változókor alvás alvásprobléma
A változókor teljesen természetes folyamat a nők életében. Bár számos kellemetlen tünete lehet, nem kell ezektől szenvednünk, hiszen mindenre van megoldás, így a menopauza alatti alvásproblémákra is.

Főleg a hőhullámok okozzák az éjszakai forgolódást. Ebben az időszakban ugyanis csökken az ösztrogén termelődése, és emiatt gyakori lehet az éjszakai izzadás, amelyre könnyen felébredünk, és bizony nehezebben is tudunk visszaaludni. De jelentkezhetnek ízületi panaszok, vércukor és vérnyomás problémák is, emellett a hormonok változása a hangulatunkra is hatással lehet. Mivel a kellemetlen tünetek miatt éjszaka nem tudjuk kellően kialudni magunkat, nappal álmosak, ingerlékenyek leszünk és nehezebben tudunk koncentrálni a feladatainkra. Az alvásra pedig minden életszakaszban, így a menopauza idején is nagy szükségünk van, hiszen ilyenkor tud a szervezetünk minden apró sejtje regenerálódni. Mivel a változókor akár évekig is elhúzódhat, érdemes tennünk annak érdekében, hogy éjjel nyugodt legyen az alvásunk.

alvás, változókor, alvászavar, menopauza
Menopauza idején rosszabbul alszunk
Forrás: Shutterstock

Ahhoz, hogy menopauza is jól aludjunk, érdemes néhány ügyes praktikát bevetnünk:

1. Mozogjunk rendszeresen! Ha eddig nem találtuk meg azt a mozgásformát, amelyben örömünket leljük, akkor most mindenképpen tegyük ezt meg. Érdemes kipróbálnunk az úszást, a kocogást, különböző csoportos órákat, vagy a jógát. A rendszeres mozgás serkenti az anyagcserét, a hormonháztartás működését, nyugtatja az idegeket, oldja a feszültséget, javítja a hangulatunkat és még az alakunkra is jó hatással van. Mivel a mozgástól fizikailag és mentálisan is elfáradunk, könnyebb lesz az éjszakai alvás is.

2. Figyeljünk arra, hogy este, lefekvés előtt egy-két órával már ne együnk semmit és ne igyunk olyat, ami koffeint vagy alkoholt tartalmaz.

3. Együnk minél több halat, friss, rostban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, magvakat, amelyek rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, ezzel elősegítve az egészségünk megőrzését. Kerüljük a cukros, fehér lisztes ételeket, mert ezek könnyen okoznak puffadást, túlzott teltségérzetet, amelytől nem tudunk nyugodtan aludni.

4. Legyen meg az esti rituálénk! Ha az időjárás engedi, sétáljunk egy nagyot a szabadban, majd vegyünk egy kellemes, illóolajos fürdőt. Az esti tévézés, kütyüzés helyett inkább olvassunk, vagy hallgassunk kellemes zenét, közben kortyolgassunk el egy csésze langyos nyugtató teát. Ezt készíthetjük zsályából, orbáncfűből, levendulából, rózsából, citromfűből, galagonyából vagy kamillából.

5. Szellőztessünk ki lefekvés előtt, de éjszakára inkább csukjuk be az ablakot, hogy a beszűrődő zajok ne zavarják meg az álmunkat. 

6. Legyen kényelmes és jól szellőző anyagból a hálóruhánk és az ágyneműnk, ezzel is csökkentve az éjszaki izzadás esélyét.

7. Érdemes komló, macskagyökér tartalmú érendkiegészítőt szednünk, amelyek nyugtatják az idegeket és elősegítik a nyugodt alvást.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.