Intő jelek, hogy mérgező párkapcsolatban élsz

párkapcsolat fusztráció veszekedés
Shutterstock - Photoroyalty
lelki egészség önismeret párkapcsolat
Egy új párkapcsolat kezdete mindig izgalmas időszak – főleg, amíg tart a „rózsaszín köd” – ilyenkor még aligha fordulnak elő viták, veszekedések, vagy ha igen, a kezdeti vad szenvedély könnyen kárpótolhat minket a feszültségekért.

Az idő elteltével, ahogy jobban megismerjük egymást, a veszekedések gyarapodhatnak, de ha megtanulunk megfelelően kommunikálni, akkor a konfrontálódás a párkapcsolatunk természetes és szükséges elemévé válik, ráadásul fejlődni és épülni tudunk általa. De mi a helyzet, ha a konfliktusok nem megfelelően, vagy nem kerülnek megoldásra – mi van akkor, ha a másik nem hallgat meg, nem figyel ránk – honnan tudjuk, hogy a kapcsolat, amiben vagyunk építő, vagy romboló erejű?

párkapcsolat veszekedés dühös pasi
A mérgező párkapcsolatban olyan, mintha állandóan tojáshéjon táncolnál, és sosem tudhatod, mikor robban a bomba
Forrás: Shutterstock

Mérgező párkapcsolat – Mit nevezünk annak?

Brooke Keels, PhD, a texasi Lighthouse Recovery klinika igazgatója szerint sajnos nincs egyértelmű ellenőrző lista annak igazolására, hogy egy kapcsolat mérgező-e. Talán ez az oka annak, hogy olyan sokan ragadnak bele a lelki egészséget veszélyeztető mérgező párkapcsolatokban – figyelmen kívül hagyva az intő jeleket.

A mérgező kapcsolat az, amikor az egyik, vagy mindkét fél mentálisan, érzelmileg vagy fizikailag kimerültnek érzi magát a köztük lévő dinamika következtében. A mérgező kapcsolatban olyan, mintha állandóan tojáshéjon táncolnál, és sosem tudhatod, mikor robban a bomba, mikor hogyan fog reagálni a másik.

Minden párnak vannak konfliktusai, de amikor a partner pszichológiai vagy érzelmi károsodást okoz, és tiszteletlen viselkedésével a másik érzelmeit figyelmen kívül hagyja, akkor a konfliktusok átléphetik a mérgezés határát.

Gyakori példa lehet erre, amikor például valaki sikert ér el a munkahelyén és izgatottan várja, hogy megossza a jó hírt partnerével – aki viszont ahelyett, hogy vele örülne, fenyegetve érzi magát párja sikerei miatt és féltékenységéből fakadó haragjának hangot is ad. Ez tipikusan egy mérgező partner viselkedési mintája lehet.

Míg a toxicitás gyakran csökkentheti az érzelmi biztonságot és stabilitást egy kapcsolatban, fontos megjegyezni, hogy ez nem feltétlenül ugyanaz, mint az érzelmi bántalmazás.

Mik a mérgező párkapcsolat gyakori árulkodó jelei?

  • ha partnered folyton számon kér
  • ha jellemző rá a bizalmatlanság
  • ha folyamatosan bírál, kritizál
  • ha elzárkózik a kommunikáció elől, vagy agresszíven nyilvánul meg a konfliktusokban
  • ha figyelmen kívül hagyja az érzelmeidet, szükségleteidet
  • ha úgy érzed, gyakran tartasz partnered kiszámíthatatlan reakciójától
  • ha úgy érzed, hogy partnered nem tisztel
  • ha a párkapcsolat érzelmileg kimerítő számodra – te mindig csak adsz, cserébe viszont nem kapod meg, amire szükséged van
párkapcsolat szakítás válás
Az okozott károk ellenére nehéz kilépni belőlük
Forrás: Shutterstock

Honnan tudhatjuk, hogy mikor kell kilépni a kapcsolatból, hol van a határ?

„A mérgező kapcsolatok általában függőséget okoznak, az általuk okozott károk ellenére magával ragadnak, és hihetetlenül nehéz kilépni belőlük” – mondja Lisa Marie Bobby, PhD pszichológus – „A mérgező kapcsolatok gyakran nagy durranással kezdődnek – gyorsak, intenzívek és tele vannak érzelmi intimitással.” - teszi hozzá.

Emiatt nem könnyű meglépni azt, hogy egyik napról a másikra kilépjünk a kapcsolatból – ehhez a lépéshez gyakran szakember segítsége kell. De ne feledjük: ahogy telik az idő, egyre nehezebb lesz, mivel minél többet fektetünk bele érzelmileg egy kapcsolatba, annál nehezebb lesz elengedni a reményt, hogy egy szép nap majd minden megváltozik. Tegyünk egy lépést önmagunk felé, ha úgy érezzük, hogy olyan kapcsolatban élünk, amely károsan hat a lelki egészségünkre és ha egyedül nem megy, ne féljünk segítséget kérni. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.