7 lecke, amit sok szülő túl későn tanul meg

Dad,Mom,Son,Daughter,Together,,Nature.,Happy,Family,Walks,On
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Zoteva/Shutterstock. No use without permission. - Zoteva
gyereknevelés szülő-gyerek kapcsolat fejlődés mentális egészség
Mindenki szeretné a lehető legtöbbet, legjobbat adni a gyerekének. Mindannyian ismerünk legalább egy olyan szülőt, aki éjjel-nappal azon igyekszik, hogy mindent megadjon a gyerekének, csak, hogy boldognak lássa őt. De mi kell a boldogsághoz? Sokan, sokszor épp ezt felejtik el

Sok szülő törekszik a tökéletességre, de a törekvésük során figyelmen kívül hagyják a legfontosabb tanulságokat. És ezek kulcsfontosságúak a boldog, egészséges gyerekek nevelésében, sokkal fontosabbak, hogy a gyerek minden kívánságát teljesítsék. Tökéletes szülő nincs, sőt, még elég jó szülőnek lenni sem könnyű, és vannak leckék, amelyeket szülőként tanulunk meg, ám korántsem mindegy, mikor.  

szülők és gyerekek
Ne tökéletes, csak elég jó szülő legyél
Forrás: Shutterstock

Íme 7 lecke, amelyet a legtöbb szülő túl későn tanul meg

1. Ne akarj tökéletes lenni

Indítsunk is mindjárt minden baj okozójával, a perfekcionizmussal. Szülőként érthető, ha úgy érzed, hogy tökéletesnek kell lenned. Minden szülő a legjobb példakép akar lenni a gyermeke számára, de egy tanulmány szerint a szülők 57 százaléka érzi úgy, hogy a perfekcionizmus csapdájába esve kiégett a belső és külső elvárások miatt. A szülőkkel szemben támasztott lehetetlen elvárások mellett nem csoda, hogy a legtöbben sosem tanulják meg, hogy a tökéletesség túlértékelt, vagy hogy eleve nincs is olyan, hogy tökéletesség. Semmi baj nincs azzal, ha magasak az elvárások, ám jó, tisztában lenni vele, hogy — egy tanulmány szerint — azoknál a gyerekeknél, akiknek a szülei szorongással küzdöttek, háromszor nagyobb valószínűséggel alakult ki felnőttkorukban mentális zavar. Engedd el a maximalizmust magaddal és a gyerekeiddel szemben is. Ha a saját mentális egészséged nem érdekel, akkor gondolj a gyermekedére.

2. A túlzott féltés gátolja a fejlődést

Egyetlen szülő sem szereti látni, hogy a gyereke elbukik, megsérül vagy küszködik,. Ám, ha megakadályozod, hogy a gyerekeid nehéz időszakokon menjenek keresztül, akadályozod a fejlődésüket. Tanulmányok támasztják alá, hogy a túlzott szülői szerepvállalás olyan gyerekeket teremt, akik nem tudják, hogyan irányítsák érzelmeiket, a viselkedésüket vagy figyelmüket, és felnőttként is mindig minden apróságban a szüleiktől függenek. 

3. Az együtt töltött minőségi idő többet ér, mint az ajándékok

Ha a szüleid anyagi helyzete nem tette lehetővé, hogy megadják azt, amire vágytál, elképzelhet, hogy mindent megteszel, hogy elkényezted a gyerekeidet. A legjobbat akarod adni nekik, és bár az ajándékozás jó dolog, az együtt töltött minőségi idő hosszú távon fontosabb, mint a tárgyak, amelyeket megveszel nekik. A kisgyereket nem érdekli, hogy milyen márkájú cipő van rjta, arra azonban nagy szüksége van, hogy a szüleivel lehessen. Egy tanulmány szerint a gyerekekkel együtt töltött több idő a gyerekek általános jólétéhez vezet, egy másik pedig megállapította, hogy a pozitív élmények megteremtése nagyobb boldogsághoz vezet, mint az anyagi javak.

4. Az iskola fontos, de gyermeked mentális egészsége még inkább az

Minden szülő sikeres gyereket szeretne, aki a legjobb iskolába jár, de ez mit sem ér, ha a gyermek mentális egészsége szenved kárt miatta. Egy felmérés szerint a középiskolások 87 százaléka számolt be arról, hogy stresszesnek érzi magát a tanulmányai és a jövője miatt. Márpedig a tanulmányok miatti nyomás a mentális egészség romlásához, például depresszióhoz, szorongáshoz, kiégéshez, alvászavarokhoz, és mindez rossz életminőséghez vezet.

5. Ne akard minden fájdalomtól megóvni

Talán ellentmondásosan hangzik, de egy kis fájdalom nemcsak nem árt, de használ is. Ez nem azt jelenti, hogy verned kellene a gyerekeidet vagy rendszeresen megríkatni őket, hanem azt, hogy ha bánat éri, a vigasz mellett hagyod, hogy megélhesse a fájdalmat, anélkül, hogy beavatkoznál. Nem kerül be a színjátszókörbe vagy szakít a párjával? Ne siettesd a feldolgozásban, ne akard, hogy minden áron jobban érezze magát, hagyd, hogy megélje a negatív érzelmeket is, és amikor készen áll, összeszedje magát. Ettől lesz erős és független, olyan ember, aki képes kezelni saját érzelmeit.

6. A tettek többet érnek, mint a szavak

Ez az egyik olyan lecke, amit jóval több szülő tanul meg túl későn, mint amennyi időben rádöbben, hogy mennyire igaz. Nem várhatod el a gyerektől, hogy úgy érezze, szereted és támogatod, ha ezt a tetteiddel nem bizonyítod. Nem elég mindig csak mondani, hogy milyen fontos számodra a a gyermeked, neki szüksége van rá, hogy ezt ki is mutasd, akár egy apró öleléssel. Egy tanulmány szerint azok a csecsemők, akik szeretetteljes anyák mellett nőttek fel, felnőttként boldogabbak, rugalmasabbak és kevésbé szorongóak voltak. Tehát mindenképpen mutasd meg a gyermekeidnek, hogy szereted őket, és amit mondasz, nem csupán pusztába kiáltott szó, amire figyelni sem érdemes.

7. Állíts fel korlátokat, szabj határokat

Szülőnek lenni nem azt jelenti, hogy nincsenek határaid, veled bármikor bármit meg lehet tenni. Elsősorban ember vagy, aki megérdemli az alapvető tiszteletet és méltóságot. Jelöld ki a saját határaidat, és ezzel mutass példát a gyereknek is, hogy ő is megtanulja felállítani a saját határait, miközben tiszteletben tartja másokét is. Ehhez empátiára van szükség, arra, hogy képes legyenek felismerni, hogy mások mit akarnak tőle, mire van szükségük, és hogy ők maguk mit akarnak és milyen szükségleteik vannak. Ne félj és ne érezd rosszul magad, ha azt mondod, nem. Lehet, hogy a gyermekednek ez először nem fog tetszeni, de valójában csak megmutatod neki, hogyan kell tisztelni másokat, ami később nagy segítség lesz neki.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.