Ropogós zsálya? Igen, ez a megosztó aromás fűszer - és gyógynövény, már nemcsak a mama húslevesébe kerül. Eddig maximum belemorzsolgattuk a zsályafűszert vagy odébb toltuk, legfeljebb a konyhapolcra helyeztük dísznek, és olykor - olykor megszaglásztuk. Most jól figyelj: ropogósra sütve a zsályalevél igazi tavaszi csoda! Ez az ősi, mediterrán gyökerű recept újra berobbant, és nem véletlenül — olyan pofonegyszerű, finom, különleges és látványos. Garantáltan mindenki ráfog kérdezni: te ezt hogy csináltad?
A zsálya gyógyhatása miatt, már a 16. században is igazi sztár volt: gyulladáscsökkentő, emésztést segítő, női bajokra kiváló.
A levele karakteres, enyhén kesernyés, de forró olajban kisütve igazi umami - bomba. A friss zsálya felhasználása az olasz konyhában évszázados hagyomány.
Zsálya fajták:
A köznyelvben a „zsálya” szó általában az orvosi zsálya nevű fajra utal. Közel 700-900 faj tartozik ide.
A legismertebbek: orvosi zsálya, fehér zsálya, őszi zsálya, mezei zsálya, mexikói zsálya, erdei zsálya, ligeti zsálya, azték zsálya
A középkorban terjedt el a kulináris alkalmazása, ezekben az időkben szinte mindent hasznosítottak a konyhában, amit az erődeben találtak és jótékony hatással bírt, és nem volt mérgező.
Bolyhos, selymes, húsos, olajzöld felületével igen szép fűszernövény. A zsálya termesztése sem túl körülményes, érdemes tartani (vagy ismerőstől kérni, jobb híján piacon venni). Kisütése nem túl nyakatekert mutatvány, vajban parádés ízt bontanak ki magukból a levelek.
Egy szelet grillezett halon vagy húson máris ki lehet próbálni, de nem kell ilyen messzire mennünk — különleges vendégváró ropogtatni valónak is bőven megállja a helyét, vagy alkoholos italok mellé snack gyanánt tálalva is harmonikus. Eljött az ideje, hogy az ősi recept itthon is brillírozzon!
Ropogós zsályalevél
Hozzávalók (kb. 20 levélhez )
Egy edénybe keverjük össze a ropogós zsálya bundáját. A szódavíz lehetőleg legyen jéghideg egyenesen a hűtőből.
Ügyelj arra, hogy hagyd meg a száraikat, hogy könnyedén tudd majd forgatni a levélkéket az olajban.
Forrósítsd fel az olajat egy serpenyőben, óvatosan helyezd bele a masszában megforgatott zsályákat és süsd 4-5 másodpercig, — forgasd, hogy mind két oldalát, hogy megfelelően átsüljön.
Amikor már aranybarnára sült, készen is van az illatos ropogós zsálya!
Szedd ki papírtörlőre, hogy felitasd a felesleges olajat.
Ezt a receptet elsősorban egy baráti összejövetelhez vagy, garden partihoz ajánljuk, különleges snackfogásként, amire biztosan mindenki ráfog kérdezni. Ugyanakkor meglepheted a párodat is ezzel a ropogós finomsággal — romantikus, laza borozós, fröccsözős estéhez tökéletes kiegészítő. Felturbózhatod vele a krémleveseket, főzelékeket. Díszítésként is gyönyörű és minden salátát új szintre emel.
Extra tipp: Egy kevés parmezánnal megszórva vagy citromhéjjal megbolondítva is mennyei!
Szóval, ha eddig azt hitted, hogy a zsálya csak húslevesbe való, ideje újra gondolni. Ha most kipróbálod nyáron már te leszel a kerti partik ropogós királynője!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.