Kövér férfi bombanővel - A pasik külseje még mindig tabutéma

párkapcsolat kövérség férfi külső
Gondoljunk bele, hányszor látunk igénytelen és komolyan elhízott férfit egy szép, magára láthatóan adó nő mellett. És hányszor látjuk mindezt fordítva? Vajon miért van az, hogy a nők olyan sokszor elnézik, ha a párjuk elhanyagolja magát, és miért csak az egyik félnek megengedett ez?

Sok területe van az életnek, ahol a nőknek és férfiaknak más-más mércének kell megfelelniük, és az esetek többségében a mérce a nőknek van feljebb. Internetes mémek sora is illusztrálja azt az elvárást, ami szerint a nő legyen tökéletes édesanya, teljesítsen a munkahelyén, emellett gondoskodjon arról, hogy ragyogjon a ház, és még az alakját és szépségét is őrizze meg, hogy biztosan kívánatos legyen párjának. Annak a férfinak, aki az elmúlt években trendivé is vált „apatestre" gyúr, és tiszta ruhát is csak akkor vesz, ha a felesége elcsente kimosni a koszosat. 

kövér férfi
Kövér férfi bombanővel - Az elmúlt években divat lett az apatest
Forrás: Shutterstock


– Valójában egy elhízott, elhanyagolt férfinak sem kellene csodálkoznia, ha a párja már nem kívánja, netán el is hagyja – figyelmeztet Somorjai Martina szexológus.

Hogy jutunk el idáig?

Amikor egy férfi és egy nő megismerkedik, valahogy kinéz mind a kettő, így szeretnek egymásba. 

– Mondjuk, hogy a férfiaknak normális, átlagos testalkata van, nem elhízott. Az idők során, ha elhízik, vajon miért feltételezi, hogy a nő ugyanúgy kívánni fogja őt, ugyanolyan vonzónak fogja találni? A külső a férfiak esetében is rendkívül fontos, csak nem harsogja a média, a férfikülső kérdése tabu – mondja a szakértő.

Ahogy a szépségideálok változnak, úgy igyekeznek a nők alkalmazkodni, és diétákkal, edzéssel, életmódváltással elérni az éppen áhított nőiesen kerek, vékonyan kislányos vagy izmosan karcsú alakot. Ezt pedig nehezítik azok a hormonális változások és szerepelvárások, amelyek az életüket befolyásolják. – Ezzel szemben a férfiaknak nincs indokuk az elhízásra. Náluk nincs terhesség, nincsenek hormonváltozások, az anyagcseréjük gyorsabb, az izomtömegük nagyobb és fizikailag aktívabbak. És több idejük is van, amit magukra fordíthatnak. Mégis ők róják fel a nőknek, ha van rajtuk néhány pluszkiló – szögezi le a szexológus.

Hogyan mondjam el neked?

A nők megfelelő megjelenéséről komoly diskurzusok folynak a közösségi médiában, megmondóemberek fejtik ki, milyen élethelyzetben hogyan kellene kinézniük. Ezzel szemben a férfiaknak még a saját párja, az otthon magányában is alig meri megemlíteni, hogy kicsit jobban oda kellene figyelnie magára. 

– Ez is egy tabutéma, annyira féltjük a férfiak törékeny egóját, hogy sokan inkább nem is mondanak semmit. Pedig nem kell aggódni, egyszerűen mondjuk meg nyíltan, hogy változtasson – javasolja a szakértő, aki szerint ha egy nő esetében a férj általában nem kerülgeti a forró kását a kilók számát vagy más külsejét érintő kérdést illetően, akkor a nőnek miért kellene jobban kímélnie párját?

Kövér férfiak - A sörhas nem vonzó

Nem vagyunk egyformák, és ez rendben is van így. Az sem egyforma, hogy kinek milyen alkat tetszik, van, aki a mackósabb férfiakhoz vonzódik, ahogy a férfiak között is van, aki inkább a kerekebb alkatú nőket szúrja ki. 

– A férfiakra jellemző hasi elhízás ezzel együtt nem csábító, ahogy természetesen azt is gondolhatjuk, hogy egy ápolatlan férfival sem akar senki ágyba bújni. A nagy pocak a nőket a terhes asszonyokra emlékezteti, ami végképp nem vonzó náluk. Arról nem beszélve, hogy a sörhas elveszi az odabújás lehetőségét, mintha önkéntelenül is távol tartaná a nőt, és a szexet sem könnyíti meg. Amikor egy férfi arról panaszkodik, hogy a feleségével kevés a szex, akkor először is gondolkodjon el azon, hogy minden rendben van-e a külsejével. A nők ugyanis igenis igényesek, akkor is, ha esetleg nem szólnak nekik a külsejük miatt – szögezi le Somorjai Martina.

A nők is félreléphetnek!

Amikor egy nő azt tapasztalja, hogy míg ő rengeteg lemondás, idő és energia árán mindent megtesz azért, hogy a legjobb formáját hozza, a mellette lévő férfi inkább még egy adagot szed magának minden étkezésnél, nem csoda, ha haragudni fog. 

megcsalás, nő, félrelépés
A nők is félreléphetnek
Forrás: Shutterstock

– Azt hisszük, hogy a nők mindent elnéznek a férfiaknak, de ez valójában nem így van! Női ego is létezik, bár hajlamosak vagyunk szőnyeg alá söpörni. Ha a férfi már nem vonzó, de mégsem tesz semmit párja felszólítása ellenére, akkor bizony ő nemet fog mondani neki, és az sem ritka, hogy máshol találja meg a számára vonzó valakit. A női félrelépés is tabu, pedig igenis létezik, és sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Egy párkapcsolaton belül a nő is saját maga döntheti el, hogy milyen igényei vannak a férfival kapcsolatban, illetve ha ezeket hasztalan kommunikálja, akkor nagyon sok esetben változik a viselkedése is – szögezi le a szexológus. 

Itt az ideje tehát, hogy a házimunka és a gyereknevelés mellett az önmagukra való odafigyelést is nyíltan elvárjuk a férfiaktól. 

– Már csak azért is, mert bár sokan azzal nyugtatják magukat, hogy sokan mások is túlsúlyosak, de amikor az elhízás miatt impotencia, cukorbetegség, szívinfarktus vagy más baj történik, az nem lesz túl vigasztaló – figyelmeztet Somorjai Martina.

Nem a vékony alkat a cél!

Minden korban van egy adott szépségideál, aminek vagy meg tudunk és akarunk felelni, vagy nem. De a történetnek van egy másik oldala is. – Sok olyan páciensem volt már, ahol a férfi egy modellalkatú nővel élt kapcsolatban, és mégsem működött a szex. Mint kiderült azért, mert valójában a kerekebb, nőiesebb alkatú nőket találta vonzónak, de mivel a trend a vékonyságot helyezi előtérbe, megjelenni nem olyannal akartak. Így aztán a „tökéletes” külsővel megáldott nőt megcsalták azzal, akire valójában vágytak. Ezzel pedig mindkét nőnek komoly problémákat, önértékelési zavarokat, az elhanyagolt nőnek akár méhnyakrákot okoztak. A méhnyakrák és egyéb nőgyógyászati rákbetegségek hátterében ugyanis a szexuális elhanyagolás is állhat. Kezeltem már olyan modellnek kinéző nőt, akit a párja nem kívánt, és már a betegség kapujában állt. Szerencsére a folyamat visszafordult a terápia során és megjavultak a leletei – figyelmeztet a szexológus.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.