Zsebpénz-kérdés: mennyit adjunk a gyereknek? – A szakértő elárulja

zsebpénz
Shutterstock - Lopolo
nevelés zsebpénz család
Lantos Tamás, egy megtakarításokkal foglalkozó oldal szakmai vezetője segít abban, hogy bizonyos kérdésekben könnyebben tudjunk dönteni: hány éves kortól adjunk, milyen feltételekhez kössük, mire költheti a gyerekünk a pénzt? Zsebpénz-kérdés, amire mindannyian kíváncsiak vagyunk.

Zsebpénz - többféle módon is adhatunk gyermekünknek. Rendszeresen, feltételek nélküli juttatásként, vagy bizonyos feltételek teljesítéséhez kötve. De adhatunk alkalmanként is, egy elvégzett feladatért, elért eredményért cserébe. Ahány szülő, annyiféle megoldás. A kérdés csak az, mi vezet célra. A szakértő elárulja.

zsebpénz
Zsebpénz – Alakítsuk ki a rendszert!
Forrás: Shutterstock

Zsebpénz a gyereknek – Mennyi az annyi?

Alakítsunk ki rendszert

A zsebpénz bevezetése előtt beszéljük meg a gyermekkel, hogy pontosan mennyi pénzt fog kapni, milyen időközönként. A leghatékonyabb, ha kisebb korban heti, iskolás korban havi rendszerességgel adunk.

A házimunka ingyenes?

Határozzuk meg, melyik házimunkát kell ellenszolgáltatás nélkül elvégeznie, és milyen pluszban elvégzett munkáért vagy tanulmányi eredményért kaphat extra pénzt. Írjunk listát ezekről és tegyük a hűtőre.

Ismerje meg a kamat fogalmát

Ha egy-egy hónapban többre lenne szüksége, vagy ki kell pótolni valamennyivel a megtakarítását, tegyük meg, ám számítsunk fel érte egy jelképes “kamatot”, amit a következő hónapban vonjuk is az akkori zsebpénzből. Ezzel megtanulja, hogy a hitelezés mindig pénzbe kerül.

Jusson is, maradjon is

Idővel egyre többször kap gyermekünk a nagyszülőktől, rokonoktól pénzt. Beszélgessünk el vele arról is, mit vásárolna belőle, vagy inkább spórolni szeretne-e valamire. Ennek tudatában beszéljük át, milyen értékhatárig képezheti a zsebpénz részét, milyen mértékben kell félretenni belőle.

Legyünk következetesek

Ha büntetni szeretnénk, csak akkor tegyük a zsebpénz megvonásával, ha az elkövetett hiba is a zsebpénzhez kapcsolódik, például általunk tiltott dologra költötte azt. Viszont, ha nem végez el bizonyos, a zsebpénzhez nem kapcsolódó feladatokat, akkor ne pénzelvonással büntessük.

Kezdjük korán

Akár már négy éves gyermekünk is kaphat hetente néhány száz forintot. Ezt költheti például arra az édességre, amelyet közös vásárláskor szeretne megvenni. Ezzel elejét vehetjük a hisztinek is, valamint megadjuk számára a lehetőséget, hogy rájöjjön, ha mindig csokira költ, sosem gyűlik össze egy értékesebb játékra.

Szabadon dönthessen

Az egyik leglényegesebb szabály, hogy hagyjuk hibázni a kisiskolás korú gyermekünket. Természetesen előre szögezzük le, mi az, amire nem költheti a pénzét, például életkorához nem illő szórakozásokra, termékekre, de ezt leszámítva adjunk szabad kezet a költekezéséhez.

Legyen náluk a bajban

Nagyobb, 14 éves kor feletti diákoknak havonta 5–10 ezer forint már szükséges lehet. Előnyös lehet egy saját bankkártya használata is, hiszen bármikor előfordulhat, hogy szükség van egy nagyobb összegre, és nincs mód arra, hogy hazaugorjon készpénzért.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.