párkapcsolat terápia házasság
A terapeuta szerint egy kapcsolat elromlása sokszor ugyanazt a sémát követi. Becky Whetstone úgy véli a haldokló házasság 5 szakaszát lehet elkülöníteni.

Amikor egy házasság válságba kerül szinte minden pár ugyanazokon a szakaszokon megy át. Becky Whetstone házasság- és családterapeuta több mint két évtizedes pályafutása során számtalan kapcsolat felbomlását látta, és ezek alapján öt fázist azonosított, amelyek a házasság végét vetítik előre. A terapeuta szerint ezeknek a szakaszoknak az ismerete kulcsfontosságú lehet a kapcsolatok megmentéséhez, mielőtt túl késő lenne.

A házasság elromlásának 5 szakasza van a szakember szerint
A házasság elromlásának 5 szakasza van a szakember szerint
Forrás: Shutterstock

A haldokló házasság 5 szakasza

1. Kiábrándultság

Az első szakasz, a kiábrándultság. Ilyenkor legalább az egyik fél felismeri, hogy nem boldog a kapcsolatban, de nem tesz azonnal lépéseket. Gyakran azt gondolja, hogy a nehézségek átmenetiek, és csak kivár, hátha javulnak a dolgok. Ez a passzív hozzáállás azonban veszélyes lehet, mert a kommunikáció hiánya miatt a problémák egyre mélyebbek és egyre kevésbé megoldhatóak leszne.

2. Kimondott elégedetlenség

A kapcsolat tovább romlik, amikor a boldogtalan fél rájön, hogy negatív érzései nem átmenetiek. Bár a válás gondolata felmerül benne, de elhessegeti magától: a család, a közös vagyon vagy a társadalmi elvárások visszatartják. Ez idő alatt az egyre növekvő frusztráció megjelenik a házastárs iránti viselkedésben: szarkazmus, gúnyos megjegyzések formájában. A negatív érzelmek elmélyülnek, de a felek még nem konfrontálódnak nyíltan egymással. 

3. Érzelmi eltávolodás

A harmadik szakaszban az érzelmi távolság növekszik. Az elégedetlen fél ilyenkor már a házasságon kívüli dolgokban – hobbikban, baráti kapcsolatokban, esetleg más romantikus viszonyokban – találja meg az örömét, és a partnerrel való kapcsolatát háttérbe helyezi. Az érzelmi eltávolodás nyilvánvalóvá válik a barátok és a család számára is, érezhető, hogy a két ember között felbomlott a harmónia. 

4.  Az utolsó csepp a pohárban 

Ilyenkor már bármi elég ahhoz, hogy a házastársak - sokszor nagyon csúnyán - egymásnak ugorjanak. Megtörténik az érzelmi elszakadás, és a házastárs már nem hajlandó együttműködni a kapcsolat helyreállításában. Innen már szinte lehetetlen visszafordulni.

5. A házasság halála

Whetstone saját kutatása során egy ötödik szakaszt is azonosított, amely a házasság végső halálát jelenti. Ezen a ponton a kapcsolat már helyrehozhatatlan, és ha nem történik rendkívüli változás, a válás szinte elkerülhetetlen - idézi a Huffpost a szakembert. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.