Az „E" betűk szinte minden boltban vásárolt, csomagolt ételben megtalálhatóak. A betű melletti számok az összetevőre utalnak, azonban ezek közül sem mind ártalmas a szervezetre.
A Life.hu a legkárosabb „E" betűs adalékanyagok nyomába eredt, íme a lista:
E-102 (tartrazin): szintetikus, sok embernek allergiát okoz, Svájcban és Ausztriában betiltották
E-104 (kinolin-sárga): szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-110 (narancssárga-S): szintetikus, allergiát okozhat
E-123 (amarant): szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, rosszindulatú elváltozás kockázata)
E-127 (eritrozin): szintetikus, állatkísérletekben az idegrendszer normális működését gátolja, allergiát okozhat
E-128 (vörös 2G): szintetikus, allergiát okozhat
E-129 (alluravörös AC): szintetikus, allergiát okozhat, állatkísérletekben hiperaktivitást mutatott
E-131 (patentkék V): szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, allergiára hajlamosít
E-132 (indigókármin): szintetikus, allergén
E-133 (brillantkék FCF): szintetikus, allergén
E-142 (brillant-zöld S): szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-150d (ammónium-szulfitos karamell): a cukor hevítésével nyerik, patkányokon végzett kísérletekben megváltoztatta a vérképet
E-151 (brillant-fekete BN): szintetikus, allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-161g (kantaxantin): szem- és májkárosodást okoz
E-173 (alumínium): az Alzheimer-kór előidézőjének tartották, de ez még ma sem bizonyított
E-174 (ezüst): fémpigment, állatkísérletekben számos enzim működését gátolta
E-210 (benzoesav és vegyületei): allergiás csalánkiütéseket, asztmát okozhatnak, szintetikus festékanyagokkal együtt fogyasztva, E-300 jelenlétében E-220 (kén-dioxid és vegyületei): fejfájást és hányingert okozhatnak, irritálják az emésztőcsatornát, allergiát, asztma-rohamokat válthatnak ki
E-285 (nátrium-tetráborát, bórax): a szervezetben felhalmozódik, erősen mérgező
E-312 (dodecilgallát): természetes, de szintetikusan is előállítják; allergiát kelthet, csecsemőnek nem adható, asztmás és aszpirinérzékeny embereknek a gallátok gyakran panaszokat okoznak; nugátok, rágcsálnivalók, zacskós levesek antioxidánsai, az Egyesült Államokban mindhárom fajta gallátot betiltották
E-320 (BHA, tercier-butil-4-hidroxianizol): szintetikus, túlérzékenységet, allergiát okozhat, marcipán, nugát és máktöltelék antioxidánsa, az USA-ban betiltották
E-334 (L-borkősav és sói): természetesek, állatkísérletekben vesekőképzők
E-407 (karragén): állatkísérletekben bélgyulladást okozott
E-412 (guárgumi): guarmag-származék, allergiát okozhat
E-422 (glicerin): nem veszélyes, de nagy mennyiségben fejfájást okoz
E-621 (nátrium glutamát): ízfokozó, allergén, nagyon káros
E-951 (aszpartám): édesítő, nagyon káros
A teljes listát IDE KATTINTVA olvashatod el!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.