Katalin majdnem visszautasította a walesi hercegné címet: nem akarta, hogy Dianához hasonlítsák

Katalin hercegné
Getty Images -
királyi család walesi hercegné katalin hercegné Diana hercegné
A hercegné aggódott, hogy Dianához fogják hasonlítani, ezért majdnem lemondott a walesi hercegné címéről. Katalin fejében megfordult, hogy Kamillához hasonlóan inkább Cornwall hercegnéje lesz.

A walesi hercegné cím annyira egyet jelentett Dianával, hogy Katalin hercegné majdnem visszautasította. El akarta kerülni az összehasonlítgatásokat.

Trooping the Colour: Katalin hercegné, Vilmos herceg, György herceg, Lajos herceg és Sarolta hercegnő
Katalin majdnem visszautasította a walesi hercegné címet
Forrás: AFP 

Katalin majdnem visszautasította a walesi hercegné címet

Egy királyi szakértő, Robert Jobson, aki könyvet ír Katalin hercegnéről, azt állítja, hogy a walesi hercegné címet majdnem visszautasította Katalin. Ideges volt Diana címének megöröklése miatt, mert az annyira egyet jelentett a néhai uralkodónővel, aki 1997-ben, 36 évesen autóbalesetben halt meg. „Tudta, hogy elkerülhetetlenül Dianához fogják hasonlítani, akinek korai halála a harag és a gyász cunamiját váltotta ki. És igaza volt." A királyi szerző szerint a „két nő közötti hasonlóságokat és különbségeket" hosszasan tárgyalta a nyilvánosság, sőt még a királyi családban is beszéltek róla, ami még nagyobb nyomást gyakorolt a hercegnére.

„Katalin minden ilyen beszélgetést stresszesnek talált" - írta. 

Sőt, odáig fajult a dolog, hogy úgy érezte, talán követi Kamillát (aki úgy döntött, hogy Cornwall hercegnéje lesz), és - amikor eljön az ideje - elutasítja, hogy Wales hercegnéjeként ismerjék.

Diana walesi hercegné lett, miután 1981-ben feleségül ment a későbbi Károly királyhoz. Lady Diana azonban a pár 1996-os válása után is megtartotta a nevet, Kamilla pedig úgy döntött, hogy nem veszi fel a címet, miután 2005-ben hozzáment Károlyhoz. 2010-es eljegyzése után Vilmos herceggel, Katalint arról kérdezték, nem találja-e ijesztőnek, hogy egy olyan „hatalmas ikonikus alak" nyomdokaiba lépjen, mint néhai anyósa.

„Természetesen szerettem volna találkozni vele, és ő nyilvánvalóan egy inspiráló nő, akire fel lehet nézni" - mondta Katalin az ITV News interjújában. Vilmos pedig közbevágott, hogy elmondja: „nincs rajta nyomás", hogy ő legyen a „következő Diana". 

Senki sem próbál az anyám helyébe lépni

 - mondta Vilmos. „Ez a saját jövőd és sorsod alakításáról szól, és Katalin nagyon jó munkát fog végezni." Bár a pár 2011-ben házasodott össze, Katalin csak több mint egy évtizeddel később szembesült a döntésével, így volt ideje alkalmazkodni a királyi élethez.

Amikor Károly 2022 szeptemberében elfoglalta a trónt, Katalin „a férje és a király iránti tiszteletből méltósággal fogadta el az előléptetést." „Elég idő telt el ahhoz, hogy a cím ne keltsen rossz érzéseket, és Katalin elég régen volt már a világ színpadán ahhoz, hogy a saját kvalitásaiért értékeljék" - írta Jobson. Akkoriban egy királyi forrás a következőket mondta: „Az új walesi hercegné nagyra értékeli a szereppel járó történelmet, de érthető módon a jövőbe akar majd tekinteni, miközben a saját útját járja" - osztotta meg a bennfentes. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.