, szagos, kissé csicsás italok, amelyek a legtöbb ember szívét megdobogtatják. Miért? Mert olyan jól néznek ki, és mert azt gondoljuk, hogy egyszerű halandó úgysem tudja elkészíteni ezeket a különlegességeket. Ráadásul mindig akad egy-egy favorit, amely időszakosan a legfelkapottabb jelzőt is megkapja, így boldog-boldogtalan azt szürcsöli. Ilyen volt az elmúlt időszakban az Aperol Spritz, amelyet azonban, úgy tűnik, letaszít a népszerűség trónjáról a gin-tonik.
A gin-tonik nem valami új koktél, az itallapokon már évtizedek óta fellelhető, ám az utóbbi időkben nem számított túl divatosnak a gint tonikkal vegyíteni. Aztán jött valaki, aki azt mondta, miért lenne csak ennyi a gin-tonik? Nézzük meg, milyen drága – és még annál is drágább - ginek találhatóak a piacon, kutassunk fel vagy készítsünk különleges tonikokat, adjunk az egészhez egy csipet varázslatot különféle érdekes hozzávalók személyében és csiribí-csiribá máris
megszületett az újhullámos gin-tonik, amely most kenterbe ver bármilyen más koktélt.
A gin
A gin egyébként régóta kedvelt alkoholos ital, amelynek aromáját a közönséges boróka tobozbogyója adja. Valójában két nagy csoportra osztható: az egyik, amikor a szeszbe borókabogyót és egyéb fűszereket áztatnak, majd újra lepárolják, a másik pedig, amikor az alkoholt egyszerűen különféle kivonatokkal vagy aromákkal ízesítik. A gin alkoholtartalmának az Európai Uniós szabályok szerint minimum 37,5 %-nak kell lennie.
Manapság nagyon sokféle gin kapható, hiszen az ízesítésnek csak a fantázia szabhat határt. Létezik citromos, narancsos, epres, garpefruitos, de aloés is, sőt a különféle fűszeres ginekről sem feledkezhetünk meg.
A tonik
A gin-tonik másik főszereplője a gin mellett természetesen a tonik, amely az utóbbi évekig nem igazán tűnt túl izgalmas összetevőnek. Édeskés, kesernyés, buborékos és nagyjából ennyi. Ám a gin-tonik térhódításának köszönhetően a tonikok is egyfajta evolúción mentek keresztül és megszülettek az új generációs típusok. Ezek, akárcsak az ízesített ginek, lehetnek citromosak, grapefruitosak, de akár virágos aromájúval vagy fűszeressel is találkozhatunk.
A gin-tonik
A gin és tonik mellett azonban – hiába választhatunk nagyon extra ginek és tonikok közül – az igazán fancy gin-tonik nem nélkülözheti az extra hozzávalókat sem, azokat, amelyek mind látványra, mind ízre (még jobban) feldobják ezt az alapvetően egyszerű koktélt.
Ezek lehetnek különféle fűszerek, mint a rózsabors, a fahéj vagy a kardamom, lehetnek virágok, mint a szárított perzsa rózsabimbó, a levendula vagy a hibiszkusz, gyümölcsök, mint az aszalt narancs, liofilizált málna, eper, áfonya, de szinte bármi, hiszen az ízeknek csak a képzeletünk szabhat határt.
Ne féljünk kísérletezni, például itt ez a remek rózsaszín grapefruitos gin-tonik:
Hozzávalók
Elkészítés
Egy öblös poharat tölts meg jéggel, öntsd rá a gint, húzd fel a tonikka, dobd bele a grapefruitot és keverd meg a rozmaringszállal.
Kellemes koktélozást!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.