Sosem ölelhette át: kislánya születése előtt egy órával meghalt a fiatal apa

terhes orvosi hiba hirtelen szívhalál
Az édesanya hiába ébresztgette párját: éppen kislányuk születése előtt meghalt a fiatal apa.

Élete egyik legboldogabb napja a legszörnyűbb is lett egy fiatal édesanyának. 40 éves férjét hiába ébresztgette, nem tudta felkelteni. A férfi hirtelen szívmegállásban elhunyt, éppen azelőtt, hogy a lánya világra jött volna.

A 40 éves Thomas Gibsont eszméletlenül találta manchesteri otthonukban a felesége, Rebecca Moss, aki akkor 39 hetes terhes volt lányukkal, Harperrel.  

Rebecca úgy ébresztgette párját, hogy "ébredj, ma babanap van" - ugyanis aznap reggel tervezett császármetszéssel kellett volna világra hoznia a lányát. Thomas azonban nem ébredt fel,

 a mentősök sem tudták újraéleszteni, így soha nem láthatta egyetlen kislányát.

A Manchester University NHS Foundation Trust azóta elismerte Mossnak, hogy gondatlan orvosi ellátásban részesítette Gibsont, ami hirtelen szívhalálát okozta. A vizsgálat kiderítette, hogy fekvőbetegként kellett volna felvenni a kardiológiára, és pacemakert kellett volna behelyezni neki, ami valószínűleg megakadályozta volna a halálát.

Három héttel a halála előtt Thomas erős gyomorfájdalmakra panaszkodott. A háziorvosa nem tudta fogadni, ezért bement a sürgősségire. Ott EKG-t végeztek rajta, amely súlyos elváltozást mutatott: teljes szívblokkot diagnosztizáltak nála, amely azonnali szívhalált okozhat. A sürgősségi orvosai azonban figyelmen kívül hagyták az EKG eredményeit és hazaküldték. Hetekkel később felesége holtan talált rá...

Majdnem egy évvel a halála után tárgyalják az esetét a bíróságon. Özvegye szeretné, ha választ kaphatna rá, az EKG eredményeket miért hagyták figyelmen kívül az orvosok.

„Az, hogy ez azon a napon történt, amikor Harper megszületett, tovább fokozza azt a fájdalmat és haragot, amelyet Rebecca most érez, amikor értelmetlenül elveszítette Tomot. 

Harper születésnapja, aminek örömteli alkalomnak kellene lennie, örökké szomorúsággal árasztja majd el Rebeccát és Harpert szerető partnerük és apjuk elvesztése miatt" 

- mondta a család ügyvédje.

Moss átnyújtotta férje bekeretezett fényképét Chris Morris halottkémnek, mielőtt elmondta, hogyan találta őt holtan a császármetszés reggelén.

„Annyira izgatott volt, hogy végre először maga is apa lehet, és mindketten alig vártuk, hogy együtt léphessünk be életünk új fejezetébe. Harper pénteken ünnepli első születésnapját, és az apja nem lesz ott. 

Nem lesz ott a születésnapján. Soha nem lesz ott karácsony reggelén, és nem lesz ott apák napján sem. Harper ehelyett meglátogatja apja sírját, ha elég idős lesz ahhoz, hogy megértse. 

Tom soha nem fogja tudni a hintán lökni, vagy megtanítani biciklizni. Amikor terhes voltam, azt mondta, ezeket várja a legjobban. Nagyon sok tervünk volt a közös jövőre nézve. Tom halála hatalmas lyukat hagy mindannyiunk életében" - sírta el  magát az édesanya.

A Cardiac Risk in the Young (CRY) jótékonysági szervezet azt állítja, hogy az Egyesült Királyságban hetente 12 látszólag fitt és egészséges, 35 év alatti fiatal hal meg nem diagnosztizált szívbetegségben.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.