Fesztiválozó család: „1993 óta minden évben a Sziget fesztiválon vagyok”

fesztiválcsalád
koncert Sziget fesztivál család
Arató Mátyás el sem tudja képzelni, hogy a nyár Sziget Fesztivál nélkül teljen. Feleségével rajonganak a világzenei koncertekért, a cirkusz- és utcaszínházas produkciókért. Lányuk pedig, aki szinte egyidős az eseménnyel, gyakorlatilag ebbe nőtt bele…

A feledhetetlen élmények mellett, számtalan tárgyi emléket is őriz a Szigetről: karszalagokat, fekete-fehér papír fényképeket. Örömmel idézi fel a hozzájuk fűződő történeteket, hiszen a Sziget fesztivál életének meghatározó eleme.

23 éve minden évben ellátogatnak a Sziget fesztiválra a család tagjai
23 éve minden évben ellátogatnak a Sziget fesztiválra a család tagjai
Forrás: Fanny magazin

Az Arató család 23 éve folyamatosan ellátogat a Sziget fesztiválra

Mátyás veterán szigetesnek mondható, a kezdetek óta, minden évben részt vett a mára világhírűvé vált budapesti eseményen. 
1991 óta koncerteket szervezek Szentesen – idézi fel, hogyan is jutott el az első fesztiválra. – A következő évben ide hívtam Müller Péter Sziámit, akinek Gerendai Károly volt a szervezője. Ő a Sziget Fesztivál alapítója. Megemlítette, hogy a következő nyáron szervezni fog egy zenei rendezvényt, s majd küld róla plakátot. 

Kíváncsiságból elmentünk a feleségemmel, akkor még csak magyar fellépők voltak, ráadásul többnyire azok az alternatív zenekarok, akiket szerettünk, úgyhogy nagyon tetszett nekünk. 

Így a következő nyáron is elmentünk, meg azután is és azután is. Sőt, volt néhány év, amikor volt egy kis standunk, ahol ruhákat, ékszereket, cédéket árultunk. Ez mindig közös program volt a feleségemmel, kivéve amikor a lányunk, Sára még nagyon pici volt, de három éves korától már sokszor őt is vittük magunkkal. Sokáig sátorral mentünk és ott töltöttünk tíz napot, de ahogy idősödünk, ez már egyre macerásabb lenne. Sára közben Budapestre költözött, az utóbbi években nála alszunk, viszont ugyanúgy kint vagyunk minden nap. 

A 25. Sziget alkalmával volt egy olyan akció, hogy aki igazolni tudta, hogy részt vett minden évben a fesztiválon, az kapott egy ingyenes belépőt. Később pedig örökbérlettel jutalmaztak minket, aminek nagyon örültünk, mert három főre nekünk már drága volt a belépő. 

Élőben láthatta fiatalkori kedvenceit

Harminc év alatt sokat változott a Sziget, de Mátyásék így is megtalálják a kedvükre való programot.
 

Pont annyit változott a fesztivál, amennyit a világ – mondja. – Ahogy az elején, úgy most is azok a sztár fellépők jelennek meg a nagyszínpadon, akik aktuálisan a huszonévesek kedvencei. A 90-es években azok a zenekarok jöttek el, akik a mi korunknak és ízlésünknek feleltek meg: Nick Cave, David Bowie, Sex Pistols, Patti Smith, Sonic Youth, Iggy Pop, Manu Chao. 

fesztivál, család
Hármasban a Szigeten az Arató család
Forrás: Fanny magazin

Talán az egyik legnagyobb élményem 2008-ban volt, a Sex Pistols koncerten. Ők a 70-es, 80-as években voltak igazán sztárok, soha nem gondoltam, hogy valaha élőben láthatom őket. Emlékszem, koncert után elindultam vissza a sátorhoz, épp azon merengtem, hogy mennyire hihetetlen, hogy itt voltak, s egyszer csak azt vettem észre, hogy fogalmam sincs, hogy hol vagyok, totál ismeretlen volt minden. Az összes szegletét ismertem a helyszínnek, de a zenei élmény és hatás annyira megbolondított, hogy egy pillanatra minden kiesett. Később persze rájöttem, hogy hol vagyok, és hatalmasat nevettem magamon. Olyan csodálatos zenekarokat láttam itt, akiket máshol nem lett volna esélyem megnézni. Most már természetesen nem ismerjük a nagyszínpad sztárjait. A Szigetben mindig is az volt a szép, hogy mellette vannak olyan programok, amiket máshol nem látni az országban. Az utóbbi években már a Világzenei színpad a mi kedvencünk, ahol Dél-Amerikától Ázsiáig mindenhonnan jönnek fellépők. A cirkusz sátorban, az utcaszínházban is fantasztikus dolgoknak lehetünk szemtanúi. 

„Remélem 30 év múlva is ott lehetek”

Mátyástól időnként megkérdezik az ismerősei, hogy 61 évesen mit csinál a Szigeten, de azt mondja, hogy aki már volt kint, az pontosan tudja, hogy nem csak a fiataloké ez a fesztivál.
 

Persze a fiatalok többen vannak, de egyébként mindenféle korosztályt megtalálni – meséli. – Azon a részen, ahol mi szoktunk lenni, ott kisebb a nyüzsgés, nincs tömeg. Ne gondolja senki, hogy én kilógok a korommal. Nálam sokkal idősebbek is vannak. 

Évről évre látok idős házaspárokat Németországból, Angliából, Hollandiából is. Természetesen érezzük az idő múlását, és már nem mászkálunk annyit, mert fáj a lábunk, nem bírunk annyit. Fel is merült emiatt, hogy ne menjünk, de gyorsan elhessegettük, mert igazából nem tudjuk elképzelni, hogy úgy teljen el egy év, hogy ne legyen nekünk Sziget. A feleségem már tavasz óta ebben él, végignéz az interneten minden fellépőt, mindenkire külön rákeres. 

Ez egy csodás hely, amit mindenkinek csak ajánlani tudok. Rengeteg a biztonsági őr, az önkéntes, a segítő. Ha bármi történne, óriási orvosi stáb áll rendelkezésre.

Szerencsére én nem láttam soha semmilyen problémát. Rengeteg a külföldi, ami nagyon jó hangulatot ad az egésznek. Nem véletlenül találták ki azt a szlogent, hogy ez a szabadság szigete. Ha olyan lenne a társadalom, mint amilyen emberek ott vannak, akkor nagyon boldogok lehetnénk. A fél életem azzal telt, hogy valamilyen formában ott voltam. Remélem még sokáig lesz Sziget, hátha még 90 évesen is kigurít a lányom…

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.