Vasárnap este lesz a legcsodálatosabb a 80 ezer évben egyszer látható Tsuchinshan-ATLAS üstökös

égi jelenség üstökös égbolt
Érdemes lesz október 20-án kémlelni az eget, ugyanis nem mindennapi látványban lehet részünk. Tsuchinshan-ATLAS üstökös szabad szemmel is látható lesz.

Pénteken, nem sokkal napnyugta után tűnt fel a horizont felett a C/2023 A3 számú Tsuchinshan-ATLAS üstökös, ami az év egyik legcsodálatosabb égi látványossága. Az üstökös vasárnap este várhatóan szabad szemmel is megfigyelhető lesz.

Tsuchinshan-ATLAS üstökös
A Tsuchinshan-ATLAS üstököst vasárnap érdemes figyelni
Forrás: MTI/Komka Péter

A Tsuchinshan-ATLAS üstökös 80 ezer évente tér vissza

A fényes jelenség kedden este 19 órakor már 14 fok magasan, pénteken pedig 21 fokos magasságban volt, a Kígyó csillagképben, így napról napra egyre jobban láthatóvá vált. Észlelés szempontjából az október 20-a, vasárnap este 19 óra ígérkezik a legjobbnak. AA Tsuchinshan-ATLAS üstökös megtalálását ekkor segíti, hogy együttáll majd a Marfik csillaggal, így egy binokulárral egyszerre láthatjuk őket.

A Tsuchinshan-ATLAS üstököst elsőként a Kínai Tudományos Akadémia Bíbor-hegyi Obszervatóriumában észlelték, 2023. január 9-én. Néhány héttel később, február 22-én az ATLAS projekt dél-afrikai csillagvizsgálójából is felfedezték. Szeptember 27-én került napközelségbe, nagyjából a Merkúr pályájához hasonló távolságban. 

Ha teheted, ne hagyd ki!

Az üstökös - amelyről bővebben itt írtunk - október első napjaiban a hajnali égen volt megpillantható. Szerdán és csütörtökön a Naphoz járt nagyon közel, pénteken pedig az esti égen bukkant fel, ami az északi féltekei megfigyelőknek kedvezett – áll a közleményben. A Svábhegyi Csillagvizsgáló vasárnap rendhagyó esti programokat szervez az üstökös észlelésére, ahol nagy látómezejű binokulárokkal és nagyobb nagyítású távcsővel is meg lehet majd figyelni az üstököst.

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.