A menopauza meglepő mellékhatása, amelyről mindenkinek tudnia kell

menopauza, változókor, étkezési zavar
Forrás: Shutterstock/Krakenimages.Com -
változókor menopauza étkezési zavarok
Az étkezési zavarok nem csak a fiatalokat érinthetik. Az idősebb korosztály esetében, főleg a menopauza időszakában lévő nőknél is felütheti a fejét, ami akár súlyos következményekkel is járhat.

A legtöbb ember, még azok is, akik saját tapasztalattal rendelkeznek, az evészavarokat tizenévesekhez vagy fiatal felnőttekhez kötik. Gyakran feltételezik, hogy az anorexia, bulimia, falási zavar és más specifikus étkezési zavarok főként a fiatal nőket érintik, akiknek a teste gyorsan változik, és akik hormonális ingadozásokkal küzdenek, nem pedig a menopauza felé közelítő érett nőket. Noha az evészavarok túlnyomó többsége valóban 25 éves kor előtt jelentkezik, ezek a zavarok később, az élet más szakaszaiban is megjelenhetnek vagy újra aktiválódhatnak.

menopauza, változókor, étkezési zavar
A menopauza során az egyik legnagyobb aggodalom a súlygyarapodás, amely a nők zöménél  jelentős stresszt okoz. 
Forrás: Shutterstock/simona pilolla 2

Menopauza és az evészavarok veszélye

Míg a pubertáskori étkezési zavarokról bőséges ismeretek állnak rendelkezésre, az egészségügyi szakemberek csak most kezdenek felfigyelni erre a későbbi, kulcsfontosságú időszakra a nők életében. 

A menopauza során sok nő tapasztal különböző tüneteket, mint például hőhullámok, éjszakai izzadás. Az egyik legnagyobb aggodalom mégis a súlygyarapodás, amely a nők zöménél  jelentős stresszt okoz. Val Schonberg okleveles menopauza szakértő szerint az evészavarok előfordulásának kockázata a 40-es években kétszer akkora, mint a mellráké, 3,6 %, míg a mellrák esetében ez 1,5 %. A Current Opinion in Psychiatry folyóiratban megjelent, az evészavarok epidemiológiáját és kezelését vizsgáló legfrissebb irodalmi áttekintés szerint a serdülőkorban a pubertás, míg a menopauza a középkorú nők evészavarainak szempontjából releváns. A tudósok ezért a perimenopauzális evészavarok kifejezést is bevezették a jelenség leírására. Nincs egyértelmű magyarázat arra, hogy egyes nőknél miért alakul ki étkezési zavar, hiszen nincs egyetlen gén vagy specifikus környezeti vagy biológiai kiváltó ok, amely kiváltaná ezt. 

A szakértők azonban tudják, hogy a pubertás, a perimenopauza és a menopauza idején számos hasonló tényező játszik szerepet: biológiai változások (azaz hormonális ingadozások, megváltozott agyi kémiai és fizikai változások), pszichológiai eltolódások (azaz az identitástudat változása), és külső társadalmi nyomás. Míg ezek a tényezők eltérően jelenhetnek meg a különböző életszakaszokban, mindegyik növelheti a nőknél az étkezési zavarok kockázatát.

A menopauza alatt a nők menstruáció helyett hőhullámokat kapnak. Néha az átmenet azt eredményezheti, hogy a nők úgy érzik, hogy a testük elárulja őket. A kutatások azt mutatják, hogy minél súlyosabbak a menopauza tünetei egy nőnél, annál rosszabb lehet az étkezési zavar is esetükben. A középkor frusztráló fizikai változásai egybeeshetnek pszichológiai és társadalmi változásokkal is. Ez a felfordulás időszaka. Ahogy a nők elkezdik elérni a perimenopauza és a menopauza időszakát, emellett olyan nagy stresszhelyzetekkel küzdenek az életben, mint az idősödő szülők gondozása, a válás, az életkoron alapuló munkahelyi diszkrimináció és a szeretteik halála. Mindezek ellenére azonban a középkorú étkezési zavarokat rendkívül kevéssé kutatják.

Az anorexia kifejezés először 1973-ban használták

A legtöbb menopauzán átesett nő olyan időszakban nőtt fel, amikor ezt az állapotot még ritkának tartották, és a jeleit, valamint tüneteit egyszerűen fogyásnak vagy fogyókúrának nevezték. Az anorexia kifejezés először 1973-ban jelent meg a New York Timesban, és a Mentális Zavarok Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve csak 1980-ban tartalmazott az evészavarokkal kapcsolatos részt. A nők sokszor anyukáik egészségtelen táplálkozási és étkezési szokásait is magukkal hordozzák. Emellett az evészavarokkal küzdő nők nem csak a testükkel kapcsolatos belső üzenetekkel küszködnek, hanem állandóan külső üzenetekkel is bombázzák őket.

 Bár mindenki a tinikért aggódik, az 50 év körüli nőket is elsodorhatja a közösségi médiában megjelenő hamis testkép. 

Hiszen a  perimenopauza és a menopauza különösen érzékeny időszak a nők életében, amikor érzékenyebbek a közösségi média által kifejtett nyomásra.

Komplex hormonális kapcsolat

A menopauza során a test és az agy radikális változásokon megy keresztül, amelyek hozzájárulhatnak az étkezési rendellenességek kialakulásához. 

Az új hormoningadozások nemcsak az alvást és a hangulatot befolyásolják, hanem az étvágyat is. Néhány emberben ezek a változások akár falási ingert is kiválthatnak. Ráadásul az ösztrogénszint csökkenése, a testzsír növekedése és az izomtömeg csökkenése megnehezítheti a túlsúly elvesztését.

És bár ezek a szó szoros értelmében vett biológiai és hormonális változások fontos szerepet játszanak, az evészavar kockázata a DNS-ben is ott lakozhat, bár a tudomány még nem biztos a tekintetben, hogy pontosan mely génekről vagy genetikai kódokról van szó. 

Kihívások és lehetőségek 

Jobb adatok és ismeretek birtokában a szakértők személyre szabottabb megoldásokat tudnának kidolgozni a középkorú étkezési zavarokra, mivel a kezelés 50 évesen bonyolultabb lehet, mint 15 évesen. Egyrészt sok időt találni a kivizsgálásokra és kezelésekre nehezebb egy felnőtt számára, akinek munkája és anyagi vagy családi kötelezettségei vannak. Ráadásul a nők számára nem mindig könnyű hozzáértő ellátáshoz jutni, ahol megértik, hogy a perimenopauza és a menopauza hogyan befolyásolja a női testet. A szakértők azt javasolják, hogy az idősebb nők számára több ambuláns program is hasznos lehet, valamint az egészségügyi szolgáltatók is szerepet játszanak. 

Ha egy nő orvosa nem ismeri a menopauza során bekövetkező változásokat és az étkezési zavarok kiváltó képességét, akkor előfordulhat, hogy kicsúszik a réseken.

A tudatosságra társadalmi szinten is szükség van. A jelek felismerése önmagában és szeretteiben segíthet megtalálni a megfelelő támaszt és így elkezdhető a gyógyulás felé vezető út.

Ezek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.