5 ártalmas viselkedés, ami biztosan tönkreteszi a párkapcsolatodat

Csillagjegyek, akiknek nem kellene együtt lenniük párkapcsolat, megcsalás, veszekedés, szerelem
Shutterstock -
szerelem párkapcsolat feszültség viselkedés
Hogy miként viselkedünk a társunkkal, sokszor észre se vesszük. Már csak akkor kapunk észbe, ha baj van, de ez sokszor már a párkapcsolat végét jelenti.

Számos olyan viselkedés létezik, amely elsőre ártalmatlannak tűnhet, mégis jelentős károkat okozhat a kapcsolatban. Ezeket a viselkedésformákat a legnehezebb felsimerni, de ha tudatosítjuk őket, elkerülhetjük. Íme öt gyakori, de gyakran észrevétlen viselkedésmód, amin sürgősen változtass, ha nem akarod, hogy véget érjen a szerelem. 

Már csak akkor kapunk észbe, ha baj van, de ez sokszor már a párkapcsolat végét jelenti.
Már csak akkor kapunk észbe, ha baj van, de ez sokszor már a párkapcsolat végét jelenti
Forrás: Shutterstock

A párkapcsolat halála 5 pontban 

1. Behódolás és megfelelési kényszer

Egy kapcsolatban gyakran feladjuk saját szükségleteinket és igényeinket, hogy elkerüljük a konfliktusokat, vagy ne legyen lelkifurdalásunk. Ha azonban folyamatosan alávetjük magunkat partnerünk kívánságainak, az egyensúlyhiányhoz vezethet. A saját igényeink figyelmen kívül hagyása hosszú távon belső feszültséget, esetleg haragot generál, és meggyengíti a kettőtök közötti kötődést és a párkapcsolat végéhez vezethet

2. „Nekem ez jár”

Nemcsak a nárcisztikus személyiségzavarban szenvedőkre jellemző az az érzés, hogy pusztán azért mert a másik ember mellett vannak, nekik bármi és minden alanyai jogon jár. Ha azonban ezt kommunikáljuk, az könnyen oda vezethet, hogy érzéketlennek tűnünk és a partnerünk egy idő után már nem avat be bennünket abba, ami bántja és nem mondja el, hogy mit szeretne. 

3. Mártírkodás

Gyakran adódik abból feszültség két ember között, hogy az egyik „túl sokat” vállal magára, például folyamatosan gondoskodik a másikról, vagy megoldja a problémáit. Bár elsőre ez segítségnek tűnhet, valójában a partnert gyerekstátuszba helyezi. Adódik a kérdés: ki akarna az anyjával vagy apjával kapcsolatban élni?

4. Üldözés

Az üldöző viselkedésmód a pszichológiában azt jelenti, hogy az egyik fél túl sokáig és túl gyakran lovagol egy problémán és kéri, hogy a másik változzon meg. Ez a viselkedés gyakran a szorongásból ered, de a másik felet az őrületbe (aztán el) tudja kergetni mérgező kapcsolatából.

5. Szőnyeg alá söprés

A konfliktusok és nehéz beszélgetések elkerülése elsőre racionálisnak tűnhet, de hosszú távon csak tovább rontja a helyzetet. Ha az elkerülést megoldási stratégiának szánjuk, csak felhalmozódnak a problémák, és valaki eőbb vagy utóbb robban. A kommunikáció hiánya, a konstruktív vita kerülése és a nehéz helyzetek szőnyeg alá söprése megnehezíti a valódi megoldások megtalálását, és súlyosbíthatja a kapcsolatban rejlő problémákat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.