Színesítsd az ételeket fűszerolajjal - Otthon is könnyedén elkészítheted!

karácsony házilag provence fűszerolaj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha már unjuk a megszokott menüt, akkor egy különleges fűszerolajjal szinte minden ételünknek új ízeket kölcsönözhetünk. Máris mutatjuk, hogyan készíthetjük el őket!

Tökéletes alapokkal

A fűszerolajokhoz olyan alapot közül válasszunk, amiknek az íze nem annyira karakteres, hogy érvényesülni tudjanak a fűszerek. Kiváló például az olíva-, a napraforgó- és a szójaolaj.

Akár csak Provence-ban!

Szedjük le a levendula virágait és a rozmaring leveleit, majd mossuk meg őket. Egy tiszta üvegbe tegyünk olívaolajat, és adjuk hozzá a megszáradt fűszernövényeket. Az olajnak egy hét kell, amíg összeérnek benne az ízek. Nagyon finom húsokhoz, salátákhoz.

Forrás: Shutterstock

Felfrissíti a finomságokat

Mossunk meg néhány friss narancsot és lime-ot, és reszeljük le a héjukat. Másra nem lesz szükségünk, csak egy szép üvegre és olajra, amibe beleszórjuk a reszeléket. Máris kész az olaszok citrusos öntete!

Vigyázat, kicsit pikáns!

Vágjuk fel a csípős paprikát vékony karikákra, és tegyünk mellé néhány citromfű levelet is. Az alapanyagot tegyük az olajba, majd jól rázzuk össze. Mielőtt leszűrjük, hagyjuk egy hetet állni hűvös, sötét helyen.

Turbózzuk fel korianderrel

A fokhagymás olívaolaj szintén mindenhez illik, de ha szeretnénk még egy kicsit fokozni az ízeket, akkor az üvegbe tegyünk 3-4 szál koriandert is.

Egy perc alatt kész

A bazsalikomos olaj szintén jolly joker: húsokhoz, salátákhoz, köretekhez is használhatjuk. Elkészítése pedig alig egy perc: mossuk meg a leveleket, tegyük az olajba, jól zárjuk le és hagyjuk állni egy hétig.

Karácsonyra is készítsünk

Törjünk fel néhány diót, daraboljuk egészen apróra, majd keverjük össze csípős paprikával. Ezt tegyük bele az olajba, és kész pikáns pácalap.

Ütős párosítás

A koriandert köménymaggal is párosíthatjuk, nagyon jól illik például a pestos fogásokhoz. A legjobb, ha olívaolajba tesszük.

Forrás: pixabay.com

Erre biztos nem gondolt

Fogjunk egy vaníliarudat és vágjuk ketté hosszában, ezután forgassuk meg egy kevés tengeri sóban. Ha ezzel kész vagyunk, állítsuk bele az olajba. Érdekesen hangzik, de igazán különleges ízélményt ad süteményeknek, tésztáknak, de akár koktélhoz is kipróbálhatjuk.

Használat előtt kóstoljunk

Az olajok száraz, hűvös helyen akár egy évig is elállnak, de a biztonság kedvéért használat előtt szagoljunk bele és kóstoljuk meg. Az is nagyon fontos, hogy mindig alaposan kitisztított üvegben tároljuk a fűszerolajat. – írja a Fanny.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.