A közösségi média veszélyeire hívja fel a figyelmet Harry herceg és Meghan hercegné

Royal Salute Polo Challenge
PA Images via Getty Images/Royal Salute Polo Challenge - Yaroslav Sabitov - PA Images
közösségi média öngyilkosság harry és meghan
Sussex hercege és hercegnéje az Oprah Winfrey-beszélgetés óta először adott hivatalos interjút. Harry és Meghan egy új projektjük kapcsán beszélt a gyerekeket érő online fenyegetésekről és a közösségi média veszélyeiről.

Harry herceg és Meghan Markle három év után újra interjút adott. A CBS News Sunday Morning című műsorában a házaspár a saját szülői tapasztalataira hivatkozva elmondta, hogy meg akarják védeni fiukat, Archie-t és lányukat, Lilibetet a közösségi média veszélyeitől. Harry herceg hozzátette, hogy az egyik legijesztőbb dolog az a tudat, hogy bármelyik szülő elveszítheti a gyermekét a káros tartalmak miatt, amelyek öngyilkosságba kergethetik a fiatalokat.

harry és meghan, új projekt, közösségi média veszélyei
Harry herceg és Meghan hercegné új projektjében a közösségi média veszélyeire hívja fel a figyelmet
Forrás: Getty Images/The Duke And Duchess Of Sussex Visit New Zealand - Day 1

Az interjúban nem érintették a királyi családot, nem kerültek terítékre azok a témák, amelyekről velük kapcsolatban a legtöbb sajtóhír szól, kizárólag az online veszélyek elleni küzdelemmel kapcsolatos törekvéseikre összpontosított. A pár ugyanis nemrég indította el új projektjét: a The Parents Network program célja, hogy támogassa az online zaklatásban érintett gyerekek szüleit és gondviselőit.

„A gyerekeink még nagyon fiatalok, három- és ötévesek. Csodálatosak, és mi szülőként nem akarunk mást, mint megvédeni őket. Látjuk, mi történik az online térben, tudjuk, hogy még rengeteg munka vár ránk, és örülünk, hogy részesei lehetünk a pozitív változásnak” — magyarázta el Meghan a beszélgetésben, miért tartják fontosnakfelhívni a figyelmet a közösségi média veszélyeire.

 

A közösségi média veszélyeire, köztük az öngyilkosságra hívta fel a figyelmet Harry és Meghan

Harry herceg arról beszélt, hogy a régi időkben a szülők mindig tudták, hogy mit csinálnak a gyerekeik, amíg otthon voltak.
„Legalább biztonságban voltak, nem igaz? Most pedig ott lehetnek a szomszéd szobában egy tablettel vagy telefonnal, és könnyen a közösségi média csapdájába eshetnek. És mielőtt észrevennénk, 24 órán belül akár öngyilkosságot is elkövethetnek” — mondta el véleményét Harry herceg a gyereknevelési kihívásokról. 

Az interejúban bemutattak egy videót, amelyen az látható, hogy a házaspár Santa Barbara közelében találkozik a gyászoló szülőkkel, akiknek többsége a közösségi média káros tartalma vagy online zaklatás miatt veszítette el gyermekét.

Harry herceg szerint eljött az a pont, amikor szinte minden szülőnek képesnek kell lennie átvitt értelemben (is) az elsősegélynyújtásra. 
„De még a világ legjobb elsősegélynyújtói sem lennének képesek felismerni az öngyilkosság előjeleit. Ez a félelmetes része ennek az egésznek” — folytatta Harry, aki 12 éves volt, amikor édesanyja, Diana walesi hercegnő meghalt. A sussexi herceg nyíltan beszélt arról, hogy a gyász milyen hatással volt és van a mentális egészségére.

„Valahol el kell kezdenünk”

A házaspár várhatóan még ebben a hónapban, kolumbiai hivatalos látogatásuk során kiemeli a fiatalok online védelmének fontosságát. Az utazás a májusi nigériai látogatásukat követi. Új kezdeményezésükről, a The Parents Networkről szólva Meghan azt mondta, hogy fontos, hogy „valahol el kell kezdeni”. Arra biztatta a nézőket, hogy tekintsenek online zaklatás elleni küzdelemre úgy, mintha a saját gyermekük is érintett lenne.

Mi lenne, ha az én lányom vagy az én fiam lenne. A fiam vagy a lányom, akik hazajönnek, akik vidámak, akiket szeretek, és egy nap, az egész életünk a saját otthonunk falai között változik meg valami miatt, ami teljesen kívül esik az irányításunkon.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.