Szex a házasságban: ilyen gyakran szeretkeznek a párok valójában

Csempészd vissza a tüzet a párkapcsolatodba!
Shutterstock - PeopleImages.com - Yuri A
házasság szeretkezés elégedettség szex
Egy hosszú kapcsolatban természetes, ha nem estek minden nap egymásnak. A szex a házasságban fontos, de nem mindig élvez prioritást, ilyenkor a párok felteszik magukban a kérdést: vajon más házaspárok milyen gyakran szeretkeznek?

A házasságban a szeretkezések gyakoriságát illetően nincs normális. Míg egyes párok minden nap szeretkeznek, addig mások szinte soha. Aki az utóbbihoz közelít inkább, és aggódik a szexuális élete miatt, ettől a ténytől nyilván nem fogja jobban érezni magát, de attól talán igen, hogy mindig lehet fejlődni, és mindig lehet több és jobb a szex a házasságban.

szex a házasságban
Milyen gyakori a szex a házasságban?
Forrás: Shutterstock

Milyen gyakori a szex a házasságban? Nézzünk néhány viszonyítási adatot!

  • Egy 2017-ben készült tanulmány szerint egy húszas éveiben járó fiatal évente nyolcvanszor szexel, ami havi hat, heti egy-két együttlétet jelent. 
  • Egy amerikai magazin két felmérése közül az egyik szerint a házaspárok évente körülbelül 68,5 alkalommal szexelnek, a másik pedig azt is kiderítette, hogy a nem házas emberekhez képest a házaspárok évente 6,9-szer többször élnek szexuális életet.
  • Egy másik forrás szerint a 30 év alatti házaspárok évente körülbelül 112 alkalommal áldoznak az erotika oltárán.
  • A nyuszis magazin is foglalkozott a témával: a 2019-es szexfelmérés eredményei azt mutatják, hogy a legtöbb házaspár értékeli a szexet, és nagyobb kapcsolati elégedettségről számol be, ha kizárólagos szexuális kapcsolatot tart fenn a házastársával.

Egy szakmai tanulmányban több mint 20 000 pár szexuális életét vizsgálva az az eredmény született, hogy a párok 26 százaléka hetente egyszer, nagyobb valószínűséggel havonta egyszer vagy kétszer szexel. 

Egy 2018-as, szintén szakmai, 660 házaspáron végzett kutatás eredménye alapján a párok 25 százaléka hetente egyszer, 16 százaléka heti 2-3 alkalommal, 5 százaléka a pedig heti négynél többször él szexuális életet. A párok 17 százaléka havonta egyszer, 19 százaléka havonta 2-3 alkalommal, 7 százalékuk csak egyszer-kétszer szexelt az évben, 10 százalékuk pedig egyáltalán nem szexelt a vizsgálatot megelőző évben.

 

Száraz adatok után jöjjön a lényeg: hogyan lehet több és jobb a szex a házasságban

Nagyon sok mindenen múlik, hogy a fenti házaspárok közül ki, hova sorolhatja magát. Számít a libidó, illetve a két ember nemi vágya közötti különbség. Ahol valamelyik fél számára nem kielégítő a szex, ott nem lesznek olyan gyakoriak az együttlétek, és sokat nyomnak a latba a betegségek és azokra szedett gyógyszerek, a fizikai és lelki egészség is. Tehát a saját szexuális életét mindenkinek érdemes a saját helyzetének, körülményeinek tükrében górcső alá vennie, és aszerint elgondolkodnia azon, hogy a következő módszerek alapján mit tehet azért, hogy jobb és több legyen a szex a házasságában.

1. A szex ütemezése

Első nekifutásra talán azt gondolod, ha kényszer, akkor inkább nem is kell. Ám nem ez a jó hozzáállás! A szex ütemezése azt jelenti, hogy a szeretkezés prioritássá válik a házasságban. Amire addig sosem volt idő, ha valamit el kellett engedni a napi teendők és fáradtság mellett, az az intim együttlét volt. Innentől ez nem történhet meg: ha tudod, hogy az adott nap a szeretkezés napja, készülni fogsz rá, ahogy a párod is. 

2. Szexpozíciók, amelyek mindkettőtöknek kielégülést okoznak

Felejtsd el, hogy neked mindegy, csak legyetek túl rajta, elég, ha a férjednek jó, te meg majd úgy csinálsz, mintha, vagy még azt sem. Találjatok olyan pozíciókat, amelyek mindkettőtöknek kielégülést okoznak, ne a megszokott, valamelyikőtöknél jól bevált helyzetet válasszátok, próbálgassatok ki újakat is.

3. Tisztázzátok a szexuális szükségleteiteket

A vágyakról nehéz beszélni, nem véletlenül beszélünk sokszor úgy róluk, mint titkosak és elhallgatottak. Holott a jó szex alapja, ha tudod, mi okoz örömet a másiknak, és ő is tudja, mire van szükséged neked. A gyakoriságot is jobban be tudjátok állítani, ha tudjátok, hogy neked például a havi 4, a párodnak a havi 8 lenne az ideális. Nem nehéz kitalálni, hogy akkor a havi hatra érdemes törekedni. De ezek csak számok, a ti igényeitek, a ti számaitok. Beszéljétek meg!

4. Gondolj pozitívan a házastársadra

Hosszú házasságokban természetes, ha az eleinte fel sem tűnő apróságok idővel elviselhetetlen szokásoknak tűnnek. De ha mindig arra koncentrálsz, miben gyenge a párod, mi az, ami idegesít benne, amitől falra mászol, az a szexuális életetek halálához vezet. Koncentrálj arra (és viszont), amit szeretsz a másikban, amit különösen jó tulajdonságának tartasz, ami mindig megmelengeti a szíved.

5. Ne hibáztassátok egymást a szexuális problémáitokért

A hibáztatás sehova nem vezet. Ha a szexuális életed nem kielégítő, azért ugyanannyira vagy felelős te is és a házastársad is, ketten, együtt hanyagoltátok el az intimitást. A magad részéről tedd meg a legtöbbet, amit tudsz. Ha szexinek érzed magad, a párod is annak lát majd, ha akár csak kicsit is kacérabb vagy, mint addig, észre fogja venni. A rejtélyesség mindig beválik, sem neked nem kell mindent tudnod róla, sem neki nem kell az életed minden részletébe belelátnia. Ne ossz meg mindent vele, hagyd, hogy fel akarjon fedezni, rá akarjon jönni a „titkaidra”.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.