Vegán répatorta húsvétra – Egészséges és ínycsiklandó választás az ünnepi asztalra

A húsvét 2025-ös ünnepének is az egyik legkedveltebb süteménye a répatorta, ami nemcsak finom, de szimbolikájában is illik az ünnephez. Ezzel a vegán recepttel mennyeien szaftos és látványos desszertet készíthetsz, teljesen állati eredetű hozzávalók nélkül, így a húsvét mindenki számára örömforrás lehet.
Az ínycsiklandó klasszikus répatorta vegán verziója, amely bárkit levesz a lábáról! Tökéletes választás a húsvét 2025-ös ünnepi asztalára!
Ügyelj rá, hogy a répatorta elkészítése némi előkészületet igényel, például a chia magot már előző este be kell áztatni, így érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni a sütést!
- A vegán répatorta elkészítésének első lépéseként keverj össze 3 evőkanál chia magot 200 ml vízzel egy üvegben vagy jól záródó tálban. Rázd össze, majd tedd be a hűtőbe egy éjszakára. Reggelre a keverék zselés állagú lesz, hasonló a nyers tojáshoz. Sütéshez tökéletes – 1 evőkanál ebből megfelel egy tojásnak.
- Áztasd be a kesudiót legalább 4 órára vízbe, a legjobb, ha szintén egy éjszakán át áll.
- Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra. Tegyél 5 evőkanál chia keveréket egy tálba a kókuszvirágcukorral és vaníliaporral együtt. Kézi mixerrel vagy konyhai robotgéppel jól keverd össze.
- Mosd meg a répákat, majd reszeld le. Törd össze a banánokat egy villával pépesre. A banánpépet add a cukros-chia magos keverékhez, és keverd nagy sebességen 2–3 percig.
- Add hozzá a dióolajat, a frissen reszelt gyömbért és a reszelt répát. Keverd tovább 1–2 percig.
- Egy külön tálban keverd össze a darált mogyorót, mandulát, fahéjat, szerecsendiót, sütőport, kókuszreszeléket és mazsolát. A tészta keverék negyedét forgasd bele, jól keverd el, majd jöhet a következő negyed – így haladj, míg egynemű masszát kapsz.
- Kenj ki három 15 cm átmérőjű tortaformát kókuszolajjal. Oszd el a masszát a formákban, és jól nyomkodd bele. Érdemes késsel végigmenni a forma szélén, hogy a sütés után könnyebben kijöjjön a torta.
- Süsd a tortát 160 °C-on kb. 80 percig. Akkor van kész, ha egy hústűt vagy fapálcát a közepébe szúrva már nem ragad rá tészta. Hagyd teljesen kihűlni a tortát, majd óvatosan vedd ki a formából.
- A krémhez olvaszd meg a kókuszolajat alacsony hőfokon, csak addig, amíg folyékonnyá válik (de ne forrósítsd túl!).
- Csepegtesd le a beáztatott kesudiót, majd tedd turmixgépbe a többi hozzávalóval együtt (a meleg, de nem forró kókuszolajat is beleértve).
- Turmixold simára a hozzávalókat, amíg lágy, krémes állagú masszát nem kapsz.
- Kend meg az első tortalapot a krémmel, majd helyezd rá a másodikat, mintha egy nagy szendvicset készítenél. Újra kend meg a tetejét, majd jöhet a harmadik tortalap.
- A torta oldalait is vond be a krémmel, majd egy simítóval vagy spatulával egyengesd el. Díszítsd kedved szerint friss gyümölcsökkel, vagy durvára tört dióval.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.