Andropauza: a változókor nem csak a nőket érinti

Andropauza
Shutterstock/Copyright (c) 2018 Minerva Studio/Shutterstock. No use without permission. - Minerva Studio
változókor andropauza férfiklimax
A változókor nem csak a nőket érinti, hanem a férfiakat is, igaz náluk kevésbé látványosak a jelek. És nem, a kapuzárási pánik nem egyelő a klimaxszal, az csupán csak az egyik tünete a férfiak testében végbemenő hormonváltozásnak. Andropauza - minden, amit tudni kell róla, cikkünkből kiderül.

A nők esetében a klimax meghatározó jele a menstruáció rendszertelenné válása, megszűnése. Férfiaknál ilyenről természetesen nem lehet szó, ám ettől függetlenül bizony náluk is jelentkeznek kellemetlen velejárók. Ezek nem is olyan sokban különböznek a nőknél jelentkező tünetektől, hiszen náluk is végbemegy a hormonváltozás 50 éves koruk körül. A különbség, hogy míg a nőknél menopauzának hívjuk, a férfiaknál andropauza a neve.

Andropauza – Minden, amit a férfi változókorról tudni érdemes
Andropauza – Minden, amit a férfi változókorról tudni érdemes
Forrás: Shutterstock

Andropauza – A férfiakat sem kímélik a hőhullámok

A férfiaknál az egyik legszembetűnőbb jele a változókornak a kapuzárási pánik. A férfiak esetében a tesztoszteron termelése kezd csökkenni, ez okoz fizikai és lelki tüneteket. A férfiak nehezebben beszélnek az érzéseikről, az aggodalmaikról – főként, ha az a hiúságukat sérti – nem, vagy csak nagyon ritka esetben kérik szakember segítségét a lelki bajok megszüntetéséhez. Inkább a magunk módján kezelik a helyzetet. Felélénkül bennük a bizonyítási vágy, és itt jön képbe a közismert kapuzárási pánikként aposztrofált jelenség. 
 

A férfiak ebben az életszakaszban sok esetben elkezdenek nem a koruknak megfelelően öltözködni, a fiatalabb korosztály által használt szlenget használni, konditerembe járni, esetleg különböző izomnövelő szereket szedni, extrém sportokat kipróbálni, fiatalabb nőknek udvarolni, sőt, akár új munkahelyet keresni, ezzel is bizonyítva maguknak és a környezetüknek, hogy még tele vannak ambícióval, tettvággyal. Sajnos ezek a cselekedetek sokszor a meglévő kapcsolatok, házasság, család széthullásához vezetnek

 – mondja dr. Makai Gábor pszichoterapeuta.

Esetükben is a hormonváltozás okozza a panaszokat, méghozzá a melatonin és tesztoszteron csökkenése. A tesztoszteron a herékben termelődő nemi hormon, ami táplálja a nemi vágyat, a pubertáskori változásokat, a mentális és fizikai energiát, fenntartja az izomtömeget és szabályozza az „üss vagy fuss” reakciót, azaz a stresszválaszt. A tünetek között is vannak hasonlóak. Ilyen például a súlygyarapodás, a koleszterinszint és a vérnyomás emelkedése, fáradékonyság, emésztési problémák, hőhullámok, alvászavar, izzadékonyság, gyakori fejfájás, prosztata megnagyobbodás, ennek következtében vizelési panaszok, gyakoribb nappali, éjjeli vizelési inger, a vizelet lassabban történő elindulása és esetleges fájdalmas ürítése. 

Jellemző az izomzat, a szőrzet és a haj mennyiségének csökkenése, hangulatváltozások mentális teljesítőképesség csökkenése, szétszórtság, feledékenység, ingerlékenység, szorongás, depresszió, önértékelési problémák, amelyek adódhatnak a szexuális zavarból, melynek jele lehet a korai magömlés, a szexuális vágy csökkenése, az ondó mennyiségének jelentős csökkenése, vagy akár merevedési gondok.

 A sejtek energiatermelése csökken, az anyagcsere lassul. A közhiedelemmel ellentétben, a férfiaknál is igen gyakori a csontritkulás, de erre többnyire még az orvosok sem gondolnak, és így rejtve, kezeletlenül marad.

Előnyükre is válhat a külsejük  

A férfiklimax nem betegség, hanem a kor előrehaladtával jelentkező természetes élettani folyamat, amelyet ugyan nem lehet visszafordítani vagy megállítani, de lassítani igen. Ennek fontos része a hozzá kapcsolódó egészségre veszélyes állapotok kezelése, mint a magasvérnyomás vagy koleszterinszint. Az első és legfontosabb lépés, hogy el kell fogadni: bizony mindenki öregszik, nem csak a nők, de a férfiak is. Igaz, hozzájuk jóval kegyesebb a sors, hiszen nekik kimondottan előnyükre válik az őszes halánték, a huncut ráncok a szemek körül, ráadásul esetükben hiába csökken a tesztoszteronszint, továbbra is képesek az utódnemzésre, ha nem is olyan hatékonyan, mint korábban. 

A herék spermatermelése ugyanis az andropauza következtében lényegesen alacsonyabbá válik, a minősége is romlik, így pedig a termékenység is csökken valamelyest. A kellemetlen tünetek enyhítésére is van megoldás.

 Érdemes felkeresni a háziorvost, aki kérheti a szakirányú kivizsgálásokat, szakorvos, urológus vagy andrológus ajánlásával. Ez tartalmazhat fizikai vizsgálatot, labor vizsgálatot, melynek fontos része a hormonmeghatározás, ultrahang vizsgálatot, prosztataszűrést.

Mit lehet tenni? 

A vizsgálatok mellett további segítséget is kaphatnak:
 

  • Hormonpótlás: A szakorvos meghatározza, hogy adott esetben szükséges-e a tesztoszteronhormon pótlása. Amennyiben igen, szóba jöhet injekció, tapasz használata vagy tabletta szedése is. 
  • Pszichoterápia: Javasolt felkeresni egy pszichológust, pszichiátert, aki személyre szabott pszichoterápiával, esetleg szorongáscsökkentőkkel, hangulatjavítókkal segíthet a panaszok enyhítésében, megszüntetésében.
  • Életmód: Az életmód megváltoztatása is sokat segíthet a tünetek enyhítésében. Fontos a rendszeres testmozgás, és az egészséges étrend kialakítása. A kiegyensúlyozott vitamin- és ásványianyag-bevitel, továbbá a sport és az aktív életmód optimális módon karbantartják az anyagcserét. Szükség lehet immunerősítők, antioxidánsok szedésére is. Figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre, kerülni kell a cigarettát, a zsíros ételeket, az alkoholt, és csökkenteni a cukorfogyasztást. Ezek a módszerek egyébként a megelőzésben is fontos szerepet játszanak. A mentális egészség megőrzése érdekében érdemes új hobbit keresni, vagy akár nyelvet tanulni.
  • Szexuális élet: A merevedési zavarok nagy részénél jelentős segítséget, esetenként akár a megoldást jelenthetik a potencianövelő tabletták szedése, amely az önértékelésre, így a hangulatra is komoly hatással lehet.

Intim torna férfiaknak? Naná!

A férfi intimtornával hosszabb ideig megőrizhető a potencia, növelhető a szexuális energia és a vágy. Rendszeres gyakorlásával javul a férfi szervek energia és vérellátása, fokozható a merevedés hatékonysága, csökkenti a korai magömlés esélyét, emellett segíti a prosztata optimális működését, ezzel megelőzve a vizelési problémákat. Prosztata műtét utáni pedig gyorsítja a rehabilitációt. A gyakorlatok jelentős lelki változást is hoznak a férfiak életében, amely sokat segít az önértékelés, az önbizalom, a magbiztosság megtartásában.

A tudósok sokáig azt hitték, a hormon szintek azért csökkennek, mert az ember öregszik. Ma már világos, hogy a helyzet fordítva igaz: az ember azért öregszik, mert a hormonszintek csökkennek.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.