párkapcsolati problémák Párkapcsolatok mentálhigiénés szakember mediáció
Hennel Éva diplomás mediátor, mentálhigiénés szakember szerint a mediáció egyre népszerűbb eszköz a kapcsolati problémák megoldásában. A párkapcsolati mediáció egy olyan lehetőség, amely segíthet abban, hogy a kapcsolatunk ne csak túlélje a nehézségeket, hanem megerősödve kerüljön ki belőlük.

Az emberek életében a konfliktusok elkerülhetetlenek, különösen akkor, ha hosszú távú kapcsolatokról vagy házasságról van szó. Ezek a viták azonban gyakran olyan mértékűvé válhatnak, hogy veszélyeztetik a kapcsolatot, és komoly érzelmi sebeket hagynak maguk után. Ilyen helyzetekben a párkapcsolati mediáció hatékony megoldást kínálhat.

párkapcsolati mediáció
Egyre többen veszik igénybe a párkapcsolati mediációt.
Forrás: Shutterstock/Roman Chazov

De mit is jelent pontosan a párkapcsolati mediáció?

A párkapcsolati mediáció egy olyan folyamat, amely során egy semleges, pártatlan harmadik fél, azaz mediátor segít a feleknek a konfliktusok megoldásában és a kommunikáció helyreállításában. 

A mediátor nem döntéshozó, nem ad tanácsot és nem mondja el véleményét, sokkal inkább vezet és támogatja a feleket abban, hogy közösen találjanak megoldásokat a problémáikra. 

A mediáció célja, hogy a felek közötti kommunikáció javuljon, a köztük lévő feszültség csökkenjen, és lehetőség nyíljon a kapcsolat helyreállítására vagy adott esetben a békés elválásra.

Hogyan segíthet a párkapcsolati mediáció egy kapcsolat megmentésében vagy méltó lezárásában?

Gyakran hangzik el a mediációs üléseken: „Bárcsak a kapcsolatunk alatt is így tudtunk volna beszélgetni, mint itt!”. Nem hiába, az egyik legfontosabb terület, ahol a párkapcsolati mediáció segíthet, a kommunikáció helyreállítása. A kapcsolati problémák gyakran abból adódnak, hogy a felek nem hallgatják meg egymást, vagy nem tudják hatékonyan kifejezni érzéseiket és szükségleteiket. 

A mediátor segít abban, hogy a felek meghallgassák egymást, és megértsék a másik fél nézőpontját. Ez a folyamat gyakran lehetőséget ad arra, hogy felismerjék a félreértéseket és tévhiteket, amelyek a konfliktusokhoz vezettek. A vitás kérdéseket ne agresszív vagy passzív módon közelítsék meg, hanem közös célként a problémák megoldására törekedjenek. Ez különösen fontos akkor, ha a konfliktusok már mélyen gyökereznek a kapcsolatban, és a felek önállóan képtelenek elmozdulni a megoldás felé.

A mediáció lehetőséget nyújt arra, hogy a felek konstruktív módon kezeljék konfliktusaikat és közösen határozzák meg a kapcsolatuk jövőjére vonatkozó célokat: ez lehet a kapcsolat helyreállítása, a problémák megoldása és a közös élet folytatása, vagy akár a békés elválás. A mediátor abban segít, hogy a felek tisztázzák, mit várnak a jövőtől, és hogyan tudnak együttműködni annak érdekében, hogy ezek a célok megvalósuljanak.

A mediáció nem csak a gyakorlati problémák megoldására koncentrál, hanem az érzelmi támogatásra is. A mediátor egy biztonságos és támogató környezetet teremt, ahol a felek kifejezhetik érzéseiket és aggodalmaikat anélkül, hogy attól kellene tartaniuk, hogy a másik fél elítéli vagy visszautasítja őket. Ez az érzelmi támogatás gyakran kulcsfontosságú abban, hogy a felek képesek legyenek együttműködni a megoldások keresésében.

A párkapcsolati konfliktusok gyakran félreértésekből és rossz kommunikációból fakadnak. A mediáció lehetőséget ad arra, hogy ezeket a félreértéseket tisztázzák, és a felek jobban megértsék egymás érzéseit és szükségleteit. Hatékony eszköz lehet a kapcsolati problémák kezelésében, hiszen lehetővé teszi a felek számára, hogy konstruktív módon közelítsenek a problémákhoz, és közösen találjanak megoldásokat. A mediátor segít abban, hogy a felek világosan és őszintén kommunikáljanak egymással, ami csökkentheti a feszültséget és javíthatja a kapcsolatot. 

A mediáció egyik legnagyobb előnye, hogy lehetőséget nyújt a békés megoldások keresésére.

Ahelyett, hogy a felek harcolnak egymással, a mediátor segít nekik abban, hogy közös megoldásokat találjanak a problémáikra, kompromisszumok helyett konszenzusra törekedjenek. Ez különösen fontos akkor, ha a kapcsolat helyreállítása már nem lehetséges, és a felek a békés elválásra törekszenek. A mediáció segít elkerülni a hosszadalmas és gyakran fájdalmas bírósági eljárásokat, és lehetőséget ad a feleknek arra, hogy saját kezükbe vegyék a sorsukat. 

 "Gyakran érzem azt a válási mediációra hozzám érkező párok esetén, hogy ha néhány évvel korábban érkeztek volna párkapcsolati mediációra, akkor nem biztos, hogy ez lett volna a kapcsolatuk kifutása. Talán a válásig sem jutottak volna el, ha megadják maguknak és a párkapcsolatuknak a mediáció lehetőségét már korábban."  - fűzte hozzá Hennel Éva.

Hennel Éva diplomás mediátor, mentálhigiénés szakember Fotó: Beregszászi Barbara 

Fontos megjegyezni, hogy a párkapcsolati mediáció és a párterápia két különböző eljárási mód. A mediátor fő feladata, hogy strukturált keretet biztosítson a felek közötti kommunikációhoz, és segítse őket abban, hogy közös megegyezésre jussanak, míg a terapeuta akár aktívan is beavatkozik a pár kapcsolatának dinamikájába, segít a párnak megérteni a kapcsolatukban felmerülő problémák mögött meghúzódó érzelmi és pszichológiai tényezőket.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.