Lusta a pasid? Így vedd rá, hogy segítsen!

Shutterstock/Amorn Suriyan -
házimunka közösen takarítás
Téged is idegesít, hogy te minden házimunkát megcsinálsz, miközben a párod csak heverészik? Ha lusta a pasid, mutatunk pár trükköt, amivel rábírhatod, hogy segítsen neked!

Manapság sok pár szembesül azzal a kihívással, hogy az egyik fél, gyakran a férfi, kevésbé hajlandó részt venni a házimunkában vagy más ház körüli teendőben. A lusta párod plusz terheket ró rád, ami hamar feszültséget generálhat a kapcsolatban. Arra ösztönözni, hogy kivegye a részét az otthoni teendőkből nagy kihívást jelent, de nem lehetetlen! Van néhány módszer, ami segíthet ebben.  Ha szeretnéd, hogy a párod aktívabban részt vegyen a közös teendőkben, mutatunk néhány ötletet.

lusta
Egy lusta pár is motiválható: ne felejtsd el megdicsérni, megköszönni neki, ha segített. Forrás: Shutterstock/4 PM production

Ha lusta a párod, beszélj vele erről nyíltan és őszintén

Először is próbáld megérteni, hogy miért nem segít. Lehet, hogy benne nem is tudatosul mindez, mert például otthon ezt látta, és neki így a természetes. Vagy lehet, hogy valamilyen mögöttes probléma vagy stressz áll a háttérben. Az őszinte kommunikáció segíthet jobban megérteni és megoldani a helyzetet. Ülj le vele, és beszélj arról, hogy miért lenne fontos számodra, az, ha bizonyos dolgokban aktívabb lenne és segítene. Mondd el neki, hogyan érzed magad, amikor egyedül kell mindent megcsinálnod. Fontos, hogy ne vádaskodj és őrizd meg a nyugalmadat, különben könnyen támadásnak fogja venni a mondandód, amivel csak az ellenkezőjét éred el, mint amit valójában szeretnél. 

Már egy őszinte beszélgetés is felnyithatja a szemét, hogy a jövőben aktívabban részt vegyen a napi feladatok elvégzésében. 

Határozz meg konkrét, apró feladatokat

Legyél konkrét azzal kapcsolatban, hogy milyen feladatokat szeretnél, ha elvégezne. Ahelyett, hogy általánosságban kérnél segítséget, adj neki konkrét feladatot, hisz tudjuk, a pasik sokszor tényleg csak ebből értenek. Ha még választási lehetőséget is adsz neki, nagyobb eséllyel vállal el majd egy számára komfortosabb teendőt. Például kérdezd meg tőle, hogy inkább mosogatna vagy porszívózna. Így úgy érzi, hogy van beleszólása a dolgokba, és könnyebben motiválható. Első körben kisebb feladatokra kérd meg, hogy ne érezze úgy, hogy egyből a fejére zúdul minden teendő. Figyelj arra, hogy olyan munkákat bízz rá, amelyekhez jobban ért vagy szívesebben megcsinál. Bizonyos feladatokat akár közösen is elvégezhettek, így gyorsabban haladtok, több szabadidőtök jut majd egymásra, és te sem leszel hulla fáradt és morcos a nap végére. 

 

Dicsérd meg, amikor segít!

Mindenki szereti, ha elismerik az erőfeszítéseit. Ha a párod segít valamiben, ne felejtsd el megdicsérni, megköszönni neki. A dicséret nemcsak a nagy dolgoknál fontos, hanem az apró, mindennapi segítségek esetében is! Az elismerés pozitív visszajelzés, ami motiválhatja, hogy legközelebb is részt vegyen a feladatokban. A pozitív visszajelzés nemcsak örömet okoz a másiknak, hanem azt is megmutatja, hogy értékeled a fáradozását. Egy egyszerű "Köszönöm, hogy elmosogattál, sokat segítettél" vagy "Nagyon jó érzés, hogy együtt csináltuk meg ezt a feladatot" ahogy neked is, neki is sokat jelenthet. 

Légy türelmes és megértő

A változás időbe telik, és fontos, hogy türelmes és megértő legyél. Ha látja, hogy nem várod el azonnal a tökéletes együttműködést, hanem fokozatosan szeretnél javulást, könnyebben rávehető a változásra. Készíthettek közösen egy időbeosztást is, hiszen ha előre meghatározott időpontokban végzitek el a teendőket, kevésbé fog majd elfeledkezni róluk. Ha látja, hogy te is aktívan részt veszel a házimunka feladataiban, de emellett folyamatosan számítasz a segítségére, és nem nyomasztod vele egyfolytában, akkor hidd el, hogy könnyebben fog mozdulni ő is.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.