Mérgező anyósok: hogyan ismerhetjük fel őket?

mérgező, toxikus anyós
Shutterstock/Copyright (c) 2016 Ground Picture/Shutterstock. No use without permission. - Ground Picture
kapcsolat probléma konfliktus anyós
A házastársunk szüleit nem választjuk, de megkapjuk, ahogy az összes többi rokont is. Míg egy após csendben eléldegél a kibővült családban, addig az anyós hamar konfliktusforrássá válhat, különösen, ha ő a fiús anya. A mérgező anyósok, akik rengeteg kárt okozhatnak a párkapcsolatban, ha hagyod.

Amikor a szerelmespár kapcsolata komolyra fordul, összeköltöznek, pláne, ha összeházasodnak, a család óhatatlanul kibővül minimum két apóssal és anyóssal. A családi kapcsolatok sokszor kihívást jelentenek, mert míg az apósok nagy része teljesen jól alkalmazkodik az új helyzethez, az anyósok, különösen a férfi anyukája nehezebben viseli az új szerepét, emiatt könnyen konfliktusok forrásává válhat. Ha az anyós viselkedése romboló és destruktív, akkor toxikus, más szóval mérgező anyósról beszélünk, aki tudatosan vagy anélkül okoz problémákat és romboló hatással lehet a párkapcsolatra. Nézzük meg, kik ők, milyen gyakori az előfordulásuk, miért károsak, milyen problémákat okozhatnak, és mik a jelei annak, ha valakinek mérgező anyósa van.

mérgező anyós
A mérgező anyós mindenben überelni akar, kritizál és pletykál
Forrás: Shutterstock

Kik a mérgező anyósok?

A mérgező anyós olyan nő, aki az érzelmi és pszichológiai manipuláció, kontroll és konfliktusgenerálás révén gyakorol romboló hatást a fiának (ritkábban lányának) és választottjának párkapcsolatára. Próbál domináns szerepet betölteni a családban, miközben egyáltalán nem tiszteli a fiatal pár határait. A viselkedése legtöbbször abból ered, hogy félti az addig szoros anya-gyerek kapcsolatot, illetve nem akarja elveszíteni a fia feletti kontrollt. Ez azonban komoly kihívást jelenthet a házastársnak.

Milyen gyakori a toxikus anyós?

A mérgező anyósok nem ritkák, rengeteg pár küzd a jelenséggel, és bár pontos statisztikák nincsenek, a családterapeuták és pszichológusok gyakran találkoznak a jelenséggel, mivel egy idő után áldatlan tevékenységükkel elérik a krízispontot, ahol akár már választás elé is állíthatják a párt, ezzel saját gyereküket is. Ezzel már nemcsak a házastársnak és a kapcsolatnak, de a saját utódjuknak is komoly pszichés terhelést jelentenek. 

Milyen hatással lehet egy mérgező anyós a fiatalok kapcsolatára?

Feszültséget okoznak

A folyamatos kritika és a beleszólás a pár életébe feszültséget és konfliktust generálhat, amely rontja az együttélés és a párkapcsolat minőségét.

Önértékelési problémákat idéznek elő

Az anyós negatív megjegyzései és kritikái rongálják a pár egyik vagy akár mindkét tagjának az önértékelését, ami hosszú távon pszichés problémákhoz vezethet.

Szembe állítják egymással a szerelmeseket

Az anyós és a menye (ritkábban veje) közötti feszültségek gyakran megosztják a családot, ha van a párnak gyereke, őket is valamelyik oldalra kényszeríti, és olyan konfliktusokat generálnak, amelyek nemcsak a házaspárra, de a saját gyerekükkel való kapcsolatra is hatással vannak. 

Milyen problémákat okozhat, ha mérgező anyósod van?

A mérgező anyósok okozhatnak párkapcsolati konfliktusokat: ha az egyébként egymást támogató és megértő pár magánéletbe beavatkozó harmadik fél, jelen esetben legalább egy mérgező anyós beavatkozik, az súlyos konfliktusokat okozhat a fiatalok között, hiszen az a fél, akinek az anyja az, aki mindenbe beleszól, két tűz között van. A mentális zavarok is megjelenhetnek, mivel a folyamatos stressz és a negatív visszajelzések például szorongást és akár depressziót is okozhatnak a házastársban. Az anyós által generált feszültség sokszor szélesebb családi konfliktusokhoz vezet.

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy mérgező anyóssal van dolgod?

1. Bármit mondasz, ő überel, és kisebbségi érzést kelt benned. Ha fáj valamid, az nyilván semmi, neki jobban fáj, ha beteg vagy elbagatellizálja. Lekicsinyli az érzéseidet és tapasztalataidat, szereti tudatni veled, hogy ő sokkal nagyobb tudással rendelkezik mindenről.

2. Folyamatosan kritizál. Nem számít, miről van szó, egy mérgező anyós megtalálja a módját, hogy tiszteletlen legyen. Kritizálja akár a házasságkötéseteket, az esküvőtöket, akár egy lehetséges válásról is említést tesz. Rosszul neveled a gyerekeket, nem vagy csak párfalatot eszik a főztödből, és amúgy is sürgősen távoznia kell, mielőtt még poratkák támadják meg.

3. Abszolút önző. A világnak körülötte kell forognia, a legfontosabb, hogy ő hogyan érzi magát és mi a véleménye szinte bármilyen témában. Akármivel állsz elő egy beszélgetés során, a mérgező anyós megtalálja a módját, hogyan helyezkedjen bele, hogy továbbra is róla szóljon az élet. 

4. Mindenbe beleavatkozik, megpróbálja befolyásolni a döntéseiteket és irányítani vagy manipulálni az adott helyzetet. Manipulatív, vagy az egyik, vagy a másik felet, esetleg mindkettőt megpróbálja irányítani, például érzelmi zsarolással.

5. Átlép minden határt. A mérgező anyós nem tiszteli a pár privát szféráját, és gyakran lépi át a személyes határokat. Pletykákat akar hallani a házasságodról, hogy továbbadhassa ezeket az információkat a baráti körének. Szándékosan kuszálja össze a dolgokat és szálakat, hogy problémát okozzon. Észre sem veszi, hogy mindeközben a saját gyerekének a boldogságát is kockáztatja.

7.  Minden, amit mond vagy tesz, valamilyen negatívummal van körítve. Akármilyen kellemes vagy vidám próbálsz lenni, ő a földbe döngöl. A pesszimizmus a fegyvere, jót mondani senkiről és semmiről nem tud, de nem is akar. Csak azt sajnálja, hogy nem mindenki olyan, mint ő.

Mit tehetünk a helyzet kezelésére?

Ezerféle módon megjelenhet a mérgező anyós-probléma, a lényeg annak kezelése, ami csak nyílt kommunikációval lehetséges. Egymás között és az anyóssal szemben is. A határok kijelölése az anyós viselkedésével kapcsolatban nagyon fontos, még fontosabb, hogy be is tartsátok, az a fél is, akinek a szülőjéről van szó. Hasznos lehet a családterápia vagy a párterápia is, a párkapcsolat megerősítésének érdekében. És ami talán a legfontosabb, hogy megértsd: az anyósod viselkedése nem a te hibád, de nem is a párodé, nem hagyd, hogy hatással legyen a szerelmetekre.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.